Μια απίθανη φωτογραφία από τη λίμνη Κερκίνη κερδίζει το πρώτο βραβείο σε παγκόσμια έκθεση

Η απίθανη φωτογραφία του δαλματικού πελεκάνου της λίμνης Κερκίνης ήταν αυτή που κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση παρατήρησης πουλιών και οικοτουρισμού «Birdfair» στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση.

Η Βρετανίδα Carol Steele (φωτο) ήταν αυτή που απαθανάτισε τη στιγμή που ο δαλματικός πελεκάνος προσγειώθηκε πάνω στην παγωμένη λίμνη Κερκίνη, με τέτοιο τρόπο ώστε η εικόνα πήρε τον τίτλο «Χορεύοντας στον Πάγο».

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Oakham της Μεγάλης Βρετανίας, σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης ορνιθοπαρατηρητών και φυσιολατρών παγκοσμίως.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η χώρα συμμετείχε στην έκθεση, αφού γι’αυτό φροντίζει κάθε χρόνο με τη συνεργασία της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης.

Οι κριτές, μάλιστα, είπαν ότι έχουν δει πολλές φορές εικόνες με αντίστοιχους πελεκάνους από τη λίμνη Κερκίνη, όμως ο συγκεκριμένος κέρδισε χάρη στο ταλέντο της φωτογράφου. «Αυτό που κάνει ιδιαίτερη αυτή την εικόνα είναι, ότι η παγωμένη λίμνη βοήθησε την Carol να απαθανατίσει τη στιγμή με μια ιδιαίτερη προοπτική» σημείωσαν χαρακτηριστικά οι κριτές, αποκαλώντας το έργο «αριστουργηματικό:

Οι συμμετέχοντες του «Birdfair»  προέρχονται από όλο τον κόσμο και είναι κυρίως Εθνικά Πάρκα, κυβερνητικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία, εκδοτικοί οίκοι, εταιρίες εξοπλισμού για τους παρατηρητές κ.ά.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος: «Είναι μεγάλη τιμή για την Κεντρική Μακεδονία που λαμβάνει το πολύ σημαντικό αυτό βραβείο στη μεγαλύτερη έκθεση παρατήρησης πουλιών και εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρώπη και αναδεικνύεται η Λίμνη Κερκίνη ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους προορισμούς για την παρατήρηση του δαλματικού πελεκάνου, αλλά και άλλων σπάνιων ειδών.  Κάθε έτος η επισκεψιμότητα στην περιοχή είναι αυξητική, συνεισφέροντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού οι παρατηρητές πουλιών και οι περιηγητές ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα και όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι προορισμοί με μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς. Γι’ αυτό, έχουμε εντάξει στο νέο μας στρατηγικό σχεδιασμό συμμετοχές σε ειδικές, εναλλακτικές εκθέσεις, καθώς και παραγωγή νέων θεματικών προϊόντων (έντυπα, οπτικοακουστικό υλικό κτλ) για την προβολή τους».

Δείτε περισσότερα έργα της φετινής έκθεσης Birdfair εδώ.

Διαβάστε εδώ γιατί αξίζει να επισκεφείτε με τα παιδιά τη λίμνη Κερκίνη.