Μια ωραία ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί σε όλα τα δημόσια σχολεία

Είχαμε δημοσιεύσει πριν λίγο καιρό την είδηση ότι σε σχολεία της Αμερικής αντικατέστησαν την τιμωρία των μαθητών με διαλογισμό και τα αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών ήταν εντυπωσιακά καθώς οι μαθητές έδειξαν να πειθαρχούν και οι αποβολές από το σχολείο μειώθηκαν.

O Νίκος Σιούτας, Δρ. Ψυχολογίας – Ειδικός Παιδαγωγός, π. σχολικός Σύμβουλος , π. Δ/ντής 4ου Δημ. Σχ. Ν. Σμύρνης έστειλε στο Infokids.gr μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που είχε εφαρμόσει κατά τη θητεία του στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης και η οποία αφορά την μουσική υπόκρουση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Όπως αναφέρει ο κ. Σιούτας η εν λόγω καινοτομία είχε θεαματικά αποτελέσματα όσο καιρό εφαρμοζόταν και προτείνει όλο και περισσότερα σχολεία να την υιοθετήσουν προς όφελος των μαθητών.

Η επιστολή που λάβαμε από τον κ. Σιούτα

Θυμάμαι την έκπληξη που δοκίμασαν οι μαθητές και οι γονείς, όταν σαν Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης τους ζήτησα την πρώτη καλημέρα στο σχολείο μας να τη λέμε με μουσική και στο διάλειμμα να παίζει μουσική. Κι αυτό λειτούργησε για τέσσερα χρόνια .

Η όλη διαδικασία που εφαρμόσαμε και αξιολογήσαμε μέσα από όρους παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που αναφέρει η διεθνής βιβλιογραφία . Συνέβαλε στο να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη διάθεση στους μαθητές μας αλλά και στις οικογένειές τους, μείωσε το άγχος που δημιουργείται πολλές φορές μέσα στην τάξη, ελαχιστοποίησε την επιθετικότητα μαθητών μας αλλά και τα ατυχήματα που γίνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων.

κ. Υπουργέ, έχουμε ξεχωριστούς νέους συνθέτες αλλά και παλαιούς που έγραψαν και μπορούν να γράψουν υπέροχη μουσική που θα ακούγεται, όταν τα παιδιά έρχονται το πρωί στο Σχολείο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε δοκιμαστικά σε κάποια σχολεία μας .

Αγαπητοί γονείς ας ταξιδέψουμε την πρόταση με μια κοινοποίηση από γωνιά σε γωνιά της Ελλάδος , στην Κύπρο μας , όπου υπάρχει ελληνικό σχολείο .

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ‘’η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής’’ κατά τον Πλάτωνα κι εμείς θέλουμε να μιλήσουμε στην ψυχή των παιδιών μας με έμπνευση και φαντασία, για να χτίσουμε έναν κόσμο καλύτερο.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!