«Μίλα τώρα»: Το ψηφιακό διαδραστικό βιβλίο που δημιούργησαν μαθητές ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

«Μίλα τώρα»: Το ψηφιακό διαδραστικό βιβλίο που δημιούργησαν μαθητές ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

«Σπάσε τον κύκλο της σιωπής. Μίλα τώρα. Σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι, γονιό, εκπαιδευτικό, φίλο, συγγενή». Με οδηγό αυτή την φράση, πάνω από 130 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, δημιούργησαν ένα μοναδικό ψηφιακό βιβλίο για να στείλουν μήνυμα κατά του bullying.

Της Κλέλιας Κλουντζού

«ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ»

Το πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο το «αλφαβητάρι του εκφοβισμού» κλέβει τις εντυπώσεις. Οι μαθητές με τη βοήθεια της καθηγήτριας Βασιλικής Αναστασοπούλου, έγραψαν τους στίχους και το χόρεψαν ως χασάπικο!

«Ακόμα θυμάμαι τη μέρα που ήρθε η κυρία Βάσω και μας έκανε πρόταση να πάρουμε μέρος στη δράση του σχολείου μας για τον σχολικό εκφοβισμό. Μας μιλούσε με τόσο ενθουσιασμό για το πώς σκέφτηκε τον τίτλο του τραγουδιού, πώς σκέφτηκε να δημιουργηθεί το τραγούδι προβλήματα, λύσεις και με ποιο τρόπο θα το χορεύαμε!!

Θα το χορέψουμε ΧΑΣΑΠΙΚΟ μας είπε και μας εξήγησε τους λόγους!!! Και είχε δίκιο!!

Όλοι μαζί με τα χέρια στους ώμους θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο ένας στηρίζει τον άλλον, είμαστε μία ομάδα ενωμένη και με τις ίδιες κινήσεις εκφράζουμε την κοινή μας προσπάθεια ενάντια στον εκφοβισμό!!!

Κάναμε κυρίως πρόβες στα διαλείμματα και έξτρα το Σαββατοκύριακο!!! Και το καταφέραμε!!! Γι αυτό ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!!», περιγράφει ένας από τους μαθητές που συμμετείχαν.

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Το τραγούδι το εμπνεύστηκα ένα πρωί, πολύ πρωί όταν την προηγούμενη μέρα στο μάθημα των παραδοσιακών χορών χορέψαμε το «Αλφαβητάρι της αγάπης» Σκέφτομαι να γράψουμε για το «Αλφαβητάρι του εκφοβισμού»!!!

Έτσι από το Α-Λ γράψαμε στιχους για τα προβλήματα και από το Λ-Ω για τις λύσεις!!! Το χορέψαμε ως ΧΑΣΑΠΙΚΟ πλαισιωμένο με μουσική υπόκρουση και τραγούδι από τα παιδιά του σχολείου για να εκφράσουμε το μήνυμα ότι όταν ο ένας στεκεται δίπλα στον άλλον και όλοι είμαστε πιασμένοι από τους ώμους νιώθουμε ασφάλεια αντιμετωπίζοντας όχι μόνοι μας αλλά όλοι μαζί οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού!!! και παροτρύνοντας όλα τα παιδιά να φωνάξουν ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!!» δηλώνει η Β.Αναστασοπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνη της υλοποίησης των δράσεων.

ΑΚΟΥΣΤΕ  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

«ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν πρωταγωνιστές και στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Μίλα Τώρα». Πολλά από τα παιδιά έχουν φίλους ή φίλες που έχουν πέσει θύματα, έχουν διαβάσει και δει στα ΜΜΕ δυσάρεστες ιστορίες μαθητών και μαθητριών.

Η μαθήτρια Μ.Δ είναι η σεναριογράφος- σκηνοθέτης και ηθοποιός και εξηγεί γιατί επέλεξε τη μορφή του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ως θέμα του σεναρίου.

«Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός γνωστός και ως cyber bullying τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις χάρη στη μεγάλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι συνέπειές του ξεπερνούν τα όρια του σχολικού περιβάλλοντος.

Ο μαθητής – «θύτης» πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί ότι όταν ανεβάζει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο για να εκφοβίσει κάποιον άλλο ότι ακόμη και αν το μετανιώσει αργότερα και θελήσει να κατεβάσει τη φωτογραφία ή το βίντεο από τον παγκόσμιο ιστό, αυτό μπορεί να διακινηθεί από άλλους χρήστες του διαδικτύου που το έχουν κατεβάσει.

Επίσης το θύμα αισθάνεται ντροπή, γιατί διασύρεται σε πάρα πολύ κόσμο και μπορεί να φθάσει να θελήσει να βλάψει τον εαυτό του, όπως προσπάθησε να κάνει και η πρωταγωνίστρια της ταινίας μας.

Το μήνυμα που ήθελα να περάσω μέσω αυτού του σεναρίου είναι ότι αν κάποιος βρεθεί σε μια τέτοια θέση θα πρέπει να μιλήσει σε κάποιον για βοήθεια και να μην σιωπήσει.

Επίσης θα ήθελα να καταλάβουν οι μαθητές-«θύτες» ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός δεν είναι πλάκα ,ούτε μαγκιά, ούτε παιχνίδι κυριαρχίας και να συνειδητοποιήσουν τι τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η πράξη τους στα θύματα.»

«ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ»

«Αυτός ο ρόλος με έβαλε στα «παπούτσια» της μαθήτριας – «θύματος» ηλεκτρονικού εκφοβισμού και με έκανε να βιώσω τα συναισθήματα του φόβου, της ντροπής και του αδιεξόδου που αισθάνθηκε η ηρωίδα, όταν ο συμμαθητής της θέλοντας να την εκδικηθεί για την «απόρριψη» κατέφυγε σε ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

Στο τέλος αισθάνθηκα πραγματικά λύτρωση στη ζεστή αγκαλιά της αδερφής μου και μου έδωσε δύναμη ότι μπορούσα να μιλήσω σε κάποιον. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ απέναντι σε κάθε μορφή βίας ή εκφοβισμού. ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» , περιγράφει η Α.Κ. μαθήτρια η οποία υποδύεται το θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

« Μέσα από τον ρόλο του μαθητή «θύτη» ηλεκτρονικού εκφοβισμού ένιωσα ότι στην αρχή ήταν ένα παιχνίδι δύναμης και εκδίκησης, πίσω από το ανώνυμο πληκτρολόγιο, χωρίς όμως να έχω συνειδητοποιήσει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην κοπέλα- «θύμα».

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός δεν είναι ούτε πλάκα, ούτε παιχνίδι, ούτε μαγκιά και ίσως είναι και μια από τις χειρότερες μορφές εκφοβισμού. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν τα θύματα είναι να μιλήσουν άμεσα σε άτομα ενήλικα που εμπιστεύονται», λέει ο Ι.Μ. μαθητής που υποδύεται τον «θύτη».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

«Σκοπός της ανάληψης της υλοποίησης των δράσεων ήταν να κινητοποιήσουμε τη μαθητική κοινότητα μέσα από την επιλογή μιας σειράς δράσεων, ώστε οι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά και βιωματικά κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού με προμετωπίδα το σύνθημα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.

Η μαζική συμμετοχή και η δημιουργικότητα των μαθητών μας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες μας και μας χάρισαν εξαιρετικές δημιουργίες που μας κάνουν πολύ περήφανες.

Αφιέρωσαν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να υλοποιήσουν τις δράσεις ,γεγονός που φανερώνει πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι μαθητές μας με αυτό το θέμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις διάφορες δράσεις συμμετείχαν συνολικά περίπου 130 μαθητές και μαθήτριες. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους και ευελπιστούμε ότι με τη δημοσιοποίηση των δράσεων τους να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού» δηλώνει η Ελένη Μάμαλη, φιλόλογος και υπεύθυνη της υλοποίησης των δράσεων.

Διαβάστε επίσης:

“Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;”: Οι Έλληνες μαθητές ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία

Γνωστό Νηπιαγωγείο ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο – Τι καταγγέλουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για την Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευχή που όλες επιθυμούμε

Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Κώστας που έπεσε από το μπαλκόνι – Η απόφαση των γονιών συγκινεί