“Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;”: Οι Έλληνες μαθητές ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία

"Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;": Οι Έλληνες μαθητές ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας κλιμακώνεται, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους.Τα δελτία ειδήσεων και τα μέσα κοινωνικής δικτώσης μονοπωλούν εικόνες από την εμπόλεμη Ουκρανία γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τα παιδιά που κατακλύζονται από ποικίλα συναισθήματα.

Είναι λοιπόν αναμενόμενο τα παιδιά να στραφούν, τόσο σε γονείς, όσο και σε εκπαιδευτικούς,προκειμένου να βρουν ασφάλεια και σταθερότητα μέσα σε αυτό το περιβάλλον που γεννάει η συνεχής αναπαραγωγή της είδησης της εισβολής και του πολέμου.

Οι μαθητές ρωτούν – “Θα γίνει πόλεμος και σε μας κυρία;”

Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά στην Ουκρανία - Στοιβαγμένα σε υπόγεια καταφύγια, φοβούνται για τη ζωή τους

Για την αγωνία αλλά και το άγχος που βιώνουν οι Έλληνες μαθητές υπό τον φόβο ο πόλεμος να φτάσει και στη χώρα μας μίλησε η  Δήμητρα Λιουλιάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως είπε τις ημέρες αυτές που εικόνες πολέμου και καταστροφών και ξεριζωμένων προσφύγων περνούν μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα παιδιά θέτουν συνέχεια το ίδιο ερώτημα: «Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;» «Αυτό που προσπαθούμε να πούμε , να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά είναι ότι ο πόλεμος είναι μόνο καταστροφικός, είναι μια ιστορία των οικονομικά ισχυρών για να μπορέσουν να ελέγξουν τις ζωές μας.

Αυτό προσπαθούμε να πούμε στα παιδιά. Ότι κάθε τι δίπλα τους είναι βομβαρδισμός.

Βομβαρδισμός απέναντι στη συνείδησή τους , στην ψυχή τους, στην οικογένειά τους, βομβαρδισμός απέναντι στην ανθρωπιά μας» είπε η κα Λιουλιάκη.

Περιγράφοντας την ανησυχία των παιδιών παρατήρησε, ότι αυτή είναι «μεγάλη» γιατί, όπως είπε, «δεν ξέρει κανείς αν θα συμβεί αύριο και στο δικό του σπίτι» έτσι το πιο σύνηθες ερώτημα των μικρών μαθητών και των μαθητριών της είναι το: Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;

«Είναι μια ερώτηση που μας βρίσκει κι εμάς τους δασκάλους να μην ξέρουμε τι να απαντήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι σχεδιάζουν και τι όχι οι μεγάλοι.

Γι’ αυτό λέμε, ότι θα πρέπει πάντα να υψώνουν το ανάστημά τους. Να έχουν την ελπίδα ζωντανή μέσα τους και να ξέρουν, ότι όταν αγωνίζονται τα πράγματα γίνονται καλύτερα“.

Όπως είπε η κα Λιουλιάκη «θέλουν δεν θέλουν τα παιδιά, όταν έχουν ανοιχτή την τηλεόραση απέναντί τους βομβαρδίζονται από εικόνες συνεχόμενες και δεν μπορούν να τις φιλτράρουν όπως πρέπει».

Σύμφωνα με την κα Λιουλιάκη η αγωνία των παιδιών με αφορμή τον πόλεμο διαδέχεται τον φωλιασμένο φόβο για την πανδημία και τώρα ο φόβος αυτός μεγαλώνει. Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τους γονείς να κρατούν ζεστή την αισιοδοξία στην καρδούλα των παιδιών, την αγάπη. «Να την νιώσουν αυτοί πρώτα και θα την βγάλουν τα παιδιά δεν υπάρχει περίπτωση».

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτο δράμα στη Μαριούπολη: Παιδί πέθανε από αφυδάτωση λόγω έλλειψης νερού…

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: «Βοήθησέ με να πέσω στα μαλακά»- Τι είπε o δράστης για τα 2 παιδιά που σκότωσε

Υποτροφίες για μαθητές στη μνήμη της Καρολάιν που έπεσε θύμα γυναικοκτονίας