Μιχαηλίδου: “Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματά μου όταν παιδιά με ρωτούν αν μπορώ να τους βρω οικογένεια”

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Hello αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις αλλαγές που γίνονται επί των ημερών της στο καθεστώς των υιοθεσιών και της αναδοχής παιδιών καθώς χάρη στο νέο σύστημα, κάθε υποψήφιος γονιός συνδέεται με ένα παιδί και ολοκληρώνει τις διαδικασίες που απαιτούνται σε λιγότερο από έναν χρόνο με απόλυτη διαφάνεια.

Όπως τόνισε και η υφυπουργός στην συνέντευξη ” Το πιο σημαντικό για εμάς είναι τα παιδιά να μην περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ανήλικης ζωή τους μέσα σε δομές. Κανένα ίδρυμα, όμως, όσο καλό κι αν είναι δεν είναι οικογένεια”

Τι γίνεται με την διασύνδεση υποψήφιων γονέων και παιδιών

Ερωτηθείσα σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει αναφορικά με τη διασύνδεση γονέων – παιδιών η υφυπουργός απάντησε ότι “Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα περισσότερα από 1680 παιδιά σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Με τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου και του δικτύου “Anynet” οι διαδικασίες πλέον προχωρούν και έχουν βρει ρυθμό. Οι αριθμοί φυσικά είναι δυναμικοί και μεταβάλλονται διαρκώς αλλά για να σας δώσω μια εικόνα θα σας έλεγα ότι αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει ή προχωρά η επεξεργασία περισσοτέρων από 300 συνταιριασμάτων του συστήματος από τους κοινωνικούς λειτουργούς παιδιών και γονιών οι οποίοι και έχουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία.”

Πώς νιώθει όταν συναντά παιδιά σε δομές φιλοξενίας και εκείνα της ζητούν να τους βρει μια οικογένεια;

Τέλος σε ερώτηση για τα συναισθήματα που αποκομίζει μέσα από τις τακτικές επισκέψεις της σε δομές φιλοξενίας παιδιών και την επαφή της με αυτά τα παιδιά η υφυπουργός απάντησε ότι ” Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μια δομή αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη στερηθούν τα παιδιά το δικαίωμα στην παιδικότητά τους. Στις δομές υπάρχουν σίγουρα οι άνθρωποι που τα φροντίζουν, δίνοντας τους καθημερινά πολλή αγάπη και στοργή αναπληρώνοντας όσο μπορούν αυτό που τους λείπει, το οικογενειακό περιβάλλον.  Κανένα ίδρυμα, όμως, όσο καλό κι αν είναι δεν είναι οικογένεια. Οπότε, ναι, αυτό που με αγγίζει κάθε φορά που επισκέπτομαι παιδιά σε δομές είναι η αίσθηση που αποκομίζω για το πόσο επιτακτικό είναι να φροντίσουμε να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί.

Έχουν υπάρξει παιδιά που έχουν ρωτήσει εμένα προσωπικά αλλά και τους συνεργάτες μου αν μπορούμε να τους βρούμε οικογένεια. Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματά μου όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση μικρά παιδιά. Το σίγουρο είναι ότι μου δίνει δύναμη και με γεμίζει πείσμα για να καταφέρω ακόμα περισσότερα.  ”

Οικογένειες  με βιολογικά παιδιά με αναπηρία θα μπορούν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχες οικογένειες

Μάλιστα, η υφυπουργός προανήγγειλε ότι εφεξής θα είναι πλέον εφικτό οικογένειες  με βιολογικά παιδιά με αναπηρία να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχες οικογένειες. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μιχαηλίδου ” Καταργούμε την τυπική εξέταση των προϋποθέσεων της καλής διανοητικής και σωματικής υγείας για τους συνοικούντες των υποψηφίων γονέων έχοντας πάντα τη κρίση του κοινωνικού λειτουργού ως βασικό στοιχείο για τη λειτουργικότητα της υποψήφιας οικογένειας. Έως σήμερα, οι οικογένειες με βιολογικό παιδί π.χ. με σύνδρομο Down ή άλλο μέλος της οικογένειας με διανοητική ή σωματική αναπηρία δεν μπορούσαν καν να είναι υποψήφιες για υιοθεσία/αναδοχή. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφουμε μια διάκριση σε βάρος των οικογενειών/ ατόμων με αναπηρία, βοηθούμε την εξέλιξη και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.”