Μπαμπινιώτης: Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το σύστημα εξετάσεων για την τριτοβάθμια

Την ανάγκη αλλαγής του συστήματος εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο καθηγητής  σημείωσε, ότι όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, υπάρχουν προβλήματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται.

«Βεβαίως, ως προς τις αποφάσεις που παίρνουμε ως προς τη βάση και το κυριότερο να δούμε πότε η πολιτική ηγεσία και σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα θα δεήσει να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα, να το κάνει ουσιαστικό. Δηλαδή, να κρίνεται ο υποψήφιος από τα τρία χρόνια επίδοσής του στο λύκειο και με αντικειμενικό τρόπο και όχι από ένα τρίωρο εξέτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαμπινιώτης.

Όσον αφορά την εκδοχή, να μπαίνουν στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου οι φοιτητές και στη συνέχεια να κρίνονται, ο κ.Μπαμπινιώτης τόνισε, ότι «αυτό είναι δύσκολο για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να μπουν οι πάντες και μετά θα γίνει μία αυστηρή εξέταση και θα πούμε σε ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων: τώρα εσείς δεν κάνετε για το Πανεπιστήμιο. Δεν είναι αυτό το σύστημα που μας ταιριάζει»

Ο κ.Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε και στο θέμα του κορωνοϊού με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι «ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο. Ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να πούμε είναι ο χώρος που θέλουν τα παιδιά και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούν σε αυτό το χώρο με όλες τις δυνατές προφυλάξεις και με μία εκπαίδευση που θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί θα μάθουν από τον δάσκαλο, πώς να προφυλάσσονται και είναι μέγιστο μάθημα, είναι άσκηση που μπορεί να λειτουργήσει πολύ χρήσιμα για τη ζωή τους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο και να συνεχίσουν την εκπαίδευση», ανέφερε ο κ.Μπαμπινιώτης.