Μπορεί ο Covid-19 να προκαλεί διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά; Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα μια μικρής έκτασης μεν μελέτη από τους επιστήμονες του Imperial College London, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 φαίνεται πως μπορεί να οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1 τα παιδιά που νόσησαν.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από στοιχεία νοσοκομείων, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 διπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία που δείχνουν, ότι ότι η αυτοάνοση ασθένεια που αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με τον ιό, όλο και αυξάνονται.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Imperial College London λένε, ότι μπορεί να έχουν βρει την πρώτη απόδειξη πιθανής σύνδεσης των δύο (Covid-19 και διαβήτη τύπου 1) σε παιδιά, αφού μελέτησαν μικρούς ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία του NHS του βορειοδυτικού Λονδίνου, κάποια εκ των οποίων έδειξαν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με διαβήτη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Karen Logan, του Imperial College Healthcare NHS Trust, δήλωσε σχετικά: “Η ανάλυσή μας δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία στο βορειοδυτικό Λονδίνο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όταν το διερευνήσαμε περαιτέρω, μερικά από αυτά τα παιδιά είχαν ενεργό κορωνοϊό ή είχαν νωρίτερα εκτεθεί στον ιό.”

Η Δρ. Logan πρόσθεσε: “Πιστεύουμε, ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πιθανή σχέση μεταξύ του Covid-19 και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένα παιδιά.”

Η μελέτη μας περιορίστηκε σε μία περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των δύο, αλλά εν τω μεταξύ ελπίζουμε ότι οι κλινικοί γιατροί θα λάβουν υπόψη αυτόν τον πιθανό κίνδυνο”, συμπλήρωσε.

Αξιολογώντας τα παιδιά μεταξύ των αρχών του lockdown, στις 23 Μαρτίου, και των αρχών του Ιουνίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, περίπου το 70% των παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη παρουσίασαν διαβητική κετοξέωση (DKA) – μια σοβαρή επιπλοκή κατά την οποία οι κετόνες συσσωρεύονται σε επικίνδυνα επίπεδα στο σώμα.

Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care διαπίστωσε, ότι το 50% των περιπτώσεων DKA ήταν «σοβαρό» και το ποσοστό πολύ υψηλότερο από το συνηθισμένο.

Σε κάθε περίπτωση, η Δρ Logan κατέληξε: “Φαίνεται ότι τα παιδιά διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών κρουσμάτων Covid-19. Ωστόσο, πρέπει να εξετάσουμε πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους μετά την έκθεσή τους στον ιό.”

πηγή: independent.co.uk