Πανελλήνιες 2020: Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις – Ποιες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επικρατέστερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων φαντάζει η 28η Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις, τα στοιχεία των βαθμολογιών δείχνουν γενική πτώση.

Στο 10 επιστημονικό πεδίο για τις νομικές σχολές, επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων, μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή, κάτι που αφορά και στα τμήματα της Ψυχολογίας.

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιες 2020: «Βουτιά» των βάσεων δείχνουν νέες εκτιμήσεις – Πότε ανακοινώνονται

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα. Πιο εντυπωσιακή θα είναι η πτώση κάτω από τα 11.000 μόρια. Είναι πιθανό να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των ιατρικών σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο, αναμένεται μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις ή άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, στις οικονομικές σχολές αναμένεται να υπάρξηση άνοδος.

Τι θα ισχύσει για τις μετεγγραφές

Φέτος του υπουργείο Παιδείας, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές, στην πραγματικότητα έβαλε φρένο στις μετακινήσεις των φοιτητών και κυρίως αυτών, που θα θελήσουν να πάνε στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η βάση μετεγγραφής, που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2750 μόρια.

Ομως οι υποψήφιοι όταν δήλωσαν στο μηχανογραφικό τις σχολές που επιθυμούν δεν γνώριζαν πως θα κινηθούν οι βάσεις και άρα πολλοί δεν δήλωσαν σχολές της επαρχίας στις περιπτώσεις, που οι γονείς δε μπορούν να στηρίξουν ένα ακόμη σπίτι εκτός της οικογενειακής εστίας .
Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι οι βάσεις στις σχολές της περιφέρειας θα πέσουν πολύ περισσότερο απ΄ ότι στα κεντρικά ΑΕΙ