Πανελλήνιες 2020: Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τις φετινές βάσεις

Τέλος μπαίνει σε λίγες ημέρες στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά των Πανελλαδικών,  οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Ειδικότερα, αναμένεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων, καθότι  φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, είναι πολύ πιθανό να δούμε ιστορικό χαμηλό στην Ιατρική, ενώ εξήγησε ότι φέτος οι επιλογές των υποψηφίων άλλαξαν λόγω του κορονωϊού.

Επιπλέον, η θέσπιση νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, κυρίως η βάση της μετεγγραφής και η αλλαγή στις αντιστοιχίες των σχολών θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή και απέτρεψαν κάποιους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές στην Περιφέρεια για να έρθουν μετά με μετεγγραφή. Ολα αυτά αναμένεται να έχουν συμβεί και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τα 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στα 8.000 μόρια.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στις υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τα 16.000 μόρια και κάτω, έχουμε άνοδο των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια στις σχολές φύρω από τα 10.000 μόρια.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΑΠΕ