Μυτιλήνη: Τι αποφάσισε το Δικαστήριο για την γυναικολόγο που κατηγορούνταν για το θάνατο νεογνού – Η πλακουντιακή ανεπάρκεια

Αθωώθηκε ομόφωνα το μεσημέρι της Τετάρτης η γυναικολόγος μαιευτήρας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια από παραλείψεως από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου Πλημμελημάτων.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει, όπως ήταν φυσικό, τη Μυτιλήνη, όταν κατά τον τοκετό οι γονείς συνειδητοποίησαν ότι το νεογνό τους ήταν νεκρό σύμφωνα με το ρεπορτάζ stonisi.gr.

Το βρέφος πέθανε μετά τον τοκετό, ο οποίος κράτησε 17 ώρες

Το βρέφος πέθανε μετά τον τοκετό, ο οποίος κράτησε 17 ώρες. Όλα κυλούσαν φυσιολογικά, μέχρι και την στιγμή που “έσπασαν τα νερά” και πήγε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 08:00 περίπου το πρωί. Στην συνέχεια, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας περίμενε να γεννήσει, με τους γιατρούς να περιμένουν μέχρι και το βράδυ στη 01:00! Τελικά, το παιδί γεννήθηκε, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αθώα η γυναικολόγος του Νοσοκομείου για το θάνατο νεογνού

Το δυστυχές περιστατικό συνέβη στις 9 Απριλίου του 2016, με τη γυναικολόγο πρωτόδικα να κρίνεται ένοχη με ποινή φυλάκισης ενός έτους, με το αιτιολογικό τότε ότι δεν βρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια του τοκετού στην επίτοκο. Ωστόσο ήταν κανονικά στην εφημερία της.

Η νεκροτομή έδειξε όψιμη πλακουντιακή ανεπάρκεια, και όπως κατέθεσαν οι συνάδελφοι της έμπειρης μαιευτήρα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, διευθυντής της μαιευτικής κλινικής και Ματθαίος Ολγάντο, γυναικολόγος στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, η συγκεκριμένη αιτία θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.

Οι καταθέσεις των γιατρών μαρτύρων υπεράσπισης βοήθησαν τους Δικαστές να κατανοήσουν αυτό που συνέβη τον Απρίλιο του 2016. Ρόλο σαφώς έπαιξε και η πολυετή εμπειρία της γυναικολόγου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά τους τοκετούς.

Η πλακουντιακή ανεπάρκεια, δηλαδή η αδυναμία του πλακούντα να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο που οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του, εμφανίζεται σε περίπου 10% των κυήσεων και θεωρείται μεγάλη αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας. Έχει πρώιμη και όψιμη μορφή. Η πρώιμη αναπτύσσεται νωρίς και οδηγεί σε τοκετό πριν τις 34 εβδομάδες ενώ η όψιμη αργότερα. Νέες μελέτες έδειξαν ότι η πλακουντιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα η πρώιμη, μπορεί να προβλεφθεί αξιόπιστα από τα υπερηχογραφήματα του 1ου και του 2ου τριμήνου

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι γονείς δεν εξέφρασαν εκνευρισμό ως προς τη γυναικολόγο, αλλά την ειλικρινή τους αγωνία να κατανοήσουν για ποιο λόγο έχασαν το παιδί τους. Εγινε επίσης γνωστό ότι τα επόμενα έτη από το τραγικό συμβάν η μητέρα γέννησε με καισαρική στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Πεπόνι: Γνωρίστε το αντίπαλο δέος του καρπουζιού και φτιάξτε παγωτό!

Λάρισα: 3χρονος δέχθηκε επίθεση από σκύλο

Τραγωδία στην Ξάνθη: Παππούς πνίγηκε, προσπαθώντας να σώσει το εγγονάκι του