Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Χαϊδάρι – Στην εντατική ο 4χρονος

Το 5ο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην χώρα μας για φέτος καταγράφηκε στο Χαϊδάρι Αττικής.

Πρόκειται για το 3ο κρούσμα μέσα στον Μάρτιο και αφορά ένα 4χρονο αγόρι, το οποίο νόσησε την προηγούμενη Πέμπτη 22/3 και νοσηλεύεται αυτήν τη στιγμή στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι θεράποντες ιατροί έχουν ταυτοποιήσει ότι πρόκειται για Μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Το περιστατικό  καταγράφηκε σε παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου, ο οποίος συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο της περιοχής και έχει θορυβήσει τους γονείς των παιδιών. Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί οδηγία σε όλο το προσωπικό του σταθμού να λάβει άμεσα μέτρα χημειο-προφύλαξης.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εποχικής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν γονείς και ασθενείς. Η «ύπουλη νόσος» της Μηνιγγίτιδας Β, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή και θάνατο μέσα σε μόνο 24  ώρες.

Ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία τον Φεβρουάριο του 2015 όπου ένα βρέφος 8 μηνών εξέπνευσε, μόλις μία ημέρα μετά τη διάγνωση της νόσου.

Οι γονείς του μικρού Harry, Louise & John Done, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του παιδιού τους για να δείξουν τη σκληρή πραγματικότητα της μηνιγγίτιδας και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη από την νόσο της μηνιγγίτιδας Β, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών, νηπίων και εφήβων.