Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος μιλά στο Infokids για την εξαφάνιση του 13χρονου Θανάση

«Να μην αφήνουν οι γονείς τις οδηγίες κάποιων να τους παραπλανούν. Οι πρώτες ώρες της εξαφάνισης ενός παιδιού είναι οι πιο κρίσιμες», ήταν τα λόγια που ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος ζήτησε να τονίσουμε, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε προ ολίγου μαζί του, με αφορμή την εξαφάνιση του 13χρονου Θανάση την περασμένη Παρασκευή από το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Περιστέρι.

Ο 13χρονος Θανάσης δεν έχει ακόμα βρεθεί και δεδομένου, ότι είμαστε ήδη στο τέταρτο 24ωρο αναζήτησής του, οι ελπίδες λιγοστεύουν.

Ζητήσαμε από τον κ. Γιαννόπουλο μια πρόβλεψη για την κατάστασή του αυτή τη στιγμή: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη», μας είπε. «Αισθανόμαστε, ότι είναι τρομερά άδικο αυτό που συμβαίνει, γιατί πρόκειται για ένα παιδί που ήρθε σε εμάς από την καταστροφή, που το πήραμε το 2014 από ένα περιβάλλον κακοποίησης και εκμετάλλευσης, από καταστάσεις ανεπίτρεπτες για ένα μικρό παιδί. Το μόνο που ήθελε αυτό το παιδί ήταν να ζει φυσιολογικά σε ένα περιβάλλον που το νοιάζεται και του δίνει την δυνατότητα για επιβίωση. Όλοι, από τους δασκάλους και τους καθηγητές του στο σχολείο και το φροντιστήριο, μέχρι τον προπονητή του στο μπάσκετ, μιλάνε για ένα παιδί που ήθελε μόνο να ζει φυσιολογικά.»

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Ό,τι του συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δεν είναι δική του επιθυμία, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Δυστυχώς, οι πρώτες πληροφορίες που είχαμε, όταν εξαφανίστηκε, ήταν παραπλανητικές

Ζητήσαμε από τον κ. Γιαννόπουλο πληροφορίες για την οικογένεια του παιδιού και κατά πόσο πιστεύει, ότι το παιδί το πήραν εκείνοι: «Η γιαγιά του είναι Ελληνίδα, ο πατέρας του Αιγύπτιος και αυτή τη στιγμή είναι και οι δύο στην Ελλάδα. Το παιδί σίγουρα το άρπαξαν και μάλιστα, αυτοί που το άρπαξαν το είχαν προετοιμάσει αυτό που έκαναν εδώ και καιρό. Όποιος και να το έχει πάρει το παιδί, το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά –φοβόμαστε, ότι το παιδί βρίσκεται ξανά σε συνθήκες βασανισμού και εκμετάλλευσης. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς και να λέει κανείς ‘ε, στην οικογένειά του θα έχει πάει, καλά θα είναι’. ΔΕΝ θα είναι καλά!»

Τι γίνεται, λοιπόν, από εδώ και στο εξής; Υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί το παιδί; «Εμείς, ως Χαμόγελο, έχουμε κάνει διεθνή ειδοποίηση για την ανεύρεση του παιδιού. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν ‘νομικίστικα’ πράγματα που μας βάζουν τοίχους. Οι πρώτες στιγμές εξαφάνισης ενός παιδιού είναι οι πιο κρίσιμες και δυστυχώς στην περίπτωση αυτή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω παραπλανητικών οδηγιών. Εμείς, σαν κοινωνία, δεχόμαστε αβασάνιστα κάποιες απόψεις και λέμε ‘ε, ναι αυτό θα έγινε’. Πρέπει, όμως, να ενωθούμε σαν κοινωνία –να έχουμε κοινό στόχο να μην χάνονται έτσι παιδιά!»

Ρωτήσαμε, τέλος, τον κ. Γιαννόπουλο αν έχει ελπίδα, ότι το παιδί θα βρεθεί. «Ο παιδαγωγός του, ο άνθρωπος δηλαδή από το Χαμόγελο που ασχολείται μαζί του, επιμένει, ότι αν είχε την δυνατότητα ο Θάνος θα μας έπαιρνε τηλέφωνο. Νιώθουμε όλοι, ότι αυτή τη στιγμή κάποιος έχει βάλει ένα πιστόλι στην ψυχή του παιδιού (ή ακόμα και στον κρόταφο) και δεν του επιτρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας. Βασικός μας στόχος τώρα είναι να βρούμε ένα σημείο επαφής με το παιδί και ελπίδα μας να μην έχει μεταφερθεί στην Αίγυπτο…»

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Θανάση: