Νίκη Κεραμέως: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στις σχολικές εκδρομές

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αλλαγή που έρχεται στις σχολικές εκδρομές.

Η αλλαγή στις σχολικές εκδρομές

Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε «Προεκλογικά λέγαμε ότι θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη αυτονομία στη σχολική μονάδα και αναφέραμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες έπρεπε να περάσουν από τις περιφερειακές διευθύνσεις, από κύματα εγκρίσεων μόνο για να πάνε τα παιδιά ενός σχολείου μία σχολική εκδρομή.

Ξεκινήσαμε και ήδη ψηφίζουμε διάταξη που προβλέπει ότι τις σχολικές εκδρομές στο δημοτικό τις αποφασίζει το σχολείο, δεν υπάρχει απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης για εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνουμε, επιτέλους, τη δέουσα εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, δίνουμε μεγαλύτερη αυτονομία στη σχολική μονάδα».

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα στο καθεστώς των σχολικών εκδρομών

Για να πραγματοποιηθεί μια εκδρομή ή δραστηριότητα κάθε σχολείο οφείλει να ετοιμάζει μια σειρά δικαιολογητικών. Μεταξύ αυτών πρέπει να προσκομίζουν -κατά περίπτωση- τα εξής:

  • Αίτηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο του σχολείου
  • Πρόσκληση και πρόγραμμα επίσκεψης από τον φορέα υποδοχής
  • Επίσημη έγκριση του προγράμματος από τον φορέα συντονισμού
  • Πρακτικό συγκρότησης της παιδαγωγικής ομάδας
  • Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων (απόφαση Συλλόγου, κωδικός και τίτλος σχεδίου, ονόματα συμμετεχόντων κ.ά.)
  • Βεβαίωση διευθυντή για ενυπόγραφες δηλώσεις γονέων/κηδεμόνων

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι στόχος των αλλαγών  στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών είναι η παράκαμψη μη αναγκαίων διαδικασιών και δικαιολογητικών αλλά και η μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομίας των εκπαιδευτικών».