Νίκη Κεραμέως: “Θα θεσμοθετήσουμε το πολλαπλό βιβλίο”

Η Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε Λάρισα και Καρδίτσα υπογράμμισε την αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώκει η νέα ηγεσία, μέσω της αξιολόγησης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της εξωστρέφειας. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, όπως τόνισε, δηλαδή την προσχολική εκπαίδευση, μέχρι και το πανεπιστήμιο και τη δια βίου μάθηση.

Έρχεται στα σχολεία το πολλαπλό βιβλίο

Μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τη θέσπιση πολλαπλού βιβλίου για τους μαθητές των σχολείων. Ειδικότερα,  είπε πως θα θέσει  την πρότασή της σε δημόσιο διάλογο κι εξήγησε πως στόχος του πολλαπλού βιβλίου είναι η καλλιέργεια κριτικής σκέψης των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι η υπουργός είχε αναφερθεί στην πρότασή της για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το πολλαπλό βιβλίο στα σχολεία. Όπως είχε πει και τότε «Αν ο μαθητής έχει μόνο ένα βιβλίο, η τάση είναι να διαβάζει από τη σελίδα 5 μέχρι τη σελίδα 8. Όταν έχεις να συνδυάσεις πολλές πηγές, περισσότερες πάντως της μίας, ήδη καλλιεργείται περισσότερη κριτική σκέψη για τους μαθητές».

Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο

Με την εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα μπορεί να καταρτίζει τα αναλυτικά προγράμματα για κάθε μάθημα και με βάση αυτά τα αναλυτικά προγράμματα όποιος ενδιαφέρεται, ιδιώτης ή εκδοτικός οίκος, θα μπορεί να γράψει ένα βιβλίο. Στη συνέχεια, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το κάθε σχολείο χωριστά θα μπορεί να επιλέξει το καταλληλότερο βιβλίο για να διδαχθεί στις σχολικές αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι οι απόπειρες εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία κατά το παρελθόν είχαν σκοντάψει στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις εξετάσεις από το διαφορετικό περιεχόμενο στην ύλη που θα έχουν τα βιβλία. Ετσι, στην πορεία το όλο εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Τώρα επανέρχεται ως σκέψη.