«Είναι λάθος να μη μιλώ για το νεκρό παιδί μου σε ανθρώπους που δεν το γνώριζαν;»

Η απώλεια ενός παιδιού για τον γονιό είναι μία κατάσταση που δεν την ξεπερνά ποτέ και την κουβαλά στην ψυχή του εφ΄όρου ζωής, κάτι που φαντάζει αφόρητα επώδυνο. Πόσο μάλλον, όταν θα πρέπει να το «μοιράζεται» στη συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους.

Για μία μητέρα που έχασε το μεγαλύτερο παιδί της, η συναναστροφή της με άλλους γονείς ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέσα στον πόνο της, στην οποία έπρεπε να αντιδρά καθημερινά. Όμως ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούσε με μία άλλη μητέρα έκανε τον σύζυγό της να νιώθει ότι προσπαθούσε να ξεχάσει τελείως το άτυχο παιδί τους.

Η μητέρα άρχισε να διηγείται σε διαδικτυακό τόπο, τον τρόπο, με τον οποίο ο μεγαλύτερος γιος της, Τζος, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 6 ετών πριν από οκτώ χρόνια, έπειτα από ατύχημα με βάρκα. Το δεύτερο παιδί της που επιβίωσε ο Λουκ είναι σήμερα 12 ετών, ενώ το ζευγάρι απέκτησε και την 4 σήμερα ετών Άβα.

«Όταν ξεκουραζόμουν συνομιλούσα με άλλους γονείς, με τους οποίους είχαμε παιδιά κοντά στην ηλικία. Όλοι στις δραστηριότητες που πήγαινα τον γιο μου Λουκ, γνώριζαν για τον Τζος και ποτέ δεν μιλούσαμε για αυτό. Για την Άβα πολλές φορές οι συζητήσεις οδηγούνταν σε ερωτήσεις τύπου αν είναι το μοναδικό μας παιδί», ανέφερε η μητέρα.

Οι απαντήσεις της για το πόσα παιδιά έχει συχνά ποικίλλουν. Άλλες φορές λέει δύο και άλλες τρία. Εξαρτάται.

«Τον Ιανουάριο η Άβα έπαιζε με ένα φίλο της. Πήγα στο σπίτι τους και κάλεσα το σύζυγό μου να του υπενθυμίσω να πάρει τον Λουκ από φιλικό σπίτι το βραδάκι. Η άλλη μητέρα με ρώτησε πόσων ετών ήταν ο Λουκ και όταν της είπα ότι ήταν 12 σχολίασε την μεγάλη διαφορά ηλικίας με την Άβα. Στη συνέχεια ρώτησε αν ήταν δύσκολο για τον Λουκ από μοναχοπαίδι να αποκτήσει μετά μία αδελφή. Σκέφτηκα να της πω για τον Τζος, αλλά δεν ήθελα να γίνουν τα πράγματα περισσότερο περίεργα και είπα απλά: δεν ήταν θέμα για μας. Ο Λουκ ήθελε ένα μικρότερο αδελφάκι και αγαπά πολύ την Άβα», σημείωσε η μητέρα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η άλλη μητέρα την επισκέφθηκε στο σπίτι και είδε τις φωτογραφίες του μικρού Τζος στον τοίχο.

«Είδε μία φωτογραφία και με ρώτησε ποιος είναι. Της είπα ότι ήταν ο μεγαλύτερος γιος μου. Μου είπε ότι νόμιζε πως είχα μόνοτον Λουκ και την Άβα. Τότε της απάντησα ότι ο Τζος πέθανε και ότι ήταν πολύ δύσκολο για μένα να μιλώ ακόμη για εκείνον. Ένιωσα να με κατανοεί και να με στηρίζει. Όμως, ο σύζυγός μου, που άκουγε τη συζήτηση, όταν εκείνη έφυγε με κατηγόρησε ότι προσπαθώ να σβήσω κάθε ανάμνηση του παιδιού μου. Του είπα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα κάτι τέτοιο, όμως στο παρελθόν, όταν έφερνα την κουβέντα στον θάνατο του Τζος έκανε τους άλλους να νιώθουν άβολα», ανέφερε.

Η μητέρα ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να ξεχάσει το νεκρό παιδί της.

«Δεν είπα ποτέ ότι ο Λουκ ήταν το μοναδικό μου παιδί πριν από την Άβα. Είπα ότι ο Λουκ δεν τη ζήλεψε ποτέ και ότι ήταν χαρούμενος που είχε ένα μικρό αδελφάκι. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο άντρας μου λέει ότι μία μισή αλήθεια εξακολουθεί να είναι ψέμα και ενοχλείται μαζί μου που προσπαθώ να προσποιηθώ ότι ο Τζος δεν υπήρξε ποτέ. Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να κάνω αυτό. Έχουμε τσακωθεί πολλές φορές για αυτό», προσθέτει.

Οι χρήστες του διαδικτύου, που διάβασαν την ιστορία της, καθησύχασαν την μητέρα ότι δεν κάνει κάτι πραγματικά κακό.

«Πρώτα από όλα, λυπάμαι για αυτήν την απώλεια. Καταλαβαίνω απολύτως και δεν είσαι υποχρεωμένη να εξηγείς στον καθένα την ιστορία της ζωής σου. Είναι ένα βαρύ φορτίο αυτό, κάθε φορά που κάποιος σε ρωτά πόσα παιδιά έχεις. Η απάντησή σου σε μένα φαίνεται πολύ νορμάλ», της έγραψε ένας χρήστης.

Άλλοι πάλι, τη στήριξαν λέγοντας ότι δεν προσπαθεί να ξεχάσει, αλλά να προστατεύσει τον εαυτό της και την ψυχολογία της.

«Εξηγώντας ξανά και ξανά σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις για πρώτη φορά το τι συνέβη με τον Τζος η συζήτηση αυτή σε πληγώνει. Ο σύζυγός σου θα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και το να μιλάς συνεχώς για ένα παιδί που δεν ζει πια δεν είναι καλό για την ψυχική σου υγεία. Δεν ξεχνάς ποτέ το παιδί που έχει φύγει από τη ζωή, απλώς προστατεύσεις τον εαυτό σου από το να το φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια», τής έγραψε ένας άλλος.

Για άλλους ούτε εκείνη, ούτε ο άντρας της έχουν άδικο.

«Σας καταλαβαίνω και τους δύο. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να εξηγήσεις τα συναισθήματά σου στον σύζυγό σου, γιατί σε πονά τόσο πολύ να συζητάς για τον θάνατο του Τζος με ξένους. Μίλησέ του για τα δικά σου συναισθήματα και όχι πώς αυτό επηρεάζει τους άλλους. Εκείνος χρειάζεται επίσης να αποδεχθεί τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την κατάσταση», της έγραψε ένας τρίτος χρήστης.

Πηγή: cafemom.com