Στόχος να σταματήσει η κατηφόρα τώρα. Το 30%των νέων Ευρωπαίων δεν θέλει να κάνει οικογένεια
Μέσω του προγράμματος “Με Όχημα την Ελπίδα”, και έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, έχει συμβάλει στη γέννηση 31 παιδιών ενώ αναμένονται οι γεννήσεις ακόμη 3 παιδιών τους επόμενους μήνες.
Όπως ανέφερε σε διαδικτυακή συνέντευξη ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, ενώ τη δεκαετία του 1960 αντιστοιχούσε σε κάθε τρεις εργαζόμενους ένας συνταξιούχος, τώρα έχουμε κάθε τρεις εργαζόμενους τρεις συνταξιούχους, κάτι που δεν αφήνει το σύστημα να επιβιώσει. Κάποια ακραία σενάρια από την Ευρώπη, λένε ότι η δια βίου συνταξιοδότηση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Επίσης μεγαλώνει συνεχώς η ηλικία της γυναίκας που φέρνει παιδιά στον κόσμο με όλα τα συνοδευτικά προβλήματα. Πολύ συχνά, και ενώ το 2000 η εξωσωματική ήταν λύση για το 5% των γυναικών για να φέρουν παιδί στον κόσμο, σήμερα τα παιδιά της εξωσωματικής αγγίζουν το 20% του συνόλου των γεννήσεων.
Ενώ το 1975 είχαμε 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, στη συνέχεια πήγαμε στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, και σήμερα μόλις αγγίζουμε το 1,3 όπως η Πολωνία και η Ιταλία. Σήμερα δεν μιλάμε για λύση του δημογραφικού αλλά για διαφοροποίηση του ζητήματος. Πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.
Στόχος είναι η μόνιμη ενίσχυση του ελλαδικου πληθυσμού με πολλαπλά προγράμματα και όχι πιλοτικά. Δεν οφελούν τα 100 ευρώ ανά παιδί τη στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία δίνουν 500 ερώ ανά παιδί και για μέχρι τα 18 χρόνια του παιδιού. Πάνω από 500.000 Έλληνες έφυγαν με την κρίση και παρά το γεγονός του ότι επέστρεψαν οι 200.000 την ίδια στιγμή κάποιοι εργάζονται στο εξωτερικό πληρώνουν φόρους εκεί και ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η Ελλάδα, ειδικά σε θέματα ιατρικής, έχει επενδύσει 1 εκατομμύριο ευρώ στην εκπαίδευση των γιατρών και την ειδικότητά τους. Όλα αυτά χάρη στην δωρεάν παιδεία που έχουν δεχθεί. Οι εισφορές των Ελλήνων στα ξένα μέρη αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ και αυτό θεωρείται οικονομική πληγή για τη χώρα μας.
Από την άλλη οι ηλικιωμένοι θα αναγκαστούν ακόμα και στην ηλικία των 65 ή και 70 χρονών να εργαστούν σε πιο ελαφρές εργασίες έστω για το χαρτζηλίκι τους.
Οι Ελληνες 25 έως 35 ετών θέλουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να περνάνε καλά, με φίλους και γνωστούς, κατά δεύτερον να βρουν έναν ή μία σύντροφο και κατά τρίτη προτεραιότητα να κάνουν οικογένεια και παιδιά.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Στη Γαλλία έχουν καταφέρει να κάνουν της μόδας ότι αν είσαι πλούσιος αυτό φαίνεται στα πόσα παιδιά κάνεις. Είναι λάθος να λένε οι Έλληνες εμείς κάνουμε ένα παιδί για να του τα δώσουμε όλα. Στην ουσία δεν του δίνουν ένα καλό σύστημα υγείας. Έχουν ένα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων. Η Υιοθεσία αγροτικών περιοχών ίσως φέρει τη διαφορά. Γι’ αυτό η Hopegenesis έχει φτιάξει 12 παιδικούς σταθμούς οι 5 ήδη παραδοτέοι και οι υπόλοιποι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών των παιδικών χαρών, και πολλά έργα που στηρίζουν την ελληνική οικογένεια.
Η επαρχία στερείται υποδομών φύλαξης των παιδιών, ενώ η Αθήνα δεν έχει αρκετές βοήθειες στο να κρατήσει τα παιδιά μέσα στους χώρους εργασίας των γονιών. Η Ελλάδα δυστυχώς παίρνει πρόστιμο για μη ύπαρξη υποδομών.
Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε ότι το 30% των νέων δεν θέλουν οικογένεια. Για να ανατραπεί το γεγονός χρειάζεται φοροαπαλλαγές όπως κάνει η Ουγγαρία για αυτόν που έχει 3 παιδιά, καθώς και νέα κίνητρα για κάθε νέο ζευγάρι όχι για να γίνει πολύτεκνο αλλά για να αποφασίσει ένα δεύτερο παιδί. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα για να φύγει από ένα ακριτικό νησί να κάνει γέννα και διαμονή εκτός του νησιού απαιτούνται 10.000 ευρώ. Και μόνο αυτό γίνεται απαγορευτικό. Γι’ αυτό βοηθάει η hopegenesis.