«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το πιο όμορφο χριστουγεννιάτκο παραμύθι

Είναι ένα από τα ωραιότερα παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ. Συγκινητική και ανθρώπινη, σπαρακτική και τρυφερή συνάμα, η ιστορία αυτή του μικρού κοριτσιού άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γιορτές των Χριστουγέννων, πάντα περνά το πιο διαχρονικό μήνυμα του να προσφέρεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εκδόθηκε το 1845 και αναφέρεται στα όνειρα και τις ελπίδες ενός ετοιμοθάνατου κοριτσιού.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την έμπνευση του Άντερσεν να γράψει το παραμύθι.

Μία εκδοχή αναφέρει ότι έμπνευσή του αποτέλεσε μία ευρέως δημοφιλής ξυλογραφία του Δανού καλλιτέχνη Johan Thomas Lundbye που απεικονίζει ένα φτωχό παιδί να πουλάει σπίρτα και η οποία τυπώθηκε στο ημερολόγιο του 1843.

Πολλές απεικονίσεις του έργου είχαν σταλεί στον Άντερσεν από τον εκδότη του ημερολογίου, ζητώντας του να γράψει μία ιστορία γύρω από αυτό.

Μία άλλη πηγή έμπνευσης θα μπορούσε να είναι το ταξίδι του Άντερσεν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, το 1841, όπου έγινε μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η πόλη Ντέβιν κάηκε και οι γυναίκες έψαχναν για τα χαμένα τους παιδιά.

Όμως, σε μία επιστολή του ο Άντερσεν έγραφε, ότι ο κάθε χαρακτήρας στα παραμύθια του ήταν βγαλμένος από τη ζωή. Κανένας από αυτούς δεν γεννήθηκε από τη φαντασία του. «Τους γνωρίζω όλους».

Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες ήταν και η ηρωίδα του παραμυθιού του «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Ήταν η ίδια η μητέρα του, Anne Marie.

Μεγάλωσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όμως έλεγε τόσο όμορφες ιστορίες στον γιο της που αργότερα η ζωή της έγινε ένα πολύ αγαπημένο παραμύθι.

Η Anne Marie υπήρξε επαίτης ως παιδί και ο Άντερσεν εμπνεύστηκε από τη ζωή της την τραγική ιστορία του παραμυθιού.

Διαβάστε επίσης: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Ο παραμυθάς που έγραψε το «Ασχημόπαπο» για τον εαυτό του ως παιδί

Ας θυμηθούμε το παραμύθι:

Η πηγή της ιστορίας ήταν μία ευρέως δημοφιλής ξυλογραφία του Δανού καλλιτέχνη Johan Thomas Lundbye που απεικονίζει ένα φτωχό παιδί να πουλάει σπίρτα και η οποία τυπώθηκε στο ημερολόγιο του 1843. Πολλές απεικονίσεις του έργου είχαν σταλεί στον Άντερσεν από τον εκδότη του ημερολογίου, ζητώντας του να γράψει μία ιστορία γύρω από αυτό.

Μία άλλη πηγή έμπνευσης θα μπορούσε να είναι το ταξίδι του Άντερσεν στην Μπρατισλάβα (σλοβακικά: Bratislava), το 1841, όπου έγινε μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η πόλη Ντέβιν (σλοβ.: Devín) κάηκε και οι γυναίκες έψαχναν για τα χαμένα τους παιδιά.

Όμως, σε μία επιστολή του ο Άντερσεν έγραφε, ότι ο κάθε χαρακτήρας στα παραμύθια του ήταν βγαλμένος από τη ζωή. Κανένας από αυτούς δεν γεννήθηκε από τη φαντασία του. «Τους γνωρίζω όλους».

Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες ήταν και η ηρωίδα του παραμυθιού του «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Ήταν η ίδια η μητέρα του, Anne Marie.

Μεγάλωσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όμως έλεγε τόσο όμορφες ιστορίες στον γιο της που αργότερα η ζωή της έγινε ένα πολύ αγαπημένο παραμύθι. Η Anne Marie υπήρξε επαίτης ως παιδί και ο Άντερσεν εμπνεύστηκε από τη ζωή της την τραγική ιστορία του παραμυθιού.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και στέλνει μήνυμα αποδοχής

Το Δέντρο των Χριστουγέννων: Το παιδικό τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι το πιο χαρωπό soundtrack των γιορτών

6 παραμυθένια καφέ – εστιατόρια με την πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (εικόνες)