Mέσα σε αυτή τη χρονιά, έχουν πραγματοποιηθεί, πάνω από 19.000 συλλήψεις κακοποιητών. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να γίνει κάτι πιο σοβαρό για την αντιμετώπισή τους και κυρίως για την προστασία των θυμάτων.
Την επίσημη παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής “SAFE.YOUth”, που έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και των νέων, για την προστασία τους από διάφορες μορφές κακοποίησης, βίας και παραβατικότητας και τον εφοδιασμό τους με μία εργαλειοθήκη με σύγχρονες και εύχρηστες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποίησε σε ειδική εκδήλωση, στο Ωδείο Αθηνών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone, καθώς η εφαρμογή αποτελεί ευγενική δωρεά του Ιδρύματος προς την Ελληνική Πολιτεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στο InfoKids.gr
Κύριε Χρυσοχοΐδη, το SafeYOUth αποτελεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο εξειδικευμένο και ηλικιακά στοχευμένο εργαλείο, ενημέρωσης, ασφάλειας και ενδυνάμωσης των νέων. Σε πρακτικό επίπεδο, πώς θα επικοινωνηθεί στα παιδιά, πώς θα μάθουν την ύπαρξη της εφαρμογής ώστε να μπορέσουν και να τη χρησιμοποιήσουν;
Η εφαρμογή SAFEYOUth αποτελεί πράγματι ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το μηδέν, από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν πολύχρονη εμπειρία στην προστασία των ανηλίκων. Η εφαρμογή φτιάχτηκε με βάση τις ανάγκες που διαπιστώσαμε ότι έχουν τα παιδιά, με στόχο να αποτελέσει στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης και άμεσης βοήθειας.
Επειδή θέλουμε κάθε παιδί να γνωρίζει για την ύπαρξη της εφαρμογής, ώστε να νιώθει δυνατό και προστατευμένο, έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο ενημέρωσης των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Καθώς, μεγάλος αριθμός αστυνομικών καθημερινά έρχεται σε επαφή με τα παιδιά, μέσα από διαλέξεις και ενημερώσεις που πραγματοποιεί στα σχολεία για διάφορα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών, έχει ενταχθεί πλέον στο υλικό ενημέρωσης και η λειτουργία της εφαρμογής. Είναι πολλά τα κανάλια επικοινωνίας που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε μέσα από διάφορες δράσεις.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε έναν έφηβο ώστε να μπορέσει να προστατευτεί από ενδοοικογενειακή βία, συνομηλίκους, εκπαιδευτικούς/προπονητές για κάθε μορφή βίας; Το παιδί μπορεί να πατήσει το κουμπί ακόμη και για να ενημερώσει για βία που βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του μεταξύ των γονιών του, συμμαθητών του, αλλά και εφήβων που δεν γνωρίζει, για παράδειγμα σε μα πλατεία;
Η λειτουργία του Emergency Button έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ανήλικος, είτε προέρχεται από ενήλικο ή ανήλικο, από γνωστό ή άγνωστο πρόσωπο. Φυσικά, η δυνατότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και όταν ένα παιδί αντιλαμβάνεται να κινδυνεύει ένα άλλο παιδί. Το Emergency Button είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει άμεση και «σιωπηλή» επικοινωνία με το “100” σε κάθε περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να μιλήσει. Αν υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος επικοινωνίας με το “100” , υπάρχει και αυτή η επιλογή μέσα από την εφαρμογή.
Τι έχει αλλάξει σήμερα και τα παιδιά εκδηλώνουν την αντιπαράθεσή τους με ωμή βία, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ συχνά αιχμηρά εργαλεία με τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός συνομηλίκου τους. Σας απασχολεί το γεγονός ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται με αναλγησία;
Η αυξανόμενη βία μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι ένα φαινόμενο που αντανακλά τις σύγχρονες κοινωνικές αλλαγές και αποτελεί ζήτημα σοβαρού προβληματισμού για το Υπουργείο μας. Παράγοντες όπως η διάδοση της βίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η αποξένωση των παιδιών από τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, αλλά και οι αυξανόμενες πιέσεις της καθημερινότητας, συντελούν στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, που όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δεν είναι αμιγώς αστυνομικά, αλλά ευρύτερα κοινωνικά φαινόμενα.
Η χρήση αιχμηρών αντικειμένων, καθώς και οι εκδηλώσεις επιθετικότητας με ωμή βία σε περιστατικά μεταξύ ανηλίκων, αποτελούν τόσο τις βασικότερες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, όσο και σημάδια μιας βαθύτερης κρίσης στις αξίες και τις κοινωνικές σχέσεις. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εργάζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη ευρύτερων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αιτιών της βίας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία.
Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι η αναισθησία ή η έλλειψη ενσυναίσθησης που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εγγενής στα παιδιά. Πρόκειται για συμπεριφορές που προκύπτουν από το περιβάλλον τους. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενίσχυση ενός υποστηρικτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά μας.
Τι θα μπορούσε το υπουργείο σας να κάνει, ώστε να μη χρειάζεται μόνο καταστολή βίαιων περιστατικών, αλλά πρόληψή τους;
Η πρόληψη της βίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητα του Υπουργείου μας. Στα εργαλεία μας για την πρόληψη προστέθηκε και η πρωτοποριακή εφαρμογή Safe YOUth. Η εφαρμογή αυτή σχεδιάστηκε με στόχο την προστασία των νέων, παρέχοντας ένα σύγχρονο, φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο που προάγει την ασφάλεια και την πρόληψη.
Μέσω αυτής της εφαρμογής τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ανώνυμα με ειδικά εκπαιδευμένο αστυνομικό προσωπικό για να μοιραστούν ανησυχίες ή να αναφέρουν περιστατικά βίας. Παράλληλα, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και εκπαιδευτικά υλικά σχετικά με την αναγνώριση και την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, ενώ σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, μπορούν να ειδοποιήσουν «βουβά» και άμεσα τις αρχές με το πάτημα ενός κουμπιού, του emergency button, χωρίς να χρειαστεί να τηλεφωνήσουν. Με τον τρόπο αυτό, θα ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και καθώς η εφαρμογή διαθέτει γεωεντοπισμό θα καταφθάσουν άμεσα στο σημείο. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή λειτουργεί και ως εργαλείο χαρτογράφησης, καταγράφοντας περιστατικά και τάσεις που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε περιοχές ή κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη.
Είναι γεγονός, πως επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση των αστυνομικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με ευαισθησία και να δρουν αποτρεπτικά, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου όπου τα παιδιά θα νιώθουν προστατευμένα και ενδυναμωμένα, προάγοντας την πρόληψη και αποφεύγοντας την ανάγκη για κατασταλτικές παρεμβάσεις.
Αν με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί ένα παιδί να έχει την Αστυνομία δίπλα του, μήπως αυτό δημιουργήσει αφενός τεταμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αισθήματα αποξένωσης, μίσους, αλλά και αντιποίνων μεταξύ εφηβικών ομάδων;
Η άμεση επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η απειλή είναι άμεση και σοβαρή. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τη δυναμική που ενδέχεται να δημιουργηθεί στις σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους τους ή την οικογένειά τους.
Η εφαρμογή Safe YOUth αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες με υπευθυνότητα, παρέχοντας ανώνυμη επικοινωνία και υποστήριξη από ειδικούς. Ο στόχος μας δεν είναι η ενίσχυση της καχυποψίας ή της αποξένωσης, αλλά η παροχή ενός εργαλείου που βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και να βρίσκουν λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αστυνομία δεν λειτουργεί ως μηχανισμός τιμωρίας, αλλά ως θεσμός προστασίας. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης και κατανόησης, όπου τα παιδιά δεν θα φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, αλλά και δεν θα νιώθουν ότι απειλούνται οι σχέσεις τους με τους γύρω τους.
Έχετε σκεφτεί ότι το app μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, δηλαδή ένα παιδί να το χρησιμοποιεί αρκετά συχνά, σε κάθε περίπτωση που θα αισθανθεί ότι απειλείται, ενώ η Αστυνομία ενδεχομένως να μην αξιολογεί το περιστατικό εξίσου σοβαρό ή ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο φάρσας. Πώς θα πετύχετε ώστε οι έφηβοι να το αξιοποιήσουν, με ενσυναίσθηση και προς όφελός τους;
Ναι το έχουμε σκεφτεί. Έχει γίνει πολύ προσεκτική μελέτη και έχουν ληφθεί υπόψη πολλά ενδεχόμενα. Η αστυνομία αξιολογεί κάθε περιστατικό που εμπλέκει παιδί ως πολύ σοβαρό και το θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα. Όταν ένα παιδί νιώσει ότι απειλείται, καλά θα κάνει να ειδοποιήσει την Άμεση Δράση, είτε καλώντας στο “100” είτε και ενεργοποιώντας το Emergency Button. Σιγά σιγά θα γίνει βίωμα στα παιδιά και θα μπορούν να καταλαβαίνουν πότε υπάρχει κίνδυνος και απειλή και θα το χρησιμοποιούν υπεύθυνα. Σε αυτό θα βοηθήσουμε και εμείς μέσα από τις δράσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιήσουμε. Δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τα παιδιά να απευθύνονται στην αστυνομία για βοήθεια. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν καλύτερα τους κινδύνους, τις απειλές και την ασφάλεια.
Όσον αφορά όμως στις φάρσες, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θα πρέπει όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτεία, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η ενεργοποίηση του Emergency Button και γενικά η ειδοποίηση του “100” δεν είναι παιχνίδι. Όταν κάποια ειδοποίηση πραγματοποιείται για λόγο που δεν έχει σχέση με κίνδυνο, με κρίσιμο περιστατικό, τότε στερούμε την αμεσότητα της βοήθειας από άλλους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Έχουμε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε και τέτοιες περιπτώσεις.
Τα παιδιά μας είναι έξυπνα, είναι υπεύθυνα και τα εμπιστευόμαστε. Θέλουμε να εμπιστευτούν και αυτά εμάς!
Μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, τι ακολουθεί; Θα υπάρχει συνέχεια, με συμβουλευτική ή κάποιες άλλες δράσεις που προγραμματίζετε για τη στήριξη των εφήβων;
Εξαρτάται σίγουρα από την περίπτωση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα, ανάλογα με τις διαπιστώσεις μας, θα ληφθούν μέτρα προστασίας των παιδιών και όλες εκείνες οι ενέργειες που ορίζει η νομοθεσία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι περιπτώσεις κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, στη συντριπτική πλειοψηφία περιλαμβάνουν κάποια μορφή βίας και συνεπάγονται την τέλεση κάποιου εγκλήματος.
Η ψυχολογική υποστήριξη και η στήριξη των εφήβων είναι το επόμενο βήμα και, μάλιστα, πολύ σημαντικό. Υπάρχουν άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, με τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται πολύ καλά και είναι αυτές που αναλαμβάνουν τις ανάγκες υποστήριξης ή συμβουλευτικής, σε συνεννόηση με τους γονείς και τους κηδεμόνες ή και σύμφωνα με τις αποφάσεις των εισαγγελικών λειτουργών.
Ρωτήσατε την άποψη των παιδιών; Πώς ανταποκρίθηκαν στο άκουσμα της δημιουγίας της εφαρμογής;
Στην πραγματικότητα υπήρξαν παιδιά τα οποία συμμετείχαν στις εργασίες δημιουργίας της εφαρμογής. Μας βοήθησαν πάρα πολύ για να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό που σχεδιάζουμε θα καλύπτει κάποιες ανάγκες των παιδιών και θα τους κρατά το ενδιαφέρον.
Τα παιδιά, από την αρχή, αντιμετώπισαν την εφαρμογή με ενθουσιασμό. Είναι κάτι νέο για τη χώρα μας και τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ευχαριστημένα που η πολιτεία θέλησε να σχεδιάσει κάτι καινούριο για αυτά. Κάτι που θα τα βοηθούσε να νιώθουν και να είναι πιο ασφαλή.
Δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί φυσικά. Κάποια παιδιά σκέφτηκαν ότι μπορεί οι συνομήλικοί τους να χρησιμοποιήσουν το Emergency Button χωρίς σύνεση. Και αυτό αναδεικνύει την υπευθυνότητα που έχουν τα νέα παιδιά στις μέρες μας.