Ο ΕΜΑ έδωσε την έγκριση: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19

Ο ΕΜΑ έδωσε την έγκριση: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19

Το δρόμο για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο των Pfizer/Biontech (Comirnaty), άνοιξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που αποφάσισε να συστήσει την έγκρισή του. Το εμβόλιο έχει ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 και άνω. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών. Αντί για 30 µg θα τους χορηγούνται 10 µg.

Όπως και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, το εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά σε δύο δόσεις με απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

Στο 90,7% η αποτελεσματικότητα

Η κύρια μελέτη έδειξε ότι στα παιδιά 5 έως 11 η ανοσολογική ανταπόκριση στη μικρότερη δόση του εμβολίου είναι αντίστοιχη με την μεγαλύτερη δόση στις ηλικίες 16 έως 25 ετών βάσει της μέτρησης του επιπέδου των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ελέγχθηκε σε δείγμα 2.000 παιδιών ηλικιών 5 έως 11 που δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό στο παρελθόν. Στα παιδιά χορηγήθηκε είτε το εμβόλιο, είτε ψευδοφάρμακο (placebo).

Από τα 1.305 παιδιά που έκαναν το εμβόλιο, τρία κόλλησαν κορωνοϊό και από τα 663 που έλαβαν placebo κόλλησαν 16.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ορίζεται στο 90,7% (ωστόσο η πραγματική αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μεταξύ του 67,7% και του 98,3%).

Δείτε εδώ όλη την απόφαση του ΕΜΑ στα αγγλικά.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες στα παιδιά 5-11 ετών

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες στα παιδιά 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων 12 και άνω. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο, κοκκινίλα και πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, μυϊκός πόνος και ρίγη.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια ή μέτρια και εξασθενούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο ΕΜΑ αποφάσισε ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά είναι περισσότερα από τους κινδύνους, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες αυξημένου κινδύνου σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό.

Ο ΕΜΑ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

“‘Αγιε μου Βασίλη θέλω όλα τα παιδάκια να έχουν μαμά και μπαμπά”: Το γράμμα που μας λύγισε

Η σημερινή απάντηση της Νίκης Κεραμέως σε όσους λένε ότι έρχεται κλείσιμο των σχολείων και lockdown

Το video της Φίνος Φιλμ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ΠΡΕΠΕΙ να το δούμε όλοι μας