Βόλος: Στο νοσοκομείο 14χρονος με παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Σε ποια περιοχή καταγράφηκε "έκρηξη" κρουσμάτων σήμερα στα σχολεία

Ο εμβολιασμός των μαθητών αποτελεί το βασικό όπλο για την προστασία των ίδιων των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους και συνολικά της κοινότητας, ωστόσο αφορά μόνο τα παιδιά άνω των 12 ετών, δηλαδή ουσιαστικά τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και όχι του Δημοτικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους οι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην ηλικιακή ομάδα 12 -14 είναι σε ποσοστό 14,5 % μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15-17 σε ποσοστό 26%.Για το λόγο αυτό οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.

Η περιπέτεια της υγείας 14χρονου που εμβολιάστηκε στο Βόλο

Με σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ φέρνει στο φως της δημοσιότητας την περιπέτεια της υγείας ενός 14χρονου που παρουσίασε παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστεί από γιατρούς.

Ο έφηβος  παρέμεινε για νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Βόλου για ένα τριήμερο του Αυγούστου για προληπτικούς κυρίως λόγους και πήρε εξιτήριο χωρίς προβλήματα

Η κατάσταση της υγείας του

Οι γιατροί ωστόσο ήθελαν να παρακολουθούν πώς θα συμπεριφερθεί ο οργανισμός του στη θεραπεία που του δόθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες που παρουσίασε. Ο 14χρονος πήρε εξιτήριο αφού τα συμπτώματα αρρυθμιών που ένιωσε υποχώρησαν.

«Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα ένα παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο. Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Ομως και αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ ήπιες», επισήμανε μιλώντας στον ΑSTRA για τους εμβολιασμούς των παιδιών ο Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος κάνοντας αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τι λένε οι γιατροί

Γιατροί του νοσοκομείου Βόλου που επίσης ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτήρισαν το γεγονός «μεμονωμένο» και έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι δεν έχει αναφερθεί άλλο παρόμοιο συμβάν.

Ακόμη ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει έστω και αυτό το μεμονωμένο συμβάν να αποτελέσει τροχοπέδη για τον εμβολιασμό νεαρών ατόμων, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη να θωρακιστούν τα νέα παιδιά από τις μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, που σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα «σαρώνει» στα παιδιά και τους εφήβους.

Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα δεδομένα από τις βάσεις καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έχει καταγραφεί ότι η διάμεση ηλικία περιστατικών που είχαν παρενέργειες από εμβόλιο με MRNA ήταν κάτω από τα 30 έτη μετά τη 2η δόση, ενώ το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άρρενες ηλικίας 16-24. Μεταξύ των αναφερόμενων περιστατικών, σχεδόν όλα ήταν ήπια, με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση και ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση: Ο 15χρονος Γιάννης πάσχει από σπάνια ασθένεια και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ρίο

Ο άνθρωπος που έσωσε μία γενιά πρόωρων μωρών κάνοντας τις… θερμοκοιτίδες αξιοθέατο

«Ο άντρας μου με έκανε ρεζίλι έξω από το σχολείο των παιδιών – Πήρε μια πέτρα και μου άνοιξε το κεφάλι»