Παιδίατρος: “Αυτό το νούμερο 1 σύμπτωμα που πρέπει να σας ανησυχήσει αφού εμβολιαστούν τα παιδιά”

Παιδίατρος: "Αυτό το νούμερο 1 σύμπτωμα που πρέπει να σας ανησυχήσει αφού εμβολιαστούν τα παιδιά"

Η πλατφόρμα εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών άνοιξε και οι πρώτοι έφηβοι που εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού είναι γεγονός. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της νόσου ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μέχρι χθες 20.000 έφηβοι προγραμμάτισαν το ραντεβού για να υποβληθούν στο εμβόλιο.

Τι ισχύει για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε εφήβους μετά τον εμβολιασμό τους

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς που ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες από τον εμβολιασμό των εφήβων, διευκρινίζει τι ισχύει για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας καθώς και για το ύποπτο σύμπτωμα που πρέπει να έχουν κατά νου.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Για όλους εσάς που έχετε παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και σκέφτεστε να τα εμβολιάσετε, είναι σημαντική η πιο κάτω ενημέρωση. Εξ ίσου σημαντική είναι και για όλους τους νεαρούς ενήλικες 25 ετών και κάτω.

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια κατόπιν εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια της PFIZER και της MODERNA.

Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση κυρίως σε νεότερους άνδρες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.

Το ύποπτο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν τα αγόρια

Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν και να ζητήσουν από τα εμβολιασθέντα παιδιά τους, κυρίως από τα αγόρια, να αναφέρουν άμεσα αν νιώσουν συμπτώματα όπως, πόνο στο στήθος, λαχάνιασμα, φτερουγίσματα στο στήθος (αίσθημα παλμών), ή δύσπνοια έτσι ώστε να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

“Το παιδί μου είναι υγιές. Γιατί να το εμβολιάσω;”: Ο παιδίατρος προειδοποιεί για τη νέα σχολική χρονιά

“Έχεις μια κόρη. Τη φροντίζεις…”: Το μήνυμα γροθιά του Χάρη Τζωρτζάκη για τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς

Αδελφάκια ηλικίας 14 μηνών, 3 και 6 ετών συμμετείχαν στις παγκόσμιες κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του Covid-19

“Στη νέα τάξη, να φύγει ο κορωνοϊός, η μάσκα να πετάξει!”: Ο αποχαιρετισμός δασκάλας στα φετινά πρωτάκια

Κεραμέως: «Καλούμε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν»