Θεσσαλονίκη: Αγωνία για 33χρονη έγκυο που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό

Κοζάνη: Αγωνία για 33χρονη έγκυο που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό

Μια 33χρονη έγκυος από την Κοζάνη νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κατάσταση της υγείας της 33χρονης εγκύου

Η 33χρονη που διανύει τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της νοσηλεύτηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, σε «σταθερή κατάσταση», όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος, αλλά, λόγω της εγκυμοσύνης της κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου επιδεινώθηκε η υγεία της και χρειάστηκε η διασωλήνωσή της και στη συνέχεια η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με το OPEN, η 33χρονη δεν είχε εμβολιαστεί και προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Νοσηλεύεται και 37χρονη έγκυος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε απλή κλίνη COVID του νοσοκομείου Παπαγεωργίου νοσηλεύεται και μία 37χρονη έγκυος που επίσης δεν έχει εμβολιαστεί. Η κλινική της εικόνα είναι καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέσα στις επόμενες μέρες.

Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός

Θεσσαλονίκη: Αγωνία για 33χρονη έγκυο που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επισημαίνει μέσω της επίσημης σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συν-νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Για τα εμβόλια ιικών φορέων (Vaxzevria/AstraZeneca και Janssen/Johnson & Johnson) η εμπειρία στην εγκυμοσύνη είναι πιο περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, προτιμάται η χορήγηση των εμβολίων mRNA (Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna).

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.

Δεν απαιτείται τεστ κυήσεως πριν τον εμβολιασμό, ούτε αναβολή του σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σε περίπτωση που μια γυναίκα εμβολιαστεί χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, δεν συστήνεται διακοπή της κυήσεως, αλλά συμπλήρωση του εμβολιασμού στο προβλεπόμενο μεσοδιάστημα ή, εναλλακτικά, αμέσως μετά τον τοκετό».

Διαβάστε επίσης:

Η Σ. Καλανταρίδου μιλά στο Infokids.gr για την έγκυο που γέννησε ενώ ήταν διασωληνωμένη στο Αττικόν και τον πατέρα-ήρωα

Οι γιατροί εξηγούν πώς αυτή η 57χρονη είχε μια καλή εγκυμοσύνη και έναν επιτυχημένο φυσιολογικό τοκετό

“Είμαι έγκυος. Οι επιλογές τοκετού μου θα επηρεαστούν από την πανδημία COVID-19;”

Πρέπει να ανησυχήσει η έγκυος για μετάδοση covid στο μωρό της;