Η Σ. Καλανταρίδου μιλά στο Infokids.gr για την έγκυο που γέννησε ενώ ήταν διασωληνωμένη στο Αττικόν και τον πατέρα-ήρωα

Μέσα σε όλα της πανδημίας τα δύσκολα, μια 34χρονη έγκυος γυναίκα που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και χρειάστηκε να διασωληνωθεί βίωσε πριν από μερικές ημέρες το… θαύμα! Και όλα αυτά, βέβαια, χάρη στην εξαιρετική ομάδα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αττικόν που φρόντισε, ώστε όχι μόνο ο μπέμπης της να γεννηθεί με ασφάλεια, αλλά και η ίδια πλέον να είναι απόλυτα υγιής. Η γυναικολόγος και διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Σοφία Καλανταρίδου μίλησε για την σοβαρή αυτή περιπέτεια της νέας μανούλας στο Infokids.gr.

«Όταν η έγκυος μπήκε στη ΜΕΘ με βαριά πνευμονία ήταν μόλις 28 εβδομάδων. Καθώς, όμως, η κατάστασή της επιδεινώθηκε, την ενημερώσαμε ότι θα χρειαζόταν να μπει σε καταστολή για να διασωληνωθεί. Σε εκείνη τη φάση κάναμε ένα ιατρικό συμβούλιο, όλες οι εμπλεκόμενες κλινικές, για να δούμε αν θα έπρεπε να γεννήσει πολύ πρόωρα ή να αφήσουμε το μωρό μέσα στη μήτρα και όταν θα ξεκινούσε αυτόματος τοκετός -ή αν βλέπαμε ότι είναι σε άμεσο κίνδυνο-, να προχωρούσαμε τότε και να παρεμβαίναμε. Αποφασίσαμε όλοι μαζί (Παιδιατρική Κλινική, Αναισθησιολογική και ΜΕΘ) πως αφού το μωρό δεν κινδύνευε θα έμενε στη μήτρα για όσο το δυνατόν παραπάνω. Ενημερώσαμε τη γυναίκα, ωστόσο, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή ενώ είναι σε καταστολή εμείς να παρέμβουμε. Εκείνη απάντησε: Ό,τι είναι καλύτερο για το μωρό μου. Κάποια στιγμή, έπειτα από τρεις μέρες ξεκίνησαν οι συσπάσεις και η γυναίκα μπήκε σε πρόωρο τοκετό. Επειδή το μωρό ήταν πρόωρο (σχεδόν 30 εβδομάδων) δεν γινόταν να γεννήσει φυσιολογικά, όποτε έπρεπε να κάνουμε επείγουσα καισαρική. Ενημερώσαμε τον σύζυγό της, ο οποίος βέβαια επίσης τα είχε χαμένα, και είπε: Ό,τι είναι καλύτερο για το μωρό μου».

Καθ’όλη αυτή τη φάση η γυναίκα βρισκόταν σε καταστολή και η ιατρική ομάδα παρακολουθούσε πολύ στενά την εγκυμοσύνη, με χρήση καρδιοτοκογράφου τρεις φορές μέσα στην ημέρα. Όταν, λοιπόν, κρίθηκε αναγκαίο, με την γυναίκα να παραμένει σε καταστολή, πραγματοποιήθηκε η καισαρική.

Η κ. Καλανταρίδου, αναφερόμενη στον σύζυγο, λέει, ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ όλο εκείνο το διάστημα, καθώς ξαφνικά βρέθηκε να κινδυνεύει τόσο η γυναίκα όσο και το μωρό του. «Αλλά αυτό που μας έλεγε συνέχεια ήταν: Σώστε τη γυναίκα μου!», συμπληρώνει η ίδια, αναφέροντας ότι τις μέρες που βρισκόταν στο νοσοκομείο άσπρισαν από το άγχος του τα μαλλιά του!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η πρώτη κύηση της γυναίκας, ενώ λίγο καιρό πριν είχε εμφανίσει και διαβήτη κύησης. Έπαιξε ο διαβήτης ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασής της; «Αυτό δεν το ξέρω, γιατί έχει τύχει να διασωληνώσουμε κι άλλες έγκυες ή λεχώνες που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, οπότε δεν μπορώ να πω ότι ήταν αυτή η αιτία, ωστόσο συνέβαλλε», λέει η γυναικολόγος.

Αυτή τη στιγμή, 20 ημέρες μετά, τόσο το μωρό, το οποίο νοσηλεύεται ακόμα στο Αττικόν στη Μονάδα Παρακολούθησης Νεογνών, όσο και η νέα μανούλα είναι πολύ καλά και μάλιστα ενδέχεται αύριο να πάρει εξιτήριο και να μπορέσει επιτέλους να συναντήσει το μωρό της, το οποίο έχει δει μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο! Η μητέρα δεν νοσηλεύεται πλέον στο Αττικό, αλλά λόγω πίεσης μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο για την αποθεραπεία της. Ο μικρούλης, ο οποίος δεν έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, γεννήθηκε με βάρος 1.300 γραμμάρια και πλέον, αφού σιτίζεται καλά, έχει φτάσει τα 1.650 γρ. Όταν φτάσει τα 2 κιλά θα μπορέσει να βγει από τη Μονάδα και η νέα οικογένεια να συνεχίσει χωρίς προβλήματα πλέον τη νέα της ζωή στο σπίτι.