“Κλείδωσε” η παράταση της σχολικής χρονιάς – Τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις και την Τράπεζα Θεμάτων

"Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τα ίδια μέτρα που πέρσι οδήγησαν στο μεγαλύτερο σχολικό lockdown στην Ευρώπη"

Οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Δημοτικών/Νηπιαγωγείων θα ληφθούν μετά το Πάσχα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης και αποτελούν προάγγελο της ανακοίνωσης για παράταση της σχολικής χρονιάς.

Δεδομένη η παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τέλος Ιουνίου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει συμφωνήσει ότι θα ενεργοποιηθεί και τη φετινή σχολική χρονιά, ολιγοήμερη παράταση του διδακτικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Από καλά πληροφορημένες πηγές μας στο Υπουργείο,  ρητά διευκρινίζεται η παράταση του σχολικού έτους σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με μη κάλυψη της ύλης και ανάγκης να αναπληρωθούν τα όποια κενά αλλά αντιθέτως είναι μια λύση που θα επιλεγεί για την συναισθηματική τόνωση των μαθητών και δη των μικρότερων τάξεων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) που χρειάζονται την επαφή με τους συμμαθητές, τη δασκάλα και την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Η παράταση ουσιαστικά θα αφορά κυρίως τους μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου αφού οι μαθητές Γυμνασίου και το σχολικό τους πρόγραμμα επηρεάζεται άμεσα από τη διεξαγωγή των Πανελληνίων και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα των Λυκείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2021 όμως παραδοσιακά η έναρξή τους γίνεται στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Πότε θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για φέτος

Χωρίς προαγωγικές τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται και η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.  Επίσημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει ως χρόνο λήψης της απόφασης για μη διεξαγωγή των προαγωγικών, τον Μάιο, όταν θα έχουν στο τραπέζι όλα τα στοιχεία για το κατά πόσο έχει καλυφθεί η ύλη που έπρεπε να διδαχθεί.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά που οι μαθητές συγκριτικά με φέτος, είχαν περισσότερο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσει δια ζώσης διδασκαλία, τελικά επιλέχθηκε να παραταθεί το διάστημα της διδασκαλίας μαθημάτων και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δεν διεξήχθησαν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, και ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 15 Ιουνίου.

Φέτος, που κατά κοινή ομολογία, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων τους εξ αποστάσεως είναι άστοχο να κληθούν να δώσουν και εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στο Ιnfokids.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου  «όσο η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται, τόσο κερδίζει έδαφος η ματαίωση των προαγωγικών, ενδοσχολικών εξετάσεων».

Τι θα γίνει με την Τράπεζα Θεμάτων

Οι ανακατατάξεις στο εκπαιδευτικό τοπίο και την λειτουργία των σχολείων αναπόφευκτα συμπαρασύρουν και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα εφαρμοζόταν από φέτος στην Α’ Λυκείου.