Μετά τα Λύκεια, έρχονται τα Γυμνάσια – Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Ο κύβος ερρίφθη, το πράσινο φως δόθηκε από την Επιτροπή των Ειδικών για την επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα θρανία τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με την υποχρεωτική χρήση self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις 18:00 το απόγευμα από την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το σχέδιο επιστροφής των μαθητών Γυμνασίου στα θρανία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr, το Υπουργείο Παιδείας αμέσως μετά τα Λύκεια προετοιμάζεται για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου στη δια ζώσης διδασκαλία με πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα 19 Απριλίου. Πρόθεση της Νίκης Κεραμέως είναι να ακολουθηθεί και στα Γυμνάσια το μοτίβο ασφαλούς και απρόσκοπτης επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις, τα self test.

Αυτό το ενδεχόμενο επιβεβαιώνουν και οι σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, που ανέφερε χαρακτηριστικά ““είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση. Προτεραιότητα μας είναι τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και αργότερα τα Δημοτικά.”

Προς αναβολή οι προαγωγικές

Το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί οι μαθητές Γυμνασίου να επιστρέψουν κατά προτεραιότητα στα θρανία πριν τις διακοπές του Πάσχα για να διαπιστωθεί πώς έχει κυλήσει η κάλυψη της ύλης ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προαγωγικές εξετάσεις. Επίσημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει ως χρόνο λήψης της απόφασης τον Μάιο, όταν θα έχουν πάνω στο τραπέζι όλα τα στοιχεία για το κατά πόσο έχει καλυφθεί η ύλη που έπρεπε να διδαχθεί όμως όπως όλα δείχνουν και φέτος θα ακολουθηθεί ο δρόμος της μη διεξαγωγής των εξετάσεων.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά που οι μαθητές συγκριτικά με φέτος, είχαν περισσότερο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσει δια ζώσης διδασκαλία, τελικά επιλέχθηκε να παραταθεί το διάστημα της διδασκαλίας μαθημάτων και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δεν διεξήχθησαν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, και ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 15 Ιουνίου. Φέτος, που κατά κοινή ομολογία, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων τους εξ αποστάσεως είναι άστοχο να κληθούν να δώσουν και εξετάσεις.

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί:  Το self test δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά μας

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα και όχι με ημίμετρα και να ανοίξουν τα σχολεία με δια ζώσης διδασκαλία μετά τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ζητούν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων.

“Το νέο μέτρο πρόληψης των υποχρεωτικών self test δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά μας. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αν και προμηθεύονται οι περισσότεροι τα τεστ (λόγω υποχρεωτικότητας) ότι πράγματι θα τα πραγματοποιούν και μάλιστα ότι θα γίνονται σωστά;”, τονίζουν σε διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν “Προκειμένου να επιστρέψουμε στο σχολείο μας ζητάμε:

  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα και όχι με ημίμετρα
  • Να ανοίξουν τα σχολεία με δια ζώσης διδασκαλία μετά τον εμβολιασμό μας
  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα προστασίας στους εκπαιδευτικούς που κάνουν εργαστηριακά μαθήματα στα οποία οι αποστάσεις είναι μηδενικές (ακόμα και στα πανεπιστήμια τα εργαστήρια δεν γίνονται ή γίνονται διαδικτυακά)