Ο Ευρωπαϊκός Οργ. Φαρμάκων προειδοποιεί για γνωστά φάρμακα για τις παθήσεις του αναπνευστικού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά τα φάρμακα που περιέχουν bacterial lysate και έχουν εγκριθεί για παθήσεις του αναπνευστικού να χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόληψη υποτροπιαζουσών αναπνευστικών λοιμώξεων, με εξαίρεση την πνευμονία. Αυτό αποτελεί συνέχεια μιας ανασκόπησης που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα αυτά είναι στη θεραπεία των υπαρχουσών αναπνευστικών λοιμώξεων ή για την πρόληψη της πνευμονίας, επομένως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς.

Κατά την ανασκόπηση, η επιτροπή του ΕΜΑ για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) εξέτασε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, τα δεδομένα για ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με αυτά τα φάρμακα και τις συμβουλές μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα λοιμώδη νοσήματα.

Παρόλο που τα δεδομένα είναι περιορισμένα, η ανασκόπηση βρήκε κάποια στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων στην πρόληψη υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και το προφίλ ασφάλειας είναι σύμφωνο με αυτό που αναμένεται για αυτόν τον τύπο προϊόντος. Ως εκ τούτου, η CHMP συνέστησε τη συνέχιση της χρήσης των φαρμάκων για την πρόληψη, αλλά οι εταιρείες πρέπει να παράσχουν περαιτέρω δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από νέες κλινικές μελέτες έως το 2026.

4 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τις παθήσεις του αναπνευστικού

• Τα φάρμακα που περιέχουν bacterial lysate δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των υπαρχουσών λοιμώξεων των αεραγωγών ή για την πρόληψη της πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποδειχθεί ότι έχουν αποτέλεσμα για αυτές τις χρήσεις.

• Τα φάρμακα που περιέχουν bacterial lysate μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνταιγια την πρόληψη της  εμφάνισης λοιμώξεων των αεραγωγών (εκτός από την πνευμονία) σε ασθενείς που παθαίνουν τακτικά λοιμώξεις.

• Εάν έχετε μια λοίμωξη και λαμβάνετε ένα φάρμακο που περιέχει bacterial lysate για να το θεραπεύσετε ή εάν το λαμβάνετε για την πρόληψη της πνευμονίας, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για συμβουλές σχετικά με εναλλακτικές λύσεις.

• Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το φάρμακό σας, συζητήστε το με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Αυτά είναι τα φάρμακα που περιέχουν bacteria lysate

Τα φάρμακα που περιέχουν bacterial lysate παρασκευάζονται από βακτηριακά κύτταρα που διασπώνται και προορίζονται να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα (όπως κάψουλες, δισκία, κόκκοι / κόνις για παρασκευή από του στόματος μειγμάτων ή σταγόνες), διαλύονται υπογλωσσίως (ως δισκία), εισπνέονται μέσω της μύτης (ως υγρό) ή χορηγούνται με ένεση σε μυ ή υποδόρια.

Τα φάρμακα που περιέχουν bacterial lysate έχουν εγκριθεί μέσω εθνικών διαδικασιών. Διατίθενται στην Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Πωλούνται κάτω από διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως Broncho Munal, Broncho Vaxom, Buccalin, Immubron, Immucytal, Ismigen, Lantigen Β, Luivac, Ommunal, Paspat, Pir05, Polyvaccinum, Provax, Respivax και Ribomunyl.

Δείτε το κείμενο της ενημέρωσης πατώντας εδώ