“Ο γιος μου 4 ετών, φέτος απέκτησε φοβία με τα φύκια στη θάλασσα…”

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να χειριστώ τη φοβία του γιου μου που απέκτησε φέτος με τα φύκια στη θάλασσα. Τον Νοέμβρη θα γίνει 4 ετών.

Είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί και γενικά ανεξάρτητο (όσο γίνεται στην ηλικία του). Πρόσεξα ότι είναι ιδιαίτερα καθαρός και γενικά όταν λερωθεί πρέπει να καθαριστεί αμέσως, σας το αναφέρω αυτό διότι ίσως έχει σχέση με τη συγκεκριμένη φοβία.

Πέρσι το καλοκαίρι χρειάστηκε λίγο καιρό να συνηθίσει την άμμο στην παραλία, αλλά αφού παίξαμε πολύ μαζί το ξεπέρασε.

Φέτος στην αρχή του καλοκαιριού, ενώ είμαι πολύ προσεκτική γενικά στο τι του λέω και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει πάνω του, κάποια στιγμή έκανα το μεγάλο λάθος να του πω ότι προτιμώ να περάσουμε από ένα σημείο που δεν υπάρχουν φύκια (χωρίς υστερίες ή να δείξω ιδιαίτερη ανησυχία).

Από εκείνη τη μέρα άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η φοβία. Επειδή περάσαμε πολλές μέρες στην πισίνα, το ξέχασα εντελώς, αλλά χθες φάνηκε ότι έχει ιδιαίτερο θέμα. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Λουίζα Θεοφάνους – Ιωακείμ

Η περίπτωσή σας ίσως να χρειάζεται ιδιαίτερη αξιολόγηση, αν το παιδάκι σας γενικά έχει υπερβολικές αντιδράσεις, φοβίες και ευαισθησίες.

Δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος η αποφυγή των φυκιών που προτείνατε χωρίς υπερβολές, αλλά μια συνηθισμένη συμπεριφορά των περισσότερων ίσως ανθρώπων, ούτε σημαίνει ότι ήταν αρκετή για να αναπτύξει φοβία το παιδάκι σας, έτσι μην είστε υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σας.

Μια υποψία που έχω είναι ίσως κάποια απτική υπερευαισθησία (από αυτά που λέτε για τις ακαθαρσίες, την άμμο και τα φύκια). Αυτό μπορεί να φανεί – αν υπάρχει ή όχι – σε αξιολόγηση με εργοθεραπευτή, αλλά και από έμπειρο σε τέτοια θέματα ψυχολόγο ή και παιδίατρο. Μπορεί επίσης να έχει γενικά μια τάση για φοβικά βιώματα και συμπεριφορές, η οποία μπορεί να διερευνηθεί και να τύχει διαχείρισης σε συνεργασία με ψυχολόγο.

Διαβάστε επίσης:

H Mελίνα αποφοίτησε και η μαμά Δέσποινα Βανδή είναι πιο περήφανη από ποτέ – Η ευχή που μας συγκίνησε!

“Τα έχεις ανάγκη πιο πολύ από μένα”: Η μικρή Δέσποινα έκοψε τα μαλλιά της για να τα χαρίσει σε παιδιά με καρκίνο

ΠΟΥ: Ο παιδικός εμβολιασμός στο κόκκινο – Πτώση για το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου στο 81%