ΠΟΥ: Ο παιδικός εμβολιασμός στο κόκκινο – Πτώση για το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου στο 81%

ΠΟΥ: Ο παιδικός εμβολιασμός στο κόκκινο - Πτώση για το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου στο 81%

«Οι επιπτώσεις θα μετρηθούν σε πολλές ζωές» υποστηρίζουν οι αξιοματούχοι του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στέλνοντας δραματική προειδοποίηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών, σε έκθεση με τη Unicef, που δημοσιεύτηκε χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πανδημία της Covid-19 και η παραπληροφόρηση έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στον παιδικό εμβολιασμό έναντι άλλων ασθενειών.

Στο κόκκινο η μείωση

Το 2021, το ποσοστό των παιδιών που έκαναν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και πολιομυελίτιδας μειώθηκε στο 81% έναντι 86% το 2019. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης για την εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως. Η μείωση αυτή που καταγράφηκε το 2020 και το 2021 ακολουθεί μια δεκαετία βελτίωσης.

«Πρόκειται για έναν κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης μείωσης του παιδικού εμβολιασμού εδώ και μία γενιά», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef. «Οι επιπτώσεις θα μετρηθούν σε πολλές ζωές».

Πού οφείλεται η πτώση

Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου αυτού το 2021. Πρόκειται για 2 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2020 και 6 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019.

Μεταξύ των 25 αυτών εκατομμυρίων, τα 18 εκατομμύρια δεν έχουν λάβει καμία δόση. Η πλειονότητά τους ζει σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, κυρίως στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πτώση είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται σε συγκρούσεις, αυξημένη παραπληροφόρηση και προβλήματα στον ανεφοδιασμό ή παροχής ιατρικής φροντίδας που συνδέονται με την πανδημία covid-19.

Αν και το 2021 υπήρχαν ελπίδες ότι η πτώση θα αλλάξει, καθώς τα lockdown άρχισαν να αίρονται, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Το ποσοστό εμβολιασμού εξακολούθησε να μειώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επανεμφανίζονται επιδημίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Η ασθενής εμβολιαστική κάλυψη οδήγησε στην επανεμφάνιση τους τελευταίους 12 μήνες επιδημιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, τονίζει η έκθεση.

Περίπου 24,7 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, δηλαδή 5 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2019. Και 14,7 εκατομμύρια παιδιά επιπλέον δεν έλαβαν δεύτερη δόση.

Μόνο το 81% των παιδιών είχε λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.

Τα άσχημα νέα έρχονται την ώρα που το ποσοστό υποσιτισμού έχει αυξηθεί. Ένα υποσιτισμένο παιδί έχει ακόμη πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσει πιο σοβαρές μορφών των ασθενειών αυτών.

«Πρέπει να εργαστούμε για να ανακάμψει ο εμβολιασμός εκατομμύρια παιδιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε περισσότερες επιδημίες, άρρωστα παιδιά και μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας τα οποία ήδη δέχονται μεγαλύτερη εισροή ασθενών», υπογράμμισε η Ράσελ.

Διαβάστε επίσης

Σοκ στη Λέρο: 40χρονη έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από το σύζυγό της – Πώς την έσωσε η μεγάλη της κόρη

Καβάλα: Ουκρανός προφυλακίστηκε για βιασμό της ανήλικης κόρης συντρόφου του σε δομή φιλοξενίας

“Σάρωσαν” τα Ελληνόπουλα με 5 μετάλλια στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα