Ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής φέρνει τον Καραγκιόζη στις οθόνες μας και μιλά για το νέο αυτό εγχείρημα στο Infokids.gr

Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά μας έχει λείψει τους τελευταίους μήνες, αυτό οπωσδήποτε είναι η επαφή με την τέχνη και δε με αυτήν που μας χαρίζει γέλιο και μας ταξιδεύει στις ανέμελες παιδικές μας στιγμές.

Όσοι έχετε παρακολουθήσει τον Καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή, δεν μπορεί να μην συμφωνείτε πως πετυχαίνει ακριβώς αυτό: Να δημιουργεί απολαυστικά θεάματα με τον πιο διαχρονικό ήρωα. Έτσι και τώρα, αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της άμεσης επαφής και αφουγκραζόμενος την ανάγκη του κοινού για επικοινωνία, μεταφέρει την παράγκα του Καραγκιόζη διαδικτυακά και γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση μας παρουσιάζει δύο… μυθικές παραστάσεις σκιών!

Χρησιμοποιώντας ευρηματικά οπτικά και ακουστικά τεχνάσματα, αλλά και έχοντας ως βασικό συστατικό το “Λόγο”, ο Κωνσταντίνος «παντρεύει» τις σκιές με τη μυθοπλασία και παρουσιάζει δύο σπάνιες και ξεχωριστές «μυθικές» παραστάσεις, «ταξιδεύοντας» μικρούς και μεγάλους στην ελληνική μυθολογία, μέσα από τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και σατυρικό τους χαρακτήρα. Έτσι, στις 13-14 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε “Θησέας και Μινώταυρος”, ενώ στις 20-21 και 27-28 Φεβρουαρίου θα δούμε “Περσέας και Ανδρομέδα”.

Κλείστε το εισιτήριό σας για να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις ΕΔΩ – ΤΙΜΗ 6 ΕΥΡΩ.

Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής: “Ο Καραγκιόζης είναι ταυτισμένος με τον ελληνικό λαό και τη νεοελληνική ιστορία του. Μιλάει στην ψυχή του Έλληνα και εξελίσσεται μαζί του.”

Επιστρέφετε έπειτα από απουσία όλων των μηνών της καραντίνας και μη καραντίνας με δύο κλασικά έργα του Θεάτρου Σκιών. Μας λέτε δυο λόγια γι αυτά;

Είναι δύο κλασσικά αλλά και σπάνια έργα του θεάτρου σκιών, τα οποία συνήθιζαν να τα παίζουν οι παλιοί «μεγάλοι» Καραγκιοζοπαίχτες για να εντυπωσιάσουν το κοινό τους όταν το θέατρο σκιών μεσουρανούσε. Η παράσταση «Θησέας και Μινώταυρος» είναι μεταφορά των Κλασσικών Εικονογραφημένων, επικεντρώνεται στον ταξίδι του Θησέα στην Κρήτη για να πραγματοποιήσει τον άθλο του νικώντας τον Μινώταυρο, με αναφορές, ωστόσο τόσο στην παιδική του ηλικία, όσο και στους άθλους του για να φτάσει στην Αθήνα ως απελευθερωτής της. Η δε «Περσέας και Ανδρομέδα» είναι παράσταση που δημιούργησε, βασισμένος στην Ελληνική Μυθολογία, ο σπουδαίος καλλιτέχνης Σπύρος Κούζαρος, πριν από περίπου 70 χρόνια και έχω την τιμή τις φιγούρες για να το συγκεκριμένο έργο να της έχει κατασκευάσει, από δέρμα, ο γιος του Τάσος Κούζης-Κούζαρος, εξίσου σημαντικός καλλιτέχνης και φιλόλογος.

Τι σας έκανε να αποφασίσετε τη διαδικτυακή προβολή και τι σας φοβίζει σ΄αυτήν;  Μπορεί να σταθεί αυτό σαν θέαμα μέσω διαδικτύου, το θέατρο Σκιών;

Η διαδικτυακή προβολή έγινε με αποκλειστικό κίνητρο την ανάγκη μας για επικοινωνία με το κοινό. Το αν θα σταθεί ή όχι είναι ένα πείραμα, το οποίο όμως θέλω να πιστεύω πώς θα πετύχει! Εγώ και οι συνεργάτες μου, παρά τους πολύ δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, είπαμε ότι θα παρουσιάσουμε και θα επικοινωνήσουμε αυτές τις παραστάσεις με υψηλά αισθητικά κριτήρια και με τεράστιο σεβασμό τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς του που θέλουν να τις παρακολουθήσουν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, οι παραστάσεις γυρίστηκαν με κάμερα υψηλής ανάλυσης, σύγχρονα οπτικά και ηχητικά εφέ διακατέχοντάς τες μια ελαφρώς πιο κινηματογραφική ματιά.

Τι σας λένε οι μικροί σας θεατές που επικοινωνείτε μαζί τους;

Κύριε Κωνσταντίνε πότε θα κάνετε ξανά παραστάσεις;;; Αν κάνετε, μπορείτε να παίξετε την «τάδε» παράσταση γιατί μου άρεσε πάρα πολύ;

Κύριε Κωνσταντίνε έχω φτιάξει τη δική μου φιγούρα Καραγκιόζη. Να σας την στείλω να μου πείτε αν σας αρέσει και τί να διορθώσω;

Και άλλα πολλά, όπως μου στέλνουν ζωγραφιές τους, φωτογραφίες ζωγραφίζοντας ή πολλές φορές οι πιο μυημένοι με ρωτούν για σπάνια έργα, την πλοκή τους, τη φορεσιά κάθε φιγούρας που εμφανίζεται σε αυτά έργα και φυσικά πότε θα τα ανεβάσω έτσι ώστε να έρθουν να το δουν!

Πώς εξηγείτε ότι σήμερα ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να γοητεύει τόσο πολύ τους μικρούς θεατές; 

Ο Καραγκιόζης είναι ταυτισμένος με τον ελληνικό λαό και τη νεοελληνική ιστορία του. Μιλάει στην ψυχή του Έλληνα και εξελίσσεται μαζί του. Τα δε παιδιά ξετρελαίνονται τόσο για το σπυνθιροβόλο πνεύμα του, όσο και για το θάρρος και τη γενναιότητά του να βρίσκεται πάντα εκεί που το καθήκον τον καλεί! Βοηθάει τον Μέγα Αλέξανδρο στη μάχη με το Καταραμένο Φίδι, είναι συνοδοιπόρος του Θησέα από την Τροιζήνα στην Αθήνα και την Κρήτη, γίνεται σύντροφος και δάσκαλος του Περσέα στο ταξίδι τους από το Άργος στην Αιθιοπία. Δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, όπως τα παιδιά!

Είναι το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη ένα επαπειλούμενο επάγγελμα; 

Γενικά θεωρώ πώς όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα απειλούνται σε καιρούς που η ανάγκη της επιβίωσης γίνεται αποκλειστική. Ωστόσο, γνωρίζοντας πως η απειλή αυτή θα υπάρχει πάντα, θέλοντας να μην κάνω εκπτώσεις στο πάθος μου που λέγεται Θέατρο Σκιών – Καραγκιόζης, φρόντισα να καλλιεργήσω την αγάπη μου για τη Ναυπηγική. Έχω σπουδάσει Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και έχω κάνει Ναυτιλιακά Οικονομικά και Logistics στο Ρόντερνταμ της Ολλανδίας. Οπότε η ενασχόλησή μου με τον κλάδο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής μου δίνει τη δυνατότητα να εστιάζω στο κομμάτι της τέχνης αυτής καθεαυτής.

Σας λείπει η επικοινωνία με το κοινό; Πόσο σας έχει επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού; 

Ο Καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών έχει δύο στάδια δημιουργίας: Το πρώτο στάδιο αφορά το κομμάτι της προσωπικής του περισυλλογής, της δημιουργίας των φιγούρων του, την σκηνοθεσία των παραστάσεων του, τη σύλληψη σε γενικές γραμμές της ιδέας του και την υλοποίησής της. Αυτό είναι το στάδιο της προσωπικής δημιουργίας.

Το δεύτερο στάδιο, αυτό το οποίο ολοκληρώνει τον καλλιτέχνη είναι αυτό της παρουσίασης της ιδέας/παράστασής του στο κοινό και η αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται μεταξύ δημιουργού και κοινού. Είναι δηλαδή το στάδιο της ομαδικής δημιουργίας. Όπως καταλαβαίνετε εν καιρώ πανδημίας αυτό καθίσταται πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και εμείς καταφύγαμε στη λύση του διαδικτύου σκεπτόμενοι πως είναι μοναδική διέξοδος επικοινωνίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα για άμεση επαφή. Από την άλλη όμως, υπάρχει η πιθανότητα η δουλειά σου – το έργο σου να βρει ανταπόκριση σε άτομα/ομάδες που λόγω γεωγραφικής θέσης δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να την γνωρίσουν και έτσι όλο και περισσότεροι να πλέξουμε ένα γατανάκι και να δημιουργήσουμε μια νοητή μεγάλη αγκαλιά!