Ο παιδίατρος προειδοποιεί: Μην κάνετε κατάχρηση του αντι-ικού φαρμάκου και των αντιβιοτικών

Η εποχική γρίπη έχει χτυπήσει “κόκκινο” αυτό το διάστημα και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας νοσούν. Τα σχολεία λειτουργούν με πολλές απουσίες παιδιών ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις σχολείων που βάζουν προσωρινά λουκετά σε μια προσπάθειας μείωσης της διασποράς της γρίπης.

Ο φόβος της γρίπης έχει οδηγήσει πολλούς να σπεύδουν να προμηθευτούν το γνωστό αντι-ικό φάρμακο με την ουσία οσελταμιβίρη (Τamiflu) και να το καταναλώνουν με τον ίδιο αλόγιστο τρόπο όπως κάνουν και με τα αντιβιοτικά. Η κατάσταση αυτή, που μοιραία οδηγεί σε κατάχρηση, εντείνεται από το γεγονός πως η λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή χαπιών και άρα η χορήγησή της θεωρείται εύκολη.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έστειλε σχετική ενημέρωση με την οποία διευκρινίζει ότι εφεξής τα αντι-ικα φάρμακα  θα δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τα αντιϊικά φάρμακα δεν θεραπεύουν, αλλά βοηθούν ώστε τα συμπτώματα να είναι ηπιότερα, ενώ μειώνουν και τη διάρκειά τους.

«Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης, στην κατηγορία αυτή ανήκει και η ουσία οσελταμιβίρη, είναι ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο περιορίζεται η μόλυνση των γειτονικών κυττάρων, στα οποία ο ιός πολλαπλασιάζεται.»Από τη στιγμή λοιπόν που τα αντιιικά μπλοκάρουν και άρα επιβραδύνουν την εξάπλωσή τους, αυτόματα μειώνεται και η ένταση των συμπτωμάτων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θεραπεύουν. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό και καταστρέφεται σιγά σιγά, καθώς εμποδίζεται η εξέλιξή του», εξηγεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μάριος Μαρσέλος.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook o παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης προειδοποιεί τους γονείς να πάψουν να δίνουν καταχρηστικά και αλόγιστα στα παιδιά τους τα αντι-ικα φάρμακα σε περιπτώσεις που ΔΕΝ νοσούν από επιπλεγμένη σοβαρή γρίπη και ΔΕΝ ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου που πρέπει να διαβάσουμε ΟΛΟΙ οι γονείς

Ολοκληρώνουμε τις αναφορές μας για την εποχική γρίπη με το Tamiflu ! To Tamiflu ( Οσελταμιβίρη ) είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της γρίπης. Επίσης χρησιμοποιείται για την πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων μετά από επαφή με πάσχοντα.

Το TAMIFLU δεν προορίζεται για όλους όσους νοσούν από γρίπη αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΗ Η ΣΟΒΑΡΗ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Μια ματιά στις παρενέργειες του φαρμάκου, το οποίο συνταγογραφείται πλέον σε ολόκληρες οικογένειες θα σας πείσει γιατί πρέπει να το λάβουν μόνο όσοι το έχουν απαραιτήτως ανάγκη.

Σε ποιες περιπτώσεις ΠΡΕΠΕΙ να χορηγείται και ΜΟΝΟ το αντι-ικο φάρμακο

Επειδή διαπιστώνω ότι στην Ελληνική εκδοχή της εποχικής γρίπης, γονείς και παιδιά καταναλώνουν Tamiflu με την ίδια ευκολία με την οποία καταναλώνουν αντιβιοτικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, σας παραθέτω παρακάτω ποιοι έχουν ένδειξη για να λάβουν Tamiflu.

1) ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΗ Η ΣΟΒΑΡΗ ΓΡΙΠΗ

Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία) με κλινική (δύσπνοια, ταχύπνοια) ή/και ακτινολογική εικόνα.
Συμπτωματολογία από άλλα όργανα ή συστήματα όπως:
ΚΝΣ (π.χ. εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα, µηνιγγίτιδα)
Σοβαρή αφυδάτωση
Ραβδομυόληση
Μυοκαρδίτιδα – Περικαρδίτιδα

2) ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΙΤΕ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΡΟΛΗΨΗ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΕΝΤΟΣ 48ΩΡΩΝ)

Βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών με κλινική εικόνα σοβαρής γρίπης.
Παιδιά µε χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. άσθμα)
Παιδιά µε χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια)
Παιδιά µε μεταβολικές διαταραχές (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία)
Παιδιά µε χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
Παιδιά µε χρόνιες νευρολογικές διαταραχές
Παιδιά µε αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανοσοκατεσταλμένα άτομα (αιματολογικά νοσήματα, ΜΜΟ κλπ) ή άτομα υπό θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά
Άτομα ηλικίας < 19 ετών που βρίσκονται σε χρόνια αγωγή µε ασπιρίνη
Άτομα ηλικίας > 65 ετών
Παχυσαρκία µε BMI >40
Έγκυες γυναίκες, ιδιαιτέρως αυτές του 2ου και 3ου τριµήνου και λεχωϊδες (έως 2 εβδομάδων).

Δείτε το post του παιδιάτρου