Ο παιδίατρος προειδοποιεί: “Γονείς, μην πιέζετε τους γιατρούς να δίνουν αντιβίωση στα παιδιά σας”

Η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση και όπως ενημερωνόμαστε πολλά παιδάκια απουσιάζουν από σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκαςμε ένα κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook ενημερώνει τους γονείς για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι με το τι είδους φάρμακα και ιδίως τα αντιβιοτικά που δίνουν στα παιδιά για την καταπολέμηση των ιώσεων και κρούει το καμπανάκι του κινδύνουν για την αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά.

Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος

Οι ιώσεις αυτές μεταξύ των άλλων κάνουν πυρετό που μπορεί να είναι υψηλός και να κρατάει πολλές ημέρες, όπως και πολύ έντονο βήχα.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ στα παιδιά σας αντιβιοτικά χωρίς την σύσταση του παιδιάτρου σας. Ακόμα και έτσι όμως ρωτήστε τον να σας δικαιολογήσει πλήρως την χορήγηση του αντιβιοτικού.

Τα αντιβιοτικά δίνονται για ένα και μοναδικό λόγο. Όταν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη, όχι ιογενής.

Μην πιέζετε τους γιατρούς να σας δώσουν αντιβίωση επειδή έχετε βήχα, όσο έντονος και αν είναι.

Τα αντιβιοτικά να τα έχετε στο μυαλό σας ότι είναι κάτι σαν βόμβες ναπάλμ. Σκοτώνουν τα πάντα στο σώμα μας…μικρόβια που είναι παθογόνα για τον οργανισμό μας, αλλά και καλά μικρόβια που συμβιώνουν μαζί μας και μας προσφέρουν πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στην υγεία μας και που χωρίς αυτά δεν θα μπορέσουμε να ζούμε.

Εννοείται ότι αν υπάρχει λοίμωξη από μικρόβιο και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας, τα αντιβιοτικά είναι μονόδρομος, σταθμίζοντας ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο από τις βλάβες που θα προκαλέσουν.

Τέλος σκφτείτε ότι κάθε φορά που ένα αντιβιοτικό σκοτώνει όλα τα μικρόβια που έχουμε στο σώμα μας, δίνει την δυνατότητα να επιβιώσουν αυτά που είναι ανθεκτικά και την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό δεν θα τους κάνετε απολύτως τίποτε. Στην ουσία θα έχετε βοηθήσει με την συμπεριφορά σας να αχρηστεύσουμε πολύτιμα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και να χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε απέναντι στα μικρόβια.

Mπορείτε να δείτε την αρχική ανάρτηση πατώντας εδώ