Ο παιδίατρος συμβουλεύει: 3 μεγάλες αλήθειες και 3 μικρά ψέματα για το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά

Η εποχική γρίπη συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας και πολλά παιδάκια είναι άρρωστα και δεν πάνε σχολείο. Mε αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα γρίπης σε παιδιά όλων των ηλικιών, ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος δημοσίευσε ένα κατατοπιστικό άρθρο που εξηγεί στους γονείς 3 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών και επιπλέον καταρρίπτει και 3 μύθους για το εν λόγω εμβόλιο στα παιδιά που δυστυχώς αναπαράγονται άκριτα και αφήνουν τα παιδιά απροστάτευτα από το κύμα της γρίπης.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος κ. Χαρίτος ” τώρα που το παιδί ψήθηκε από τα σαραντάρια, τώρα που σου έκανε πέντε και έξι ημέρες πυρετό, τώρα που πέφτετε στην οικογένεια ο ένας μετά τον άλλο, τώρα που δεν μπορείς να πας στην δουλειά και έχεις αποδιοργανωθεί, τώρα που χάσατε μια εβδομάδα από τα μαθήματα του Δημοτικού, τωρα που βήχει το παιδί και φοβάσαι ότι θα σου το γυρίσει σε πνευμονία…τώρα μάτια μου είναι αργά!”, εννοώντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλό θα είναι να γίνεται στα παιδιά.

Αυτά είναι τα συμπτώματα που έχει η γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: οξεία έναρξη υψηλού πυρετού, πονόλαιμος και ξερόβηχας, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος και έντονη κόπωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν. Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος).

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία

Τα μικρά παιδιά (μέχρι 10 ετών) με κοινό κρυολόγημα μπορεί να εκδηλώσουν υψηλό πυρετό για λίγες ημέρες, αλλά όταν έχουν βακτηριακή πνευμονία έχουν και άλλα ύποπτα συμπτώματα, λέει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ Παίδων. Έτσι, τα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν:

* Δύσκολη και γρήγορη αναπνοή (πάνω από 45 ανάσες το λεπτό)

* Πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς)

* Βήχα κοφτό και σύντομο (όχι έντονο). Πολλοί γονείς τον αποκαλούν «κοντόβηχα της πνευμονίας», κατά την κυρία Παρδάλη.

* Πόνο στο θώρακα και στα πλευρά ή/και πόνο στην κοιλιά που είναι επίμονος και έντονος (επειδή το σώμα των παιδιών είναι μικρό, εκείνα συχνά όταν πονάνε στο στήθος δείχνουν όλη την κοιλίτσα τους).

* Κακουχία

* Συριγμό (σφύριγμα της αναπνοής)

* Μπλε χροιά στο δέρμα, στα χείλη ή στις άκρες των δακτύλων

Τα μωρά με βακτηριακή πνευμονία εκτός των προαναφερθέντων συμπτωμάτων μπορεί επίσης να είναι ανήσυχα ή να αρνούνται να φάνε.

Αυτές είναι οι 3 μεγάλες αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδια

  • Επιβάλλεται ο μαζικός εμβολιασμός του συνόλου των παιδιών ηλικίας άνω των 6 μηνών που συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αιματολογικά ή νεφρολογικά ή νευρολογικά νοσήματα, παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, ανοσοκατεσταλμένα παιδιά).
  • Όταν στην οικογένεια υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών, οφείλουν να εμβολιαστούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με αυτό (γονείς, μεγαλύτερο παιδί, γιαγιά ή γυναίκα που το φροντίζει)
  • Ο εμβολιασμός των εγκύων όχι απλά δεν αντενδείκνυται αλλά επιβάλλεται.

Αυτά είναι τα 3 ψέματα που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε για το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά

  • Tο παιδί που παρακολουθεί παιδικό σταθμό (ακόμη και εάν είναι αυτή η πρώτη χρονιά του), ΔΕΝ ανήκει βάσει των ελληνικών οδηγιών σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας είναι προαιρετικός.
  • Δεν υπάρχει πια εμβόλιο παιδικό και ενηλίκων. Στα παιδιά χορηγείται το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι και για τους ενήλικες και μάλιστα ολόκληρη η δόση από 6 μηνών και όχι η μισή όπως ίσχυε παλαιότερα.
  • Το εμβόλιο δεν προσφέρεται δια πάσαν νόσο. Δεν σημαίνει ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν θα αρρωστήσει φέτος τον χειμώνα. Έχει όμως μια καλή πιθανότητα, στοχευμένα να μην νοσήσει από την γρίπη, η οποία είναι ένα σοβαρό ιογενές νόσημα που λαμβάνει μορφή επιδημίας και συνοδεύεται – όχι σπάνια – από επιπλοκές.

Δείτε το Post του παιδιάτρου

Γονείς, μην υποτιμάτε τη σοβαρότητα της γρίπης

Μάλιστα, ο κ. Χαρίτος επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η σοβαρότητα της γρίπης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει “Πέρασε μια γριπούλα και είναι στο κρεβάτι”, θα ακούσεις να λένε. Αυτή η “γριπούλα” μόνο κατά την περσινή περίοδο στη χώρα μας ευθύνεται για 37 θανάτους. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον ΚΑΘΟΛΙΚΟ εμβολιασμό του συνόλου των παιδιών από την ηλικία των 6 μηνών, τονίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την σημασία του ελέγχου και της φετινής επιδημίας γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

Η Εριέττα Κούρκουλου θηλάζει τον 8 μηνών γιο της στη φύση

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είναι γονείς 3 παιδιών – Γνωρίστε τα 21χρονα δίδυμα και τον 11χρονο γιο

Σεμινάριο Infokids.gr: “Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (10/12)