Η πνευμονολόγος εξηγεί: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στον κορoνοϊό

Το πρώτο κρούσμα κορoνοϊού σε παιδί στην Ελλάδα είναι γεγονός και η πνευμονολόγος Εμμανουέλα Ε. Χρονάκη μας εξηγεί γιατί ο κορoνοϊός μέχρι στιγμής δεν είναι για τα παιδιά μια σοβαρή νόσος με επιπλοκές. Μάλιστα, τονίζει ότι παρά την μη σοβαρή νόσηση των παιδιών από κορoνοϊό δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι τα ίδια εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, εφόσον έχουν μολυνθεί.

Γιατί ο κορoνοϊός δεν προκαλεί στα παιδιά σοβαρή νόσο με επιπλοκές

Σύμφωνα με τις καταγραφες στη Κίνα, παιδιά μολύνονται αλλά έχουν ήπια νόσο. Οι περιορισμένες αναφορές των παιδιών με το COVID-19 στην Κίνα έχουν περιγράψει συμπτώματα όπως στο κοινό κρυολόγημα δηλαδή πυρετό, ρινική καταρροή και βήχα. Έχουν αναφερθεί γαστρεντερικά συμπτώματα, έμετος και διάρροια σε τουλάχιστον ένα παιδί με COVID-19. Αυτές οι αναφορές συνολικά δείχνουν ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 έχουν γενικά παρουσιάσει ήπια συμπτώματα και αν και έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπλοκές (π.χ. σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας, σηπτικό σοκ), φαίνεται ότι είναι ασυνήθιστο.

Τα στατιστικά στοιχεία της επιδημίας του COVID-19 δείχνουν ότι, παρά την προφανή έκθεση των παιδιών κάθε ηλικίας στον ιό όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό δεν ανιχνεύονται ως άρρωστα είτε γιατί είναι απλώς φορείς είτε η λοίμωξη είναι πολύ ελαφριάς μορφής, σαν απλό κρυολόγημα ή ακόμη και αν κάνουν πνευμονία από τον ιό, αυτή δε επιπλέκεται όπως συμβαίνει στους ενήλικες με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά προστατεύονται από την ιογενή λοίμωξη δεν είναι γνωστοί, παρόλο που η καλύτερη ανοχή και η ταχύτερη ανάρρωση των παιδιών, ειδικά <12 και άνω του 1 έτους, εμφανίζεται σε πολυάριθμες λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Μέχρι την νηπιακή ηλικία, τα παιδιά εκτίθενται σε ένα μεγάλο αριθμό ίων. Από τις λοιμώξεις αυτές κατά κανόνα αναρρώνουν ταχύτατα και χωρίς επιπλοκές.

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στον κορoνοϊό

Πιθανές εξηγήσεις που δίνονται για την μεγαλύτερη ανοχή των παιδιών έναντι του COVID-19 είναι :

# Η δομή του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών < 12 ετών, ειδικά της νηπιακής ηλικίας. Η φυσική-μη ειδική ανοσία δρα αποτελεσματικά και άμεσα σε συνδιασμό με την ατελή σε ανάπτυξη ειδική ανοσία, τα προστατεύει από την υπερβολική αντίδραση της ειδικής ανοσίας στη λοίμωξη από τον CONVID-19, που συνήθως οδηγεί στις επιπλοκές της.

# Τα παιδιά δεν έχουν επιβαρυμένο αναπνευστικό και καρδιαγειακό σύστημα από κάπνισμα, ρύπανση, καταχρήσεις συνεπώς διαθέτουν μεγαλύτερες εφεδρείες.

# Συνήθως δεν νοσούν από άλλα νοσήματα, που να επιδεινώνουν αθροιστικά την κατάστασή τους.

# Η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στις λοιμώξεις λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, με τα επιθήλια, το δέρμα, να είναι σε καλύτερη λειτουργική κατάσταση από των ενηλίκων.

Δείτε το post της πνευμονολόγου

Κορωνοϊός και Παιδιά, τα καλά νέα!!🙂👩‍⚕️Ο COVID-19 όπως δείχνουν τα περιστατικά μέχρι σήμερα δεν προκαλεί στα παιδιά…

Gepostet von Ειδικό Πνευμονολογικό Ιατρείο – Εμμανουέλα Ε. Χρονάκη am Donnerstag, 27. Februar 2020