Ο Τάσος Ιωαννίδης στο Infokids.gr: “Αυτό που ζούμε είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης ότι είμαστε όλοι ΕΝΑ και φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό”

Το τελευταίο του άλμπουμ “Θεοδωράκης για Βρέφη“, χάρη στο οποίο μικροί-μεγάλοι θα απολαύσουμε υπέροχες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, ήταν απλά η αφορμή για να ξεκινήσουμε μία υπέροχη κουβέντα με τον μουσικό, συγγραφέα και δημιουργό εκπαιδευτικών παιχνιδιών κ. Τάσο Ιωαννίδη, ο οποίος πάνω από μία δεκαετία τώρα προσφέρει με ποιότητα και συνέπεια άρτιο καλλιτεχνικό υλικό στα παιδιά μας.

Μιλήσαμε για το νέο κανάλι hahana kids στο YouTube, όπου θα ξεκινήσουν οι εβδομαδιαίες εκπομπές ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ με τον ΚΥΡΙΟ ΤΑΣΟ, για το τελευταίο άλμπουμ “Λάχανα και Χάχανα – Η Γραμματική σε Τραγούδια”, για τα νέα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ομώνυμης σειράς, ενώ μας γέμισε αισιοδοξία η θετική ματιά του σε όσα έφερε και πήρε η πανδημία:

Δηλώστε συμμετοχή στον διαγωνισμό ΕΔΩ και κάντε το CD “Θεοδωράκης για Βρέφη” δικό σας!

Μετά τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο project Μουσική για Βρέφη, τη σκυτάλη παίρνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον συνθέτη; Είχατε κάποια επικοινωνία μαζί του επ’αυτού; Άκουσε τις διασκευές σας και πώς αποκρίθηκε;

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, πιστεύω, εκφράζει μουσικά τη συλλογική συνείδηση του Ελληνισμού. Κάθε τραγούδι του στα χείλη μας γίνεται φτερούγισμα του «είναι» μας. Κάθε μουσικό του μοτίβο είναι σμιλεμένο με αρχέγονα υλικά του λαού μας, κάθε ρυθμός του είναι παλμός της καρδιά μας». Αυτά αναφέρω, μεταξύ άλλων σε ένα μικρό μου σημείωμα στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια παγκόσμια μορφή που μας αντιπροσωπεύει μουσικά στον σύγχρονο κόσμο. Θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους στην επιλογή μας για αυτή την σειρά.

Ο Κύριος Μίκης άκουσε το τελικό αποτέλεσμα και μας έδωσε την έγκριση για την κυκλοφορία του άλμπουμ. Το ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε.

Τα τραγούδια του κυρίου Μίκη που διάλεξα είναι όλα χαρούμενα. Η ιδέα μου ήταν να μπορούν τα παιδάκια να ανταποκρίνονται κινητικά στα τραγούδια, να χοροπηδούν, να χαμογελούν, να χαίρονται. Έτσι διάλεξα τα τραγούδια: Βάρκα στο Γιαλό, Απαγωγή, Απρίλης, Μαρίνα, Του Μικρού Βοριά, Άρνησις, Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ, Ένα το χελιδόνι, Βράχο Βράχο τον Καημό μου και Ο Ζορμπάς, στην μουσική του οποίου έχουμε κάνει και ένα υπέροχο βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε η κόρη μου Άρτεμις Ιωαννίδου με την συμμετοχή παιδιών που χορεύουν στον ρυθμό του Ζορμπά, στην Αυστραλία. Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν το νέο μας ψηφιακό κανάλι hahana kids και να δουν το βίντεο, αλλά και να ακούσουν όλες τις μουσικές του άλμπουμ.

Τι έχουν να κερδίσουν τα πολύ μικρά παιδιά από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη;

Από την ηλικία 0-7 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ένας άγραφος σκληρός δίσκος. Ό,τι εισάγουν σαυτό τον σκληρό δίσκο μέσω των πέντε αισθήσεων, αλλά ακόμα πιο σπουδαία, ό,τι αισθάνονται, τα ακολουθεί σε όλη τους την ζωή και γίνεται ένα σύμπλεγμα δεδομένων που χρησιμοποιείται από τον υποσυνείδητο τους νου στο μέλλον, όταν δίνεται μια εντολή από τον εγκέφαλο, για αντίδραση σε ένα ερέθισμα. Ο συνειδητός μας νους, που κρίνει, συγκρίνει, αναλύει και παίρνει αποφάσεις δεν προλαβαίνει συχνά να ελέγξει την αντίδρασή μας, γιατί ο υποσυνείδητος νους ήδη έχει πάρει την απόφαση βασισμένος στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την παιδική μας ηλικία. Οι επιστήμονες λένε, ότι αυτό συμβαίνει 95% των περιπτώσεων στην καθημερινότητά μας.

Τα πάντα είναι ενέργεια και πληροφορία. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με την δόνηση ενός ενεργειακού πεδίου που λέγεται…τραγούδι, το οποίο είναι εμπνευσμένο (πνέω, πνοή, πνεύμα, έμπνευση=εν πνεύματι), τότε το παιδί είναι σε επαφή με την πιο ουσιαστική πτυχή της ύπαρξής του, την πνευματική του υπόσταση, το ΕΙΝΑΙ του. Αυτή η σύνδεση με θετικές εμπειρίες του παρελθόντος θα το ακολουθεί σε όλη του την ζωή. Θα του προσφέρει σιγουριά, αυτοπεποίθηση και προ πάντων θα το βοηθάει να εξασκεί συνειδητά την δύναμη της επιλογής. Σίγουρα η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι εμπνευσμένη, είναι ένα πραγματικό δώρο για τα μικρά μας βλασταράκια. Ένα δώρα που θα τα ακολουθεί σε όλη τους την ζωή.

Η πανδημία σας “έριξε” ψυχολογικά ή λειτούργησε ως δημιουργικό καταφύγιο;

Εγώ πιστεύω ότι τα δύσκολα και τα δυσάρεστα είναι οι δάσκαλοί μας. Ο νόμος της έλξης δεν κάνει λάθη. Προσελκύσαμε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για την εξέλιξή μας σαν κάτοικοι της γης. Είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης του πιο σημαντικού γεγονότος, που αν και είναι τόσο πασιφανές, το αγνοούσαμε όλοι. Το ότι είμαστε όλοι ΕΝΑ και είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Αυτή η συνειδητοποίηση, θεωρώ, ότι εμπεριέχει την γνώση που θα μας κάνει καλύτερους.

Για μένα το αποτέλεσμα ήταν περισυλλογή, ασκήσεις θετικής αυτοτοποθέτησης, ευκαιρία για μια ματιά στα εντός μου και όλα αυτά λίγο ή πολύ, μας οδηγούν όλο και πιο κοντά στην αναγνώριση του τι κάναμε λάθος και φτάσαμε ως εδώ. Αν έχουμε τα κότσια να αποδεχθούμε ότι είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας, προσωπικά αλλά και συλλογικά, τότε ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον μας, έμψυχο και άψυχο, προς το καλύτερο.

Όσο για το δημιουργικό κομμάτι, έχω να πω το εξής: για να γίνει ο εγκλεισμός δημιουργικό καταφύγιο, πρέπει να έχει κανείς μέσα του, ούτως η άλλως τον διακαή πόθο για δημιουργία και προσφορά. Αλλιώς η βαρεμάρα μας οδηγεί σε άσκοπες παθητικές δράσεις, όπως είναι η πολύωρη σχέση μας με την οθόνη, ή στην δημιουργία αρνητικών μη υπαρκτών σεναρίων ή σε έναν συνεχή διάλογο με τον εαυτό μας με κύριο αυτουργό το συναίσθημα του φόβου για το μέλλον. Αισθάνομαι ευλογημένος και νοιώθω ευγνωμοσύνη που ακόμα έχω τον διακαή αυτόν πόθο για δημιουργία και προσφορά.

Τα Λαχανο-τράγουδα, ωστόσο, συνεχίζονται. Ζήτηση για παιδικά τραγούδια σίγουρα υπάρχει -διάθεση για προσφορά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Τι σας έμαθε η νέα αυτή συνθήκη ζωής;

View this post on Instagram

A post shared by Hahana Kids (@hahanakids)

Η τελευταία μου δουλειά που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 ήταν το άλμπουμ Λάχανα και Χάχανα – Η Γραμματική σε Τραγούδια. Όσο για την ζήτηση για παιδικά τραγούδια, όντως υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει το εμπορικό σύστημα να υποστηρίξει την παραγωγή, γιατί είμαστε στο κενό της μετάβασης από το φυσικό προϊόν του CD στον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου όπου τα πάντα ακόμα διατίθενται δωρεάν.

Η διάθεση για δημιουργία και προσφορά είναι για μένα η κινητήρια δύναμη. Όταν μάλιστα δημιουργώ για παιδιά αισθάνομαι μια ανάταση ψυχής, μια επικοινωνία με το …γνώριμο άγνωστο, μια πληρότητα. Η ανάγκη μου να βρω την αλήθεια μέσα μου και μέσα από την μουσική και τον λόγο να την κάνω ένα παιδικό τραγούδι, είναι ευλογία. Το μεγάλο κέρδος για μένα από όλη αυτή την διαδρομή είναι να συναντώ όσο πιο συχνά μπορώ το παιδί μέσα μου για να το μάθω να μη φοβάται.

 Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα οριστική ημερομηνία λήξης αυτής της κατάστασης, μπορούμε πάντα να κάνουμε όνειρα. Ποια είναι τα δικά σας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Πρόσφατα δημιουργήσαμε το δικό μας ψηφιακό κανάλι hahanakids το οποίο θα φιλοξενεί όλο μας το ρεπερτόριο των τραγουδιών Λάχανα και Χάχανα, τα μουσικά Παραμύθια, τα Εκπαιδευτικά βιβλία, και μια σειρά από εβδομαδιαίες εκπομπές ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ με τον ΚΥΡΙΟ ΤΑΣΟ, όπου εγώ με την κιθάρα μου η το πιάνο παίζω τραγουδάω και δια-δρώ με του χαρακτήρες από την Λαχανοχαχανοχώρα: τη Χαχανένια και τον Ατσίδα σε μαριονέτες του εξαιρετικού μαριονεττίστα Θανάση Γκότση. Αυτή η διαδικτυακή εκπομπή θα είναι κάθε Σάββατο ξεκινώντας από το επόμενο Σάββατο στο κανάλι μας hahanakids.

Στη συνέχεια έχουμε ξεκινήσει το επόμενο άλμπουμ για βρέφη. Εν όψει του εορτασμού των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή το 2022, το επόμενο άλμπουμ θα είναι Σμυρναίικα τραγούδια για Βρέφη. Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό που έφεραν στην Ελλάδα οι Έλληνες της Σμύρνης και έσπειραν τον σπόρο για την δημιουργία του ρεμπέτικου και κατοπινά του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού στην χώρα μας. Όσο για την σειρά Λάχανα και Χάχανα, έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω στην Οδύσσεια.

Στην σειρά των Εκπαιδευτικών παιχνιδιών ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ, (έχουν ήδη κυκλοφορήσει έξη προϊόντα με κούκλες που μιλάνε, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, δύο καραόκε μικρόφωνα), έχουμε στα σκαριά την δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα: «Ο Καλός μου Εαυτός», που θα περιέχει τραγούδια, ιστοριούλες, νανουρίσματα, διαλογισμό για παιδιά και άλλο υλικό που θα εισάγει τα παιδιά σε μια εμπειρία αυτογνωσίας.

Πριν κλείσουμε αυτή την συνομιλία θέλω να ευχαριστήσω τον ταλαντούχο ενορχηστρωτή Κώστα Κατωμέρη, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και φθάσαμε σε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα στο άλμπουμ Θεοδωράκης για Βρέφη.