Ο Τάσος Ιωαννίδης δημιουργεί “Μουσική για βρέφη” και μιλάει στο Infokids.gr για το νέο του εγχείρημα

Με οραματισμό, πειθαρχία, σεβασμό και έμπνευση προσπάθησε να προσεγγίσει ο Τάσος Ιωαννίδης το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο cd της σειράς “Μουσική για βρέφη – Έλληνες Συνθέτες”. Ο συνθέτης της επιτυχημένης σειράς τραγουδιών “Λάχανα και Χάχανα” φέρνει την παράδοση της έντεχνης ελληνικής μουσικής ένα βήμα πιο κοντά στην κούνια των μωρών με το νέο του εγχείρημα.

“Ο Τσιτσάνης αποκωδικοποιεί μουσικά το DNA της ελληνικότητάς μας”, αναφέρει ο Τάσος Ιωαννίδης, μιλώντας στο Infokids.gr για το cd “Τσιτσάνης για βρέφη” που έρχεται να πάρει τη θέση του στη δισκογραφία 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη και τη στιγμή που μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική επιδρά θετικά στη σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των βρεφών.

Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;
Όποτε πήγαινα σε δισκοπωλεία να δω πώς πηγαίνουν τα «Λάχανα και Χάχανα», μιλούσα με τους πωλητές σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες και παρατηρούσα ότι δεν υπήρχε τίποτε ελληνικό για βρέφη. Υπήρχαν κάποια cd του Μότσαρτ και άλλων ευρωπαίων συνθετών ή μουσικές ροκ ενορχηστρωμένες για παιδιά αλλά τίποτα ελληνικό. Θεώρησα, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα κενό, ότι τα βρέφη δικαιούνται, έχουν ένα πνευματικό δικαίωμα στο να ακούνε ελληνική μουσική γιατί αυτό τα εμβαπτίζει στην ελληνικότητά τους.

Γιατί διαλέξατε τον Βασίλη Τσιτσάνη για το πρώτο από τα cd της σειράς;
Είναι ο πρώτος που θεώρησα ότι αποκωδικοποιεί την ελληνικότητά μας μουσικά. Οι ρυθμοί του είναι συγκεκριμένοι και απλοί. Οι μελωδίες του είναι πεντακάθαρες, ειλικρινείς, απλές -όχι όμως απλοϊκές- εμπνευσμένες, παρμένες σαν να αναβλύζουν από μια πηγή του παρελθόντος που μέσα στα νάματά της εμπεριέχει το παρελθόν, την παράδοση, την ελληνική φύση και δίνει ένα χαμόγελο κατά το άκουσμα. Η μουσική του Τσιτσάνη έχει δράση, έχει ενέργεια. Αυτό που έκανα ήταν να αφαιρέσω τους στίχους και να κρατήσω το ρυθμό, δημιουργώντας κάτι που το ονομάζω «Τσιτσάνειο χαμόγελο».

Πώς καταλήξατε στα συγκεκριμένα τραγούδια;
Προσπάθησα τα τραγούδια που διάλεξα να έχουν ένα ρυθμό όσο γίνεται πιο κοντά στα 120bps που είναι ο ρυθμός της καρδιάς μας. Δεν είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε νανουρίσματα, γι’ αυτό διαλέξαμε τα πιο ζωηρά κομμάτια του Τσιτσάνη. Πρόκειται για τραγούδια χαράς, τραγούδια ενός χορού για τα μικρά παιδιά μέσα στην κούνια τους.

tsitsanis_cover-600x535Όπως έχετε πει, έχετε εμπειρία στη μουσική που απευθύνεται σε παιδιά αλλά όχι σε βρέφη. Υπάρχουν διαφορές;
Όλα τα παιδιά έχουν ένα απίστευτο κριτήριο από τη γέννησή τους. Θέλουν την αλήθεια. Ό,τι τους λέμε και είναι ψέματα, το απορρίπτουν και δεν τους αρέσει. Θεωρώ ότι ο Τσιτσάνης δεν λέει ψέματα με τη μουσική του αλλά αλήθειες. Η έμπνευσή του είναι πηγαία. Έτσι, όταν τον ακούσουν τα παιδάκια -άσχετα αν είναι 5 μηνών ή 5 ετών- έχουν την ίδια ανταπόκριση.

Ποιες αλλαγές έχουν γίνει ώστε τα τραγούδια να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μωρών;
Έχω προσεγγίσει την οργανική διάταξη των τραγουδιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πρωινή διάθεση. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη μετατράπηκαν από τραγούδια της νύχτας για μεγάλους σε τραγούδια της μέρας για μικρούς, για μικρά παιδιά. Όλα τα όργανα που επιλέχθηκαν παίζουν ενεργό ρόλο. Κινούνται μελωδικά ή ρυθμικά. Δεν υπάρχουν όργανα «κομπάρσοι» που να παίζουν μακριές νότες για να γεμίσει απλώς το άκουσμα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μπάσα όργανα. Δεν υπάρχει καθόλου μπάσο. Έχει αντικατασταθεί από ένα φαγκότο ή από ένα μπάσο κλαρίνο. Όλα τα υπόλοιπα πνευστά δημιουργούν ήχους πιο κοντά στη φωνή της μάνας. Δεν υπάρχει μπουζούκι, δεν υπάρχουν βαθιά κρουστά, δεν υπάρχει κιθάρα. Υπάρχει το μπαγλαμαδάκι -πολύ σποραδικά όμως- το ξυλόφωνο, το μεταλλόφωνο, το τρίγωνο, όργανα που παραπέμπουν στη μουσική ενός μαγικού κουτιού. Όλα τα όργανα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Ηχούν ανέμελα, προσδίδουν στην κάθε στιγμή ένα χαμόγελο.

Η μουσική από τα «Λάχανα και Χάχανα» έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά. Πιστεύετε ότι το νέο σας εγχείρημα θα γνωρίσει την ίδια επιτυχία;
Πάντα πιστεύω ότι αυτό που κάνω θα έχει επιτυχία γιατί το κάνω ανιδιοτελώς. Η δημιουργία είναι μεγάλη υπόθεση. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τα παιδιά, δεν σου βγαίνει. Όταν δημιουργώ για παιδιά μπαίνω σε μια συναισθηματική τοποθέτηση που ενσυνείδητα εκείνη τη στιγμή ζω σαν παιδί. Βλέπω τα τραγούδια στα «Λάχανα και Χάχανα» που κοντεύουν ίσα με 100 και αναρωτιέμαι από πού ήρθαν αυτά; Είναι δικά μου; Ήρθαν σε στιγμές που δεν τα περίμενα. Δεν ξέρω πώς δημιουργείς κάτι που αρέσει στα παιδιά, παρόλο που το έχω ήδη κάνει. Δημιουργώ με την πεποίθηση να αρέσει στα παιδιά. Όταν κάνω κάτι, αν δεν μου έχει βγει όπως το θέλω, δεν προχωράω. Όταν θεωρώ ότι η δική μου παρέμβαση σε κάτι που έχω κάνει είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, τότε θεωρώ ότι αυτό θα αρέσει στα παιδιά.