Οι γονείς αντιδρούν: “Θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε σχολεία ασφαλή”

Η απόφαση να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έχει προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα γονιών που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς η επιστροφή των μαθητών στα θρανία γίνεται με τα ίδια μέτρα προστασίας που ίσχυαν και όταν έκλεισαν εσπευσμένα για λόγους πανδημίας.

Οι γονείς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επάνοδο των μαθητών στις σχολικές τάξεις τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί από την πολιτεία κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τα σχολεία τον Νοέμβριο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) ψέγοντας τα μέχρι τώρα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα μας για μείωση των μαθητών ανά Τμήμα, για προσλήψεις επαρκούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, για εξασφάλιση όλων τα απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στα σχολεία χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους. Ακόμα και οι δύο μάσκες που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τους μαθητές, έγινε μία και αυτή ακατάλληλη. Έχουν περάσει 3 μήνες και ακόμα μάσκες κατάλληλες δεν έχουν μοιραστεί στους μαθητές.”

Αυτά είναι τα 8 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα στα σχολεία για την  ασφάλεια των μαθητών

Με βασικό πρόταγμα το “Θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε σχολεία ασφαλή” η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος προτείνει τη λήψη των κάτωθι μέτρων προστασίας ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς στα σχολεία. Ειδικότερα:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά Τμήμα. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων.