Οι γονείς του 90ού Δημ. Σχολείου Θεσσαλονίκης διεκδικούν: “Όχι” προκάτ αίθουσες – Ναι στην ασφαλή σχολική στέγη”

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους καθώς το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου δεν έχει επιλυθεί παρά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής ότι τα όποια ζητήματα είχαν προκύψει θα λυνόντουσαν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τους γονείς σε κλιμάκωση του αγώνα τους ήταν η απόφαση του Δήμου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης να τοποθετηθούν προκατασκευασμένες (προκάτ/ τύπου kibo) Αίθουσες Διδασκαλίας για να μεταφερθούν και συγχρωτισθούν επιπλέον μικροί μαθητές προσχολικής αγωγής εν μέσω πανδημίας σμικρύνοντας την αυλή του ήδη συνωστισμένου σχολείου.

Γονείς εν δράσει για να λυθούν τα προβλήματα της σχολικής στέγης

Οι γονείς δίνουν ραντεβού αύριο, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 8:00 μπροστά στο σχολείο για να ενημερώσουν την γειτονιά αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για την ειλημμένη απόφαση τοποθέτησης προκατ αιθουσών στην αυλή του σχολείου, καταστρέφοντας την αυλή και τα γήπεδά της, φέρνοντας επιπλέον παιδιά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους “Το σχολείο μας είναι ήδη συνωστισμένο, ακατάλληλο και μικρό για το σύνολο των μαθητών που φιλοξενεί (Δημοτικό και συστεγαζόμενο 7ο Νηπιαγωγείο) με βάση τη νομοθεσία όπως μας πληροφόρησε ο Δήμος και τώρα φέρνουν περισσότερους μαθητές.

Γιατί ο Δήμος μας, αφού τον έχουν πολλές φορές ενημερώσει και πριν λύσει τα χρόνια προβλήματα του 90ου Δημοτικού Σχολείου (όπως ανεπαρκής συντήρηση, έλλειψη αιθουσών τμημάτων ένταξης και διδασκαλίας και γραφείου Διευθυντή, έλλειψη υπολογιστών και οργανωμένης αίθουσας πληροφορικής και εργαστηρίων, επικίνδυνη κατάληψη διαδρόμων από αντικείμενα και ντουλάπες που δε μπορούν να χωρέσουν στις αίθουσες, ύπαρξη μπασκετών δίχως προστατευτικό κάλυμμα κ.α.) προχωρά στη δημιουργία νέων προβλημάτων προκαλώντας επιπλέον ανησυχία, ανασφάλεια και θυμό στους γονείς που χρόνια παλεύουμε για το αυτονόητο.

Διεκδικούμε καλύτερες και προπαντώς ασφαλείς συνθήκες για την μόρφωση των παιδιών μας

Γιατί τα προνηπιάκια που θα στεγαστούν σε kibo στην αυλή, θα αναγκαστούν να έρθουν από άλλες μακρινές γειτονίες, ενώ τα αδέλφια τους θα πηγαίνουν σχολείο στη γειτονιά τους οπότε οι γονείς και παππούδες τους θα τρέχουν αλαφιασμένοι να πάρουν και να αφήσουν τα παιδιά τους προσπαθώντας να τηρήσουν και τους περιορισμούς της πανδημίας και δε θα προλαβαίνουν.

Γιατί ξαφνικά και δίχως καμία ενημέρωση, ο Διευθυντής μας δέχθηκε τηλεφώνημα και του ζητήθηκαν από επικαλούμενο τον εργολάβο άγνωστο άτομο τα κλειδιά του σχολείου, δίχως να έχουν ενημερωθεί ή να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς του σχολείου (η σχολική μας κοινότητα δηλαδή) οτιδήποτε σχετικά, ώστε να μπει εργολαβικό συνεργείο στο σχολείο και να τοποθετήσει προκάτ αίθουσες στην αυλή, και μάλιστα ενώ το σχολείο λειτουργεί.

Γιατί η Αντιδήμαρχος παιδείας κα Ακριτίδου έδωσε στη συνέχεια προφορική εντολή στο Διευθυντή του σχολείου να παραδώσει τα κλειδιά παρότι δεν έχουν σταλεί έγγραφα.

Γιατί δε μπορούμε να επιτρέψουμε να παρευρίσκεται οποιοσδήποτε στο σχολείο μας και να έχει τα κλειδιά χωρίς να ξέρουμε το λόγο, την ταυτότητά του, εάν έχει άδεια, πόσα και ποια άτομα θα εισέλθουν, πότε, ποιες μέρες και με ποιο χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Γιατί φοβόμαστε για το οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας αναφορικά με την υγεία και την ασφάλειά τους.

Γιατί δε μας έχει κοινοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εκκένωσης και διαφυγής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κτλ) κατά τη διάρκεια των εργασιών αλλά και αφού εγκατασταθούν τα προκάτ.

Γιατί η μια έξοδος του σχολείου αναμένεται να κλείσει.

Γιατί δεν είναι δυνατόν σε μια τσιμεντούπολη να μικραίνουν οι αυλές με πλαστικό/ σιδερένιες κατασκευές και να καταστρέφονται σχολικά γήπεδα αντί να μεγαλώνουν, να πρασινίζουν, να προσφέρουν οξυγόνο, παιδικά χαμόγελα και χώρο να τρέξουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά.

Γιατί θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να βγαίνουν διάλειμμα αραιά και με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

Γιατί δεδομένου ότι θα λειτουργούν συγχρόνως (ίδιες ακριβώς ώρες) δημοτικό, συστεγαζόμενο ήδη νηπιαγωγείο και τα επιπρόσθετα προκάτ με επιπλέον προνήπια, δε θέλουμε να «ενοχλούνται» τα μαθήματα του δημοτικού από τα διαλείμματα των νηπίων και προνηπίων, μιας και τα μαθήματα γίνονται πλέον με ανοικτά παράθυρα.

Γιατί θέλουμε τα νήπια και προνήπια ενώ θα προσπαθούν να συγκεντρωθούν και να κοιμηθούν να μην «ενοχλούνται» από τα διαλείμματα του δημοτικού και να μην τρομάζουν από τις μπάλες που θα προσγειώνονται στα προκάτ κατά την ώρα της γυμναστικής.

Γιατί από το Μάρτιο του 2018 ισχύει και επιθυμούμε και στο Δήμο μας την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση προνηπίων αλλά σε σύγχρονη και στέρεη στέγαση και όχι σε «προσωρινές» προκάτ κατασκευές δίκην «σαρδελοκουτιού» εν έτη 2021.

Γιατί δεν επιθυμούμε η φορολογία και τα χρήματα που πληρώνει ο πολίτης για σχολική στέγη να πάνε σε «προσωρινά» προκάτ που υποτίθεται … σε 2 χρόνια θα τα ξηλώσουν … ή μήπως όχι;;

Γιατί δε φταίνε τα παιδιά που μετά από 3 χρόνια απραξίας οι υπεύθυνοι «εκτάκτως» τα αντιμετωπίζουν ως «πιόνια σε σκάκι, άψυχα playmobil και σεισμόπληκτους που ο εγκέλαδος τα υποχρεώνει σε στέγαση αλά προκάτ», αντί να κατασκευάσουν, ή μέχρι τότε να χρησιμοποιήσουν υπάρχουσες δομές ή μισθώσουν αίθουσες όπως μας υποσχέθηκαν.

Γιατί ο ίδιος Δήμαρχος, μας υποσχέθηκε «Αναμόρφωση σχολικών Αυλών και αξιοποίηση τους όλο το χρόνο ως χώρο αθλοπαιδιών, δράσεων και εκδηλώσεων» και τον στηρίξαμε..

Γιατί, Κυρίες και Κύριοι του Δήμου μας και του Υπουργείου Παιδείας, τα παιδιά μας, οι μαθητές δημοτικού, τα νηπιάκια και τα προνηπιάκια του Δήμου Θεσσαλονίκη, της γειτονιάς μας, ζουν στην ίδια χώρα με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις τα 3 τελευταία χρόνια με όλα τα άλλα παιδία που εκπαιδεύονται, καλλιεργούνται και μεγαλώνουν σε σύγχρονή στέγη, … ή μήπως όχι;;!!

Γιατί θέλουμε σχολική στέγη με βάσει τους κανόνες υγιεινής, υγείας και ασφάλειας για τα παιδιά μας!!