Οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη έκαναν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη!

Με αφορμή τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας, 21 Μαρτίου, σε πολλά σχολεία της χώρας διεξάγεται το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης και να εφαρμόσουν όλα όσα διδάχθηκαν στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Στόχος της διαδικασίας είναι  η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και η θετική στάση των μαθητών απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη σε ρόλο επιστήμονα

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού των Εκπαιδευτήριων Λαμπίρη ανήμερα της 21ης Μαρτίου βγήκαν στο προαύλιο, σήκωσαν τα μανίκια, πήραν τα στιλό ανά χείρας και ως άλλοι ερευνητές ακολούθησαν τις οδηγίες του πειράματος του Ερατοσθένη και έκαναν τις δικές τους μετρήσεις.

Οι σύγχρονοι Γεω-μέτρες της Στ’ τάξης του Σχολείου, επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη, κατάφεραν με απλά μέσα να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης και μάλιστα με ελάχιστο σφάλμα!

Ας δούμε τα στάδια του πειράματος

Αν θεωρήσουμε ότι ο κύκλος στο παραπάνω σχήμα είναι η Γη τότε η έλλειψη στο κέντρο είναι ο ισημερινός. Τις ημέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, όσοι βρίσκονται στον ισημερινό της Γης θα παρατηρήσουν ότι ο Ήλιος το μεσημέρι βρίσκεται πολύ κοντά στο ζενίθ. Επομένως οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα και ο Ήλιος θα μπορούσε να καθρεφτίζεται στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Η προέκταση μιας ακτίνας του Ήλιου είναι η ΙΚ και περνάει από το κέντρο της Γης Κ. Έστω ότι εμείς είμαστε στη θέση Τ. Αν τοποθετήσουμε μια κατακόρυφη ράβδο ΤΑ=Υcm τότε αυτή το μεσημέρι (πχ στις 12:34 μ.μ. για τις Σέρρες) έχει σκιά ΤΣ=Χcm. Η κατάλληλη ώρα που πρέπει να κάνετε τη μέτρησή σας για κάθε τόπο υπολογίζεται από εδώ.

Υπολογίζουμε την εφαπτομένη της γωνίας ΣΑΤ από το λόγο Χ/Y και έτσι βρίσκουμε την γωνία που είναι φ μοίρες. Η γωνία φ είναι ίση με την επίκεντρη γωνία ΤΚΙ. Το γεωγραφικό πλάτος της θέσης μας είναι φ μοίρες. Παρατήρηση: Η γωνία φ είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος μόνο αν η μέτρηση γίνει τις μέρες της εαρινής ή φθινοπωρινής ισημερίας.

Η απόσταση από τον ισημερινό ΤΙ=S υπολογίζεται από το Google Earth.

Η περίμετρος της Γης και η ακτίνα της R υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μαθηματικές σχέσεις:

Διαβάστε επίσης:

Aυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021

«Δεν ήξερα πόσο εξαντλητικό είναι»: Μπαμπάς έγινε… μαμά για μία μέρα και «τα είδε όλα»

Φιλοδοξίες (προσδοκίες) γονέων παιδεύουσι τέκνα