Οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες γίνονται καλύτεροι γονείς

Στις μέρες μας οι γυναίκες κάνουν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και η χειραφέτηση της γυναίκας οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή, η οποία όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα δεν είναι τόσο αρνητική για τα παιδιά.

Το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία διεξήγαγε έρευνα για την επιρροή που έχει η ηλικία της γυναίκας στη σχέση μητέρα και παιδιού και κατέληξαν στο ότι οι μαμάδες ήταν καλύτερες στην πειθαρχία των παιδιών όταν εκείνα ήταν μεταξύ 7 και 11 ετών.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι στις ίδιες ηλικίες τα παιδιά είχαν λιγότερες κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες σε σύγκριση με άλλες.

Η ωριμότητα των γυναικών θετικός παράγοντας

Σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες είχαν πιο σταθερές σχέσεις, περισσότερη εκπαίδευση και περισσότερους υλικούς πόρους. Πέρα από αυτό, όμως, πιστεύουν ότι η ωριμότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία μαμάδων τις κάνει να μην αγχώνονται πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κα να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην γονεϊκότητα και τα παιδιά τους.

«Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ελαστικοί με τα χρόνια και πιο ευέλικτοι διανοητικά και συναισθηματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία δεν επιπλήττουν έντονα και δεν τιμωρούν πολύ αυστηρά τα παιδιά τους», σημειώνει ο καθηγητής Dion Sommer, εκ των ερευνητών.

«Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας μπορεί να συμβάλλει σε ένα θετικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώνουν τα παιδιά», συμπληρώνει.

Η οικονομική σταθερότητα και οι γνώσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία μαμάδων συνεισφέρουν θετικά στα παιδιά τους, καθώς τα βοηθούν να αποφύγουν συμπεριφορικές κοινωνικές και συναισθηματικές μάχες, τονίζουν οι ερευνητές, αν και θέματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν όταν μια γυναίκα μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία τους ανησυχούν.

Πέρα από αυτά, όμως, η συγκεκριμένη έρευνα μεταφέρει θετικά μηνύματα στις γυναίκες που έχουν περάσει τα 35 και περιμένουν μωράκι ή σε εκείνες που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα.

Πηγή: reader’s digest.com

Πηγή κεντρικής φωτογραφίεας: Rido/Shutterstock