Οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες μπορεί να τραυματίσουν ψυχικά τα παιδιά τους

Έχει παρατηρηθεί τελευταία, ότι όλο και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες επιθυμούν να γίνουν μαμάδες και πολλές από αυτές τα καταφέρνουν. Σκεφτείτε και εσείς πόσες γυναίκες γνωρίζετε που έχουν περάσει τα 45 και θέλουν ή έχουν αποκτήσει μωράκι πολύ πρόσφατα.

Οι γυναίκες, όμως, που κάνουν παιδιά μετά τα 45 ή 50 τους χρόνια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματίζουν ψυχολογικά τα παιδιά τους, λένε οι ειδικοί. Γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζει και πολύ τα ζευγάρια μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Η Δρ. Julianne Zweifel, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin των ΗΠΑ, σε ομιλία της στο μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για τη γονιμότητα που πραγματοποιήθηκε στο Denver, τόνισε ότι: «Έρευνες έχουν δείξει ότι η λαχτάρα μερικών γυναικών για απόκτηση παιδιού είναι τόσο μεγάλη που δεν τις αφήνει να σκεφτούν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί τους αργότερα στη ζωή του» και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες κοντά στα 60 να προσεγγίζουν κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης για να κάνουν παιδί. Σύμφωνα με έρευνες, όμως, είναι ιδιαίτερα τραυματικό για ένα παιδί να χάσει έναν γονιό σε μικρή ηλικία, ενώ ο συναισθηματικός αντίκτυπος του να χρειαστεί να φροντίσει ένας έφηβος τον ηλικιωμένο γονιό του είναι ιδιαίτερα αρνητικός».

Στην Βρετανία, οι γυναίκες που έγιναν μαμάδες σε μεγαλύτερη ηλικία τα τελευταία 15 χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες 50-54 ετών αυξήθηκε από 53 το 2001 σε 218 το 2016. Αντίστοιχα, μόνο δύο γυναίκες άνω των 55 είχαν αποκτήσει παιδί το 2001, ενώ ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε σε 20 το 2016, ενώ στην Αμερική το 1997 γεννήθηκαν μόλις 144 μωρά από γυναίκες μεταξύ 50 και 54 ετών αριθμός που αυξήθηκε σε 786 το 2016.

Η Δρ. Julia Woodward, ψυχολόγος και διευθύντρια σε κέντρο υποβοηθούμενης γονιμοποιήσης στην Αμερική, παραδέχτηκε, στην ομιλία της στο ίδιο συνέδριο, ότι την κλινική τους επισκέπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Εκείνη, με τη σειρά της, ανησυχεί πάρα πολύ για τις γυναίκες αυτές, οι οποίες ζητούν καθοδήγηση για την εγκυμοσύνη τους, αλλά έχουν ξεπεράσει την αναπαραγωγική ηλικία ή πλησιάζουν στο τέλος αυτής.

«Ανησυχώ για εκείνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για τα ρίσκα της επιλόχειου κατάθλιψης, για το πώς θα βιώσουν την εμμηνόπαυση με ένα νήπιο να τρέχει στο σπίτι, για το πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο άγχος των εξετάσεων και τις υποχρεώσεις των έφηβων παιδιών τους, όταν εκείνες πλησιάζουν τα 70. Και έπειτα, διαβάζω όλες αυτές τις έρευνες για παιδιά με μεγαλύτερους γονείς, τα οποία φοβούνται ότι η μαμά τους θα πεθάνει ή νιώθουν ντροπή όταν βγαίνουν έξω με τους γονείς τους και αναστατώνονται ψυχολογικά, επειδή οι γονείς τους ζήσουν λιγότερα χρόνια».

Η κύηση και η απόκτηση ενός παιδιού, όμως, σε μεγαλύτερη ηλικία δεν επηρεάζει μόνο το παιδί, αφού και οι μαμάδες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Σύμφωνα με έρευνες, κουράζονται πολύ εύκολα προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός μωρού, ενώ αργότερα στη ζωή τους νιώθουν μειονεκτικά δίπλα σε νεότερες μαμάδες, εξ’ αιτίας της ηλικίας τους. Επίσης, ενοχλούνται όταν οι γύρω τους τις μπερδεύουν με τις γιαγιάδες των παιδιών τους.

Η Δρ. Woodward, τόνισε ότι οι γυναίκες που επισκέπτονται τις κλινικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης συχνά νιώθουν πολύ νεότερες από την πραγματική τους ηλικία και υιοθετούν τον τρόπο ζωής νεαρότερων γυναικών, ακόμα κι αν εκείνες πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει τα 50 τους χρόνια.

Η γηραιότερη γυναίκα στη Βρετανία που απέκτησε παιδί στα 66 της χρόνια μάλιστα, δήλωνε όταν αποκτούσε το γιο της το 2009, ότι δεν είχε σημασία η ηλικία της, αλλά το πώς ένιωθε μέσα της.

Η Geeta Nargund, καθηγήτρια και ιατρική υπεύθυνη ενός κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Βρετανία, τόνισε ότι: «Στη Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που θέλουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Θεωρώ ότι αυτό το φαινόμενο δεν θα σταματήσει, ενώ τα προβλήματα στην κύηση, όπως η προεκλαμψία, οι αποβολές και η θνησιγένεια θα αυξάνονται επίσης.

Επιπλέον, ο αριθμός των μπαμπάδων μεγαλύτερης ηλικίας που συνδέεται με αυτές τις μαμάδες αυξάνει και τον κίνδυνο για παιδιά με αυτισμό και ψυχολογικά προβλήματα».

Και οι τρεις ειδικοί κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: «Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τους γονείς τους να τους φροντίσουν και όχι το ανάποδο». 

Η κάθε γυναίκα, ωστόσο, είναι υπεύθυνη για το τι θα κάνει με το σώμα της και τη ζωή της, ενώ οι αποφάσεις για κύηση και απόκτηση παιδιού σε οποιαδήποτε ηλικία οφείλουν να λαμβάνονται μετά από ώριμη σκέψη και συζήτηση με το γιατρό και το σύντροφο της εκάστοτε γυναίκας. Τέλος, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αποτελέσματα ερευνών και γνώμες συγκεκριμένων ειδικών και όχι άποψη του Infokids.gr.

Πηγή: telegraph.co.uk