Οι πιο ταξιδιάρηδες Έλληνες γονείς μιλούν στο Infokids.gr και απαντούν σε όσα θέλουμε να ξέρουμε

Πριν από 10 περίπου ημέρες το Infokids.gr έστρεψε τα φώτα του σε μια όμορφη ελληνική οικογένεια που καταφέρνει να κάνει το όνειρο πολλών πραγματικότητα: Να ταξιδεύει συχνά, στα πιο απίθανα μέρη, παρέα με το νεώτερο μόλις 2 ετών μέλος της –και να το κάνει να μοιάζει παιχνιδάκι!

Τα ερωτήματα των αναγνωστών μας ήταν ατελείωτα. Κάποιοι θαύμασαν και επικρότησαν τους νέους αυτούς γονείς, ενώ υπήρξαν και αυτοί που -συχνά με καχυποψία- αναρωτήθηκαν πού βρίσκουν τα χρήματα και τι δουλειές, τέλος πάντων, κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορούν να ταξιδεύουν τόσο συχνά, σε τόσο μακρινούς προορισμούς.

Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με τον Κώστα και την Αλιόνα, το πολυταξιδεμένο αυτό ζευγάρι που από το 2008, όταν πρωτογνωρίστηκαν, μέχρι σήμερα έχουν γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα παρέα με τον 2 ετών γιο τους, τον Έκτορα.

Το ζευγάρι που λατρεύει τις περιπέτειες και την φωτογραφία, αποφάσισε κάποια στιγμή να παρουσιάσει στιγμές από τα αμέτρητα ταξίδια του, που μέχρι τότε «κυκλοφορούσαν» απλά ως φωτογραφίες στα ταξιδιωτικά φόρουμ, και έτσι ήρθε σταδιακά η δημιουργία της σελίδας A&K Travelife, μέσα από την οποία μοιράζονται εμπειρίες και ταξιδιωτικές συμβουλές, καθώς και η αντίστοιχη σελίδα τους στο Instagram.

Θέλετε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα;

Η αγάπη σας για τα ταξίδια υπήρχε ανέκαθεν ή γεννήθηκε όταν γνωρίσατε ο ένας τον άλλον;

Ταξιδεύαμε και πριν γνωριστούμε, απλά όχι στους ρυθμούς που το κάνουμε τώρα. Μάλλον ήταν γραφτό να βρούμε ο ένας τον άλλον, για να ζήσουμε όσα ζούμε πλέον μαζί.

Κάτι που αναρωτιούνται οι περισσότεροι είναι τι δουλειά κάνετε και μπορείτε να ταξιδεύετε διαρκώς;

Έχει παρεξηγηθεί αυτή η λέξη (διαρκώς), εξαιτίας ίσως του μεγάλου οδικού ταξιδιού μας, κατά το οποίο διασχίσαμε 20 χώρες σε διάστημα τριών μηνών. Επρόκειτο για την άδεια ανατροφής τέκνου, πολύ απλά.

Από εκεί και πέρα, φροντίζουμε τα σαββατοκύριακα, οι άδειες και ελεύθερες μέρες να ξοδεύονται όσο γίνεται γνωρίζοντας μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψει κανείς μακριά, λατρεύουμε τις ημερήσιες εκδρομές σε οποιοδήποτε μέρος μπορούμε να οδηγήσουμε.

Ζούμε και δουλεύουμε στην Κρήτη, δεν είμαστε full time travelers.

Τι σας έχει δυσκολέψει περισσότερο όταν ταξιδεύετε με το παιδί;

Οι δυσκολίες είναι παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουμε και στο σπίτι, στην καθημερινότητά μας. Σ’ ένα ταξίδι όμως, ξεχνιούνται όλα πιο εύκολα, με τη βοήθεια νέων εικόνων για όλους μας. Ένα παιδί απαιτεί πολλή υπομονή, περνάει διάφορες φάσεις στη ζωή του, έχει τις δικές του επιθυμίες που μπορεί να είναι αντίθετες με τις δικές μας, και πρέπει να τις σεβόμαστε.

Το βασικό είναι, ότι τα μωρά – νήπια είναι αρκετά απρόβλεπτα και η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάζει γρήγορα, άρα πρέπει να ασχολείται τουλάχιστον ο ένας γονιός μαζί τους συνεχώς. Και δεν εννοούμε να τους ανοίγει το τάμπλετ για να κοιτούν αποχαυνωμένα. Αυτό σημαίνει πως, χαλάρωση και για τους δυο μας ταυτόχρονα στο ταξίδι, υπάρχει μόνο όταν κοιμάται το παιδί, ενώ στο σπίτι μπορεί να είναι αλλιώς.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και δεν έχει τόση σημασία τι δυσκόλεψε εμάς. Υπάρχουν παιδάκια που κοιμούνται καλά, είναι πιο ήσυχα, περνάνε πιο εύκολα κάποιες φάσεις ανάπτυξης, όπως υπάρχουν πιο ζωηρά, πεισματάρικα. Επειδή το δικό μας παιδί δεν είναι από τα ήσυχα, περνάμε πιο εύκολα στα ταξίδια, παρά στο σπίτι. Μπορεί να κουραζόμαστε περισσότερο σωματικά, γιατί περπατάμε περισσότερο, τον κουβαλάμε, παίζουμε, έχουμε τσάντες, καρότσια, κτλ. Όμως, ψυχολογικά, είμαστε όλοι πιο καλά.

Τι βλέπετε να έχει κερδίσει το παιδί σας από τα τόσα ταξίδια μέχρι σήμερα;

Και μόνο η επαφή με το διαφορετικό πιστεύουμε ότι είναι κέρδος για ένα νήπιο. Όπως έγραψε και η Αλιόνα σε ένα από τα πρώιμα άρθρα του site μας, σχετικά με τους λόγους που ταξιδεύει κανείς με παιδί:

”Για τα μωρά – νήπια πιστεύουμε και βλέπουμε απ’ τη δική μας εμπειρία, ότι:

 • Στη φύση ηρεμούν παρά πολύ
 • Απολαμβάνουν να βλέπουν καινούρια κι άγνωστα πράγματα
 • Γίνονται πιο κοινωνικοί βλέποντας/γνωρίζοντας περισσότερους ανθρώπους
 • Μαθαίνουν να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε συνθήκες ταξιδιού
 • Με χαρά δοκιμάζουν άγνωστες γεύσεις

Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως τα ταξίδια βοηθούν γενικά τα παιδιά:

 • Να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι
 • Να αγαπάνε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το έθνος, χρώμα δέρματος κτλ, να μη βλέπουν προκατειλημμένα το διαφορετικό
 • Να αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης τους, σε πολύπλευρες καταστάσεις
 • Να ανακαλύπτουν κάποια ταλέντα
 • Να γίνονται πιο ανεξάρτητα
 • Να χτίζουν αντοχές, σωματικές και ψυχολογικές”

Έχετε σκεφτεί, ότι στα 2 του χρόνια μάλλον δεν θα θυμάται τίποτα από ταξίδια που έχει κάνει;

Φυσικά το γνωρίζουμε. Επίσης δεν θα θυμάται κι αν κάθεται στο σπίτι, άρα γιατί να μην ταξιδέψει; Πέρα από αυτό, όμως, το υποσυνείδητο «γράφει» συνεχώς, δεν νομίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν κερδίζουν τίποτα τα πρώτα δύο-τρία χρόνια ζωής τους. Το αντίθετο μάλιστα, είναι η ηλικία που τα μωράκια μαθαίνουν πολλά, πολύ περισσότερα από όσα ίσως αντιλαμβανόμαστε, γιατί δεν είναι μετρήσιμα. Συμπεριφορά, κοινωνικοποίηση, όλα χτίζονται.

Αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα, είναι ότι το μωρό είναι ευτυχισμένο όταν βρίσκεται με τους γονείς, με τη μητέρα του. Γι’ αυτό και δε σκεφτήκαμε ποτέ να τον αφήσουμε σε παππούδες κτλ.

Επιπλέον, ταξιδεύοντας και ερχόμενοι σε επαφή με πολλές ξένες οικογένειες, διαπιστώνουμε αρκετά μεγάλη διαφορά νοοτροπίας. Κανείς στο εξωτερικό δεν αναρωτήθηκε γιατί μένουμε σε σκηνή με τον μικρό, γιατί τον παίρνουμε μαζί μας κτλ. Κάναμε παρέα με ουκ ολίγες οικογένειες με μωράκια, από όλο τον κόσμο, οι οποίες ζουν τη ζωή τους κανονικά, με τα μικρά να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία του ταξιδιού.

Από όλα τα ταξίδια σας ποιο ξεχωρίζετε και γιατί;

Εκείνο στη χερσόνησο Καμτσάτκα, το Σεπτέμβριο του 2016. Αρκούδες, τρομερά ηφαίστεια που έβαφαν πορτοκαλί τον ουρανό τις νύχτες, ύπνος σε σκηνές στη μέση του πουθενά, και πραγματικότητα σοβιετικής εποχής σε πόλεις και χωριά. Ανεκτίμητης αξίας εικόνες. Και πριν καλέσει κάποιος την Πρόνοια, αυτό το ταξίδι ήταν πριν τη γέννηση του Έκτορα.

Και φυσικά όλη η εμπειρία του ταξιδιού από την Κρήτη στην Ισλανδία. Διαμονή στην οροφοσκηνή του αυτοκινήτου μας, φιλοξενία από πάμπολλες οικογένειες σε όλη την Ευρώπη, νύχτες που δε νύχτωναν στην Ισλανδία και τα νησιά Φερόε, μιας και τα επισκεφθήκαμε Ιούνιο.

Από τα ταξίδια που έχετε κάνει με το παιδί ποιο κρίνετε ότι είναι ιδανικό για μια οικογένεια που δεν ταξιδεύει συχνά, σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Όλη η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εύκολη και φιλική προς την οικογένεια και τα παιδιά. Χριστούγεννα στη Γερμανία, το Ζάγκρεμπ, η Ανδριανούπολη για τους βορειοελλαδίτες. Η Πράγα επίσης μας άρεσε πολύ, λόγω πάρκων και παιδότοπων.

Όσο για τη χώρα μας, είναι τόσα πολλά τα φυσικά αξιοθέατα και οι ευκαιρίες για επαφή με το περιβάλλον, που θεωρούμε αδιανόητο για μια ελληνική οικογένεια να μην περνάει χρόνο έτσι. Δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται η εκδρομή – ταξίδι με εστιατόρια, καφέ και πολλά έξοδα. Τα απλά έχουν αξία.

Τι θα γίνει όταν το παιδί αρχίσει το σχολείο; Έχετε κάποιο πλάνο;

Ακριβές πλάνο, δεν θα λέγαμε, υπάρχει χρόνος μέχρι τότε. Πάντως, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ο μικρός μας την εκπαίδευση, φυσικά.

Ποιο ταξίδι δεν έχετε κάνει ακόμα και ονειρεύεστε περισσότερο από κάθε άλλο;

Ο κόσμος είναι τόσο μικρός και μεγάλος ταυτόχρονα, είναι πολλά όσα έχουμε στο νου. Όχι απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένα ονειρικό ταξίδι. Αν και, προορισμοί όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος, οι Αζόρες, η Βολιβία ή μια πιθανή ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο παρέα με τον γιο μας είναι σίγουρα ξεχωριστοί.

Έχετε κάποιους χορηγούς πλέον στα ταξίδια σας; Δηλαδή, μπορείτε πλέον να τα βγάζετε χρήματα από αυτά ή φιλοδοξείτε να το κάνετε κάποια στιγμή;

Δεν έχουμε χορηγούς με  την έννοια που ρωτάτε. Δεν βγάζουμε χρήματα από τα ταξίδια μας και δεν μας πληρώνει κανείς για να πηγαίνουμε κάπου. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το ταξίδι «Κρήτη – Ισλανδία» υπήρξε συνεργασία με κάποιες εταιρείες, όσον αφορά τεχνική υποστήριξη για το αυτοκίνητό μας, και κάποια άλλα πρότζεκτ που κάναμε. Χρηματοδότηση όμως, όχι.

Τα ταξίδια μας γίνονται με καλό έλεγχο των οικονομικών μας και ανάλογες επιλογές στα καθημερινά έξοδα, όπως και στο τι ορίζουμε εμείς ως «απαραίτητο» στην καθημερινότητά μας. Και φυσικά, με οικονομία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Τι εννοείτε «οικονομία στο ταξίδι»;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψει κανείς οικονομικά, και γνωρίζουμε ταξιδιώτες που το κάνουν ακόμη πιο οικονομικά από εμάς: Διαμονή στη σκηνή, φιλοξενία από ντόπιους (κάτι που κάνουμε κι εμείς μέσω couchsurfing), μαγείρεμα, έλεγχος τιμών και επιλογών παντού, και πολλοί άλλοι. Έχουμε μάλιστα και πιο αναλυτικό άρθρο για το θέμα «οικονομία και ταξίδια», μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα, χαρακτηριστικό θα λέγαμε: Τον περασμένο Νοέμβριο οδηγήσαμε μέχρι την πανέμορφη περιοχή του Ζαρού εδώ στην Κρήτη, με τη λίμνη και το φαράγγι που οδηγεί στο δάσος του Ρούβα. Έχοντας μαζί μας φαγητό και νερό περπατήσαμε το φαράγγι μπρος πίσω με τον μικρούλη μας, κάναμε πικ νικ στη φύση, παίξαμε, κουραστήκαμε. Μέσα στο φαράγγι συναντήσαμε ελάχιστους άλλους Έλληνες, και πολλούς ξένους τουρίστες. Αντίθετα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια στην αρχή του φαραγγιού ήταν γεμάτα επί ώρες.

Δεν ζηλεύουμε τίποτα και κανέναν, απλά όλα είναι επιλογές, η καθεμιά με το δικό της κόστος. Γι’ αυτό και στις επόμενες ελεύθερες μέρες θα μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο, να γνωρίσουμε πολλούς τόπους της χώρας μας και του εξωτερικού, χωρίς να μας πολυνοιάζει και χωρίς να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουμε σε αντίστοιχα μέρη κάθε φορά.

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας, ο Κώστας και η Αλιόνα μας ζήτησαν να κάνουν μια διευκρίνιση:

«Θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και να δώσουμε έμφαση σε κάτι. Δεν θεωρούμε ότι κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, ταξιδεύοντας με παιδί. Είναι τόσο φυσιολογικό πιστεύουμε να γνωρίζει κανείς άλλους ανθρώπους, κουλτούρες και να ανοίγεται στον κόσμο, παρέα με το παιδί του. Αυτό διαπιστώνουμε γνωρίζοντας κόσμο άλλων χωρών, κι αυτό ευχόμαστε στον καθένα που μας διαβάζει. Καλά ταξίδια, μικρά και μεγάλα, σε όλους!»