Οι “Πρώτες Βοήθειες” γίνονται μάθημα και θα διδάσκονται από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου

Η καλή είδηση της ημέρας έρχεται από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την εισαγωγή της θεματικής ενότητας “Πρώτες Βοήθειες” στο ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας.

H ανακοίνωση του νέου σχολικού μαθήματος έγινε χθες στη Βουλή, από την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Χατζηβασιλείου.

Όλοι οι μαθητές θα διδαχθούν πρώτες βοήθειες

«Θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν δεχθεί για μία φορά τουλάχιστον στο κομμάτι της δικής τους παρουσίας στο σχολείο εκμάθηση των πρώτων βοηθειών, βάζοντας μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα αυτού του είδους τη θεματική ενότητα», δήλωσε η Σ. Ζαχαράκη και υπογράμμισε τα εξής:

Η υλοποίηση του μαθήματος θα γίνει  με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήδη με τον σχεδιασμό για την ένταξη σχετικών με την υγεία ενοτήτων στις νέες θεματικές που θα διδάσκονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου, στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν επαφή και με το μάθημα των πρώτων βοηθειών και δεύτερον, να αποκτήσουν και τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας

Μάλιστα,  η κα Ζαχαράκη έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES το οποίο σε συνεργασία με την ΕΕΕΠΦ – Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που σχεδόν 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί με βιωματικό τρόπο στο κομμάτι της αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών και τώρα θα λειτουργήσουν αυτοί ως πρεσβευτές, μέσα στα σχολεία, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το πράγμα να μεταδοθεί στους μαθητές σε όλη την περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Νοεμβρίου 2019,  ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας κατέθεσαν σχέδιο νόμου στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως με σκοπό την θεσμοθέτηση και εισαγωγή του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία.

Απαραίτητες οι γνώσεις πρώτων βοηθειών σε όλα τα σχολεία

Άλλωστε η ύπαρξη πιστοποιημένων γνωστών πρώτων βοηθειών στα σχολεία κρίνεται πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή μέσα σε σχολικές αίθουσες ή και μαθητών την ώρα των αθλοπαιδιών.