Οι «σπόροι» μεγαλώνουν σπόρους: η Praktiker φτιάχνει κήπους στα σχολεία της Αθήνας

Οι «σπόροι» μεγαλώνουν σπόρους: η Praktiker φτιάχνει κήπους στα σχολεία της Αθήνας

Από τα περισσότερα δημόσια σχολεία της πρωτεύουσας είναι γεγονός ότι λείπει το πράσινο. Αναμενόμενο για μια πόλη που κυριαρχεί το τσιμέντο. Τα καλά νέα είναι, ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση, γιατί οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε, ότι δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Η ατομική πρωτοβουλία πάντα παίζει ρόλο, όμως πραγματικά οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από φιλόδοξα προγράμματα, με σαφή οργάνωση και στόχο, όπως το πρόγραμμα Kiddos Kipos – The school project της Praktiker. Με το πρόγραμμα αυτό δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Αθήνας αποκτούν πράσινες οάσεις, ενώ οι μαθητές τους υιοθετούν οικολογική συνείδηση. Γιατί, κάθε ατομική πρωτοβουλία προϋποθέτει την καλλιέργεια μιας σωστής νοοτροπίας.

Τι είναι το Kiddos Kipos – The school project

Τo πρόγραμμα «Kiddos Kipos – The school project» είναι η πρωτοβουλία της Praktiker που στόχο έχει να εμφυσήσει την οικολογική συνείδηση στη νέα γενιά, ήδη από τις μικρές ηλικίες, αλλά και να μετατρέψει τους προαύλιους χώρους των σχολείων σε μικρούς πνεύμονες πρασίνου, για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι μέσα από τα σχολεία τους να έρθουν οι μικροί μαθητές πιο κοντά στο πράσινο, να συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία φύτευσης και να γίνουν κοινωνοί μιας πράσινης, βιώσιμης κουλτούρας.

To πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Βιωσιμότητας της εταιρείας και κάνει πράξη την περιβαλλοντική υπόσχεση της Praktiker Hellas «Το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ». Στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της υπόσχεσης: «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που κάνουν τις πόλεις μας πιο πράσινες», φιλοδοξεί, να προσφέρει περιβαλλοντική εκπαίδευση στη νέα γενιά μέσω σεμιναρίων και μέσω δωρεάς εργασιών και προϊόντων,

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 2 πυλώνες:

1. Επισκέψεις της ομάδας «Kipos Experts» στον χώρο των σχολείων – η φάση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί.

2.Φιλοξενία μαθητών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Praktiker «Urban Kipos» στο Praktiker Παλλήνης, για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Οι μαθητές κάθε σχολείου στο οποίο έχουν ήδη γίνει εργασίες πρασίνου θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά workshops, σχεδιασμένα από την ομάδα ειδικών της Praktiker και του WWF για την πιο ενδελεχή τους πράσινη εκπαίδευση.

Τα 7 σχολεία του Δήμου Αθηναίων που μεταμορφώθηκαν χάρη στο Kiddos KiposThe school project

Ήδη 7 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αθηναίων έχουν αποκτήσει την δική τους μικρή πράσινη όαση, αφού χάρη στο πρόγραμμα φυτεύτηκαν παρτέρια και τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες και γλάστρες, ενώ οι μικροί μαθητές έλαβαν μέρος στην πολύτιμη αυτή εμπειρία μαθαίνοντας έτσι την ανεκτίμητη αξία που έχει το πράσινο μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

Δημοτικά Σχολεία / Νηπιαγωγεία
106ο & 8ο Δημοτικά σχολεία Αθηνών
70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
27ο & 30ο Δημοτικά σχολεία Αθηνών
100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
118ο & 131ο Νηπιαγωγεία Αθηνών
64ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
174ο & 25ο Δημοτικά σχολεία Αθηνών

Συγκεκριμένα, περίπου 780 παιδάκια εκπαιδεύτηκαν και φύτευσαν μαζί με τους Kipos Experts, ακούγοντας τις συμβουλές τους και μαθαίνοντας τα οφέλη της κηπουρικής και της φροντίδας των φυτών. Επιπλέον, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού, εργασίες φυτεύσεων και δημιουργίας λαχανόκηπου (με λαχανικά και αρωματικά φυτά), καθώς και τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος. Έτσι, φυτεύτηκαν περισσότερα από 750 φυτά, λαχανικά και αρωματικά φυτά, καθώς και 30 ζαρντινιέρες και γλάστρες με φυτά, ενώ χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 5.300 λίτρα φυτοχώματος. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν συσκευές για αυτόματο πότισμα σε κάθε σχολείο.

Χάρη στη σημαντική αυτή δράση της Praktiker Hellas, η σχολική πραγματικότητα περίπου 1680 ατόμων (παιδιά και εκπαιδευτικοί) έχει γίνει πιο όμορφη ενώ τα προαύλια του Δήμου Αθηναίων πρασινίζουν και οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν το περιβάλλον. Η Praktiker πιστεύει πως μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας στην πόλη και κατ΄ επέκταση γενικότερα στο περιβάλλον μας, ξεκινώντας με απλές ενέργειες μικρές μεν, μεγάλης σημασίας δε. Και πράγματι, η διαπαιδαγώγηση των μικρών μαθητών και μαθητριών με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό είναι μια καλή αρχή για να εμφυτευθεί στους μικρούς μας φίλους η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι μπορούν και αυτοί να συνεισφέρουν σε μια πράσινη καθημερινότητα.