ΟΛΜΕ: Κατακεραυνώνει για τη τηλεκπαίδευση και δηλώνει δίπλα στους μαθητές με όλα τα μέσα

Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε τοποθετείται για το χθεσινό φιάσκο με τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην πλατφόρμα Webex της τηλεκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η χθεσινή πρώτη μέρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ                                  

Σε καθεστώς lockdown και κλειστών σχολείων, η κυβέρνηση αποφάσισε την πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης για τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να έχει διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτή για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Το ίδιο το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ανακοίνωνε πριν λίγες μέρες, ότι μόνο μια (1) τηλεδιάσκεψη (webex) με ταχύτητα 24Mbps (τη συνηθισμένη ταχύτητα που έχει μία οικογένεια και το 29% των σχολείων) μπορεί να πραγματοποιηθεί και τα σχολεία με ταχύτητα 50 Mbps δεν μπορούν να υποστηρίξουν την τηλεκπαίδευση σε πολλαπλά τμήματα. Μ’ αυτά τα δεδομένα χιλιάδες μαθητές κινδυνεύουν να αποκλειστούν ουσιαστικά από την διαδικασία.

Ούτε δύο διδακτικές ώρες δεν άντεξε η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης κατά την πρώτη ημέρα (9/11) της αναστολής της λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων της χώρας, παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας στα ΜΜΕ ότι όλα ήταν έτοιμα και ότι έχει πραγματοποιηθεί αναβάθμιση του δικτύου.

Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει οικτρά την κ. Κεραμέως και δείχνει ότι δεν έγινε η απαραίτητη αναβάθμιση των διαδικτυακών υποδομών και πόρων του συστήματος. Η δε απάντηση από την κ. Υφυπουργό σχετικά με την κατάρρευση του συστήματος ήταν η γνωστή, «την ευθύνη έχουν οι άλλοι», εν προκειμένω η εταιρεία Cisco WebEx. Ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα αφορούσε μόνο στο cluster του Λονδίνου. Δεν μας εξήγησε επίσης γιατί δεν λειτουργούν, ούτε τα webmail των σχολείων, ούτε γιατί επαναπαύθηκαν στις «εγγυήσεις» της εταιρείας χωρίς να υπάρξει περιθώριο λίγων ημερών δοκιμαστικής λειτουργίας.

Η δια ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη. Ο ρόλος του σχολείου και της εκπαίδευσης -γνωστικός, διαπαιδαγωγητικός, κοινωνικός, μορφωτικός, με καλλιέργεια ομαδικότητας, χαρακτήρα, αξιών κ.ά.- δεν αναπτύσσεται χωρίς τον αναντικατάστατο δεσμό εκπαιδευτικού-μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία.

Ωστόσο όλοι οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε για μια ακόμα φορά δίπλα στους μαθητές μας «με όλα τα μέσα!»

Απαιτούμε κατ αρχάς από την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού από ό,τι φαίνεται η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες.

Για την τηλεκπαίδευση απαιτούμε:

  • Μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
  • Το πρόγραμμα της, ο προγραμματισμός και τα λογισμικά και άλλα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών. Καμία διοικητική αυθαιρεσία δε θα γίνει αποδεκτή.
  • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα. Ειδική μέριμνα για δια ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.τ.λ.).
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων. Καμία διεύρυνση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων μέσα από την τηλεκπαίδευση.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών.
  • Μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο.