Όταν η σχέση γονιού και παιδιού έχει ως βάση την εμπιστοσύνη, θα υπάρχει ειλικρίνεια σε ό,τι και αν συμβεί

«Ο κόσμος αλλάζει και φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα για να ανησυχούν οι νέοι γονείς, όμως η κύρια ανησυχία είναι ο αντίκτυπος που έχει αυτός ο κόσμος στα παιδιά.

Οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το άγχος και την θλίψη αλλά και από όλα τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα όπως το bullying και τους κινδύνους του διαδικτύου.

Πώς όμως θα το καταφέρουν αυτό;

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του, είναι να είναι κάποιος που το παιδί μπορεί να εμπιστευτεί. Οι γονείς μπορούν να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους, όταν είναι αξιόπιστοι και σταθεροί. Όταν είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί, το παιδί μαθαίνει ότι αν κάτι άσχημο συμβεί στη ζωή του, μπορεί πάντα να ζητήσει την βοήθειά μας.

Ένα παιδί που νιώθει ότι στις σημαντικές του σχέσεις υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που το νοιάζονται και μπορούν να το βοηθήσουν.

Κάντε το πιο απλό πράγμα με το παιδί σας, πηγαίνετε στο πάρκο να ταΐσετε τις πάπιες. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε αναμνήσεις μαζί, αλλά θα μάθει και στο παιδί σας μερικά πράγματα για τον κόσμο. Το να πάτε το παιδί σας στο πάρκο που έχει κούνιες και δέντρα για να σκαρφαλώσει, δεν είναι μόνο καλό για την σωματική του ανάπτυξη αλλά είναι επίσης εξαιρετικό και για την συναισθηματική του ανάπτυξη. Το να αφήσετε το παιδί σας να σκαρφαλώσει, να πέσει, να πηδήξει, απαιτεί μία δεξιότητα που λέγεται ‘ικανότητα διαχείριση κινδύνου’.

Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να διαχειρίζονται τον κίνδυνο για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στις ικανότητές τους και στην κρίση τους.

Πολλές φορές οι γονείς παίζουν παιχνίδια με τα παιδιά τους και τα αφήνουν να κερδίζουν. Αυτό μπορεί να είναι ωραίο κάποιες φορές αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να βιώνουν την εμπειρία της ήττας, με κάποια μορφή. Όταν τα παιδιά χάνουν, έρχονται αντιμέτωπα με την αποτυχία και μαθαίνουν σταδιακά πώς να την αντιμετωπίσουν. Παρόλα αυτά, αν ένα παιδί έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπο με την αποτυχία, θα νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να τα βγάλει πέρα μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις.

Κάθε παιδί χρειάζεται την δική του ισορροπία επιτυχίας και αποτυχίας για να χτίσει την ικανότητα να προσπαθήσει ξανά σε πράγματα τα οποία βρίσκει ότι είναι δύσκολα.

Όταν τα παιδιά βρίσκουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό οι γονείς να τα υποστηρίζουν σε αυτό. Όχι μόνο ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού, αλλά αυξάνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το βοηθάει να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού του. Αν ένα παιδί νιώθει ανίκανο να αναπτύξει ικανότητες που χρειάζεται η κοινωνία μας, θα μεγαλώσει έχοντας την αίσθηση ότι είναι κατώτερο από άλλους ανθρώπους.

Εάν ένα παιδί μεγαλώσει κάνοντας καλά κάτι που του αρέσει και που αισθάνεται ότι η κοινωνία το χρειάζεται, θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα νιώθει ότι είναι ικανό και θα νιώθει ότι έχει μία θέση μέσα στην κοινωνία.

Πάνω από όλα όμως να έχετε αυτοπεποίθηση μπροστά στο παιδί σας. Είστε το πρώτο και πιο σημαντικό πρότυπο για το παιδί σας. Θα πάρει πολλά χαρίσματα και αρετές από εσάς. Η επιρροή που μπορείτε να έχετε πάνω στο παιδί σας μπορεί να του δώσει τις βάσεις για την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και τις ικανότητες που θα έχει στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτά είναι πολύ σημαντικά εφόδια καθώς ξεκινάνε να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πρώτες φιλίες και την αρχή της κοινωνικοποίησης του παιδιού.

Ένα παιδί που έχει μεγάλη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση θα είναι πιο επιλεκτικό στις παρέες που θα κάνει ενώ τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνουν φίλους οι οποίοι κάποιες φορές ίσως να έχουν αρνητική επιρροή στη ζωή τους.

Όταν η σχέση γονιού και παιδιού έχει ως βάση την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, τότε το παιδί μπορεί να μιλήσει στους γονείς του για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, είτε αυτό είναι το bullying, είτε η πρώτη τους αγάπη.

Οι βάσεις για να αποκτήσει ένα παιδί ικανότητες και εμπιστοσύνη στον εαυτό του μπαίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του παιδιού και είναι στο δικό μας το χέρι σαν γονείς να δώσουμε όλη μας την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο παιδί.»

Χριστίνα Σκλαβενίτη

Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας