“Όταν το είδα, έμεινα αποσβολωμένη”, λέει η τουρκάλα δημοσιογράφος που φωτογράφισε το πνιγμένο τρίχρονο παιδί από τη Συρία

Δημοσίευμα της 2ας Σεπτεμβρίου 2015:

Η δημοσιογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες του τρίχρονου παιδιού από τη Συρία που προκάλεσαν φρίκη σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είπε σήμερα πως «πάγωσε» όταν διέκρινε το άψυχο σώμα του θύματος να έχει ξεβραστεί σε παραλία της Αλικαρνασσού, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Όταν το είδα, έμεινα αποσβολωμένη, παγωμένη. Δεν υπήρχε δυστυχώς τίποτε που να μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό το παιδί. Έτσι έκανα τη δουλειά μου», είπε η φωτογράφος Νιλιφέρ Ντεμίρ, του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων Dogan, στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNN Turk.

«Εδώ και μερικούς μήνες περπατάμε τακτικά σ’ αυτές τις πλαζ. Όμως χθες ήταν διαφορετικά. Στην αρχή είδαμε το άψυχο σώμα του μικρότερου αγοριού, μετά αυτό του μεγαλύτερου αδελφού του. Φωτογραφίζοντάς τα, θέλησα απλώς να απεικονίσω το δράμα αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Το πρώτο παιδί, ο Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος φορούσε ένα κόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτς, κειτόταν μπρούμυτα στην άμμο της πλαζ στην Αλικαρνασσό.

Η δημοσιογράφος πρόσθεσε πως το πτώμα του αδελφού του, του 5χρονου Γκαλίπ, και αυτό της μητέρας τους, της Ρεχάν, βρέθηκαν στην ίδια πλαζ. Έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλεούμενου που τους μετέφερε, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, από την Αλικαρνασσό προς την Κω.

Σύμφωνα με έναν τούρκο διασώστη που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, τα τρία θύματα κατάγονταν από την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, που είχε πολιορκηθεί επί πολλούς μήνες από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν ανακαταληφθεί τον Ιανουάριο από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η συριακή αυτή οικογένεια ήθελε να φτάσει στον Καναδά, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ορισμένοι συγγενείς της, ανέφερε ο καναδικός Τύπος. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ottawa Citizen, η οποία επικαλείται έναν συγγενή, ο πατέρας της οικογένειας, ο Αμπντάλα, ο οποίος επέζησε του ναυαγίου, είπε πως θέλει να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει εκεί τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

Οι συγκλονιστικές εικόνες των δύο πνιγμένων παιδιών έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι οι εικόνες αυτές θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο», είπε η Νιλιφέρ Ντεμίρ, εξηγώντας πως έχει ήδη φωτογραφίσει μετανάστες πνιγμένους σε τουρκικές παραλίες.