Παιδίατρος: «Και τα μοριακά τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικά – Πώς θα πορευτείτε»

Παιδίατρος: «Και τα μοριακά τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικά - Πώς θα πορευτείτε»

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει στη χώρα μας και τη μεταδοτικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθημερινά μικροί και μεγάλοι υποβάλλονται σε self, rapid, αλλά και μοριακά τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Ωστόσο, με το κόστος να πληρώνεται από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και την ανίχνευση του ιού να είναι πολλές φορές αμφίβολη, ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, δίνει πολύτιμες συμβουλές προς τους γονείς και γενικότερα σε όλους μας που αξίζει να ακούσουμε:

«Διαγνωστικά τεστ κοβιντ. Έχω ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες όλες τις δυνατές παραλλαγές σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ανάμεσα στα σελφ, τα ράπιντ και τα μοριακά άλλα αρνητικά άλλα θετικά σε όλους τους συνδυασμούς.

Πολλά ψευδώς αρνητικά, με την συγκεκριμένη σειρά αξιοπιστίας, σελφ, ράπιντ, μοριακά. Ακόμα και τα μοριακά μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά όταν 1) το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και 2) ο ασθενής είναι στις πρώτες μέρες που κόλλησε.

Άρα πώς πορευόμαστε; Τα μοριακά τεστ είναι ακριβά και φυσικά δεν μπορεί να απαιτηθεί από κάθε οικογένεια να πληρώνει και ένα και δύο και τρία κάθε βδομάδα. Μεγαλύτερη αξιοπιστία έχει το μοριακό τεστ στις 3-4 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε όχι στις πρώτες μέρες έκθεσης επαφής ή και αρχικών συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να επιστρέψουμε στην κανονική κλινική ιατρική. Σε καιρό πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες διαγνωσμένους κάθε μέρα – άρα άλλες δεκάδες και παραπάνω χιλιάδες μη διαγνωσμένους κάθε μέρα – , κάθε άτομο με συμπτώματα ίωσης από αναπνευστικό, πονοκεφάλους ή και γαστρεντερικό είναι πιθανό κρούσμα covid.

Η κλινική ιατρική λέει ότι αν ένας γονιός έχει συμπτώματα και διάγνωση κόβιντ και τα παιδιά έχουν κάποια ελάχιστα συμπτώματα, και αυτά μάλλον κόβιντ θα έχουν και ας μην έχουν θετικά σελφ τεστ. Η κλινική ιατρική λέει όταν στον παιδικό έχει 3-4 κρούσματα κοβιντ και άλλα παιδάκια έχουν μύξες ή δέκατα, και αυτά μάλλον κόβιντ θα έχουν και ας βγαίνουν τα τεστ αρνητικά.

Ψυχραιμία, κοινή λογική, μέτρα υγιεινής, μέτρα απομόνωσης σε όποιον έχει συμπτώματα, εμβολιασμός, και να μην αιμορραγούν οι τσέπες μας και άλλο»