Ώρα μηδέν για το άνοιγμα των σχολείων – Τα τελευταία σενάρια

Ώρα μηδέν για το άνοιγμα των σχολείων - Τα τελευταία σενάρια

Με αγωνία αναμένουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές τις εισηγήσεις της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων ή όχι στις 10 Ιανουαρίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 με την κυβέρνηση -προς το παρόν- να προτίθεται να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε χωρίς να αποφασιστούν μέτρα ή τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και της σημερινής ημέρας. 

Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Η Επιτροπή θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου και έπειτα από νέα σύσκεψη θα κωδικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Αν καταλήξουν σε αποφάσεις, τότε οι ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν και μέσα στην ημέρα ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης από την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Τα τελευταία σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται αυξημένο testing μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πρόταση για rapid test  δεν φαίνεται να προκρίνεται, με το επιχείρημα ότι τα self test που δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία είναι τύπου rapid και κρίνεται ότι είναι επαρκή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η διανομή τριών αντί για δύο δωρεάν self test εβδομαδιαίως αλλά και η αλλαγή του κανόνα 50 +1 σε 40+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα.

Ωστόσο πυκνώνουν οι φωνές οι ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται στην κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.

Διαβάστε επίσης: 

«Κόντρα» των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων – Αντιδράσεις και από γονείς

Τζανάκης: “Τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα και να την πάρουν από το Πάσχα ή το καλοκαίρι”

Στη σκιά της Όμικρον το άνοιγμα των σχολείων – Τα σενάρια για τεστ, πρωτόκολλα, τηλεκπαίδευση