Στη σκιά της Όμικρον το άνοιγμα των σχολείων – Τα σενάρια για τεστ, πρωτόκολλα, τηλεκπαίδευση

Τα σενάρια το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα γίνει με τα τεστ και τα πρωτόκολλα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, με τους προβληματισμούς να εντείνονται για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, αναμένεται να γίνουν αλλαγές σε πρωτόκολλα, αυξημένα τεστ (rapid η self test), ενώ ήδη απαγορεύτηκαν οι εκδρομές.

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων κατά μια εβδομάδα αργότερα ήδη γίνονται και στην επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα κάνει και την πρόταση της την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από την Παρασκευή.

Και αυτό διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απόφαση καθώς αφορά άμεσα τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Οι επιστήμονες ξέρουν ότι μια τέτοια απόφαση έχει πολλές κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις αλλά φοβούνται ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε αυτό εάν η κατάσταση με τα κρούσματα εξελιχθεί σε πραγματικό τσουνάμι.

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών τονίζοντας πως «ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)».

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. «Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου»

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων έχει επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Εξ αποστάσεως τα μαθήματα στα πανεπιστήμια;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, μερίδα ειδικών στην επιτροπή εισηγούνται την επιστροφή της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών στα πανεπιστήμια αλλά και του ότι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον αφορούν σε νέους ανθρώπους.

Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Διαβάστε επίσης:

Mόλις ανακοινώθηκε – Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές

Κορωνοϊός: Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR – Τι ισχύει για τις οικογένειες που νοσούν

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική; Ο σωστός τρόπος