«Κόντρα» των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων – Αντιδράσεις και από γονείς

«Κόντρα» των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων - Αντιδράσεις και από γονείς

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για το χρονικό πλαίσιο της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μετά τις γιορτές, την ώρα που αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνει τόνισε πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν κανονικά, με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε ότι «θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91% ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Τζανάκης: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα – Πιο ασφαλές να ανοίξουν στις 17/01

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Από της 6» της ΕΡΤ, ανέφερε, ότι το περιβάλλον των σχολείων είναι ιδιαίτερα ανασφαλές.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

Και όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. «Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Όπως ανέφερε, έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. «Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγονικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. «Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν, να γίνονται τρία rapid την εβδομάδα

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σημείωσε, ότι αν τα σχολεία ανοίξουν τελικά στις 10 Ιανουαρίου, θα ήταν καλό να γίνονται τρία rapid test την εβδομάδα στους μαθητές.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000. Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Τι λένε οι γονείς

Το άνοιγμα των σχολείων απασχολεί έντονα και τους γονείς, καθώς η μεταδοτικότητα της Όμικρον τρομάζει.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς, ειδικά των εμβολιασμένων παιδιών, οι οποίοι δυσανασχετούν με τις ουρές για τα rapid test, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν φανατικά να ανοίξουν τα σχολεία.

Υπάρχουν επίσης, φωνές που υποστηρίζουν, ότι παιδιά που έχουν εμβολιαστεί γιατί να μείνουν στο σπίτι και να κλειστούν μέσα προκειμένου να μην κολλήσουν άλλοι ανεμβολιαστοι ενήλικες.

Όλα πλέον είναι στο χέρι των ειδικών, προκειμένουν να μάθουμε τι θα γίνει τελικά με την επιστροφή των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Στη σκιά της Όμικρον το άνοιγμα των σχολείων – Τα σενάρια για τεστ, πρωτόκολλα, τηλεκπαίδευση

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​​​​​​​​»

Λειτουργούν κανονικά από αύριο (3/1) οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί